Informasjon om hvordan strømabonnement virker i Frankrike og hvordan men kan spare penger på valg av riktig abonnement og riktig leverandør.
Av Per Espen Gundersen – Elektrisitet – 28. juni 2019
Strømabonnement i Frankrike leveres vanligvis av kraftselskapet EDF hvor den franske stat er største eier. Man kan skifte leverandør og forvente en innsparing på ca 10%. Det er mange leverandører å velge mellom. Klikk her for en oversikt. Denne web-siden fra Selectra gir også råd om valg av leverandør via chat eller telefonstøtte, også på engelsk. Man kan også ringe Selectra på +33 (0)9 87 67 16 44 for gratis konsultasjon om valg av leverandør ut fra dine behov.
Elektrisiteten i Frankrike kommer hovedsakelig fra ren, miljøvennlig, kjernekraft, så man kan bruke strøm med like god samvittighet som hjemme i Norge.
Kraftoverføringsnettet drives av Enedis. Akkurat nå (2019) skifter de alle strømmålere ut med moderne elektronisk måler («Linky») som sender inn timesforbruk.
Effekten måles i kVA som for praktiske formål er det samme som kW. De fleste mindre boliger har et inntak på 12 kVA og en hovedsikring som kan stilles inn til å bryte ved 6, 9 eller 12 kVA. Den månedlige abonnementsprisen på strøm øker med effekten og mange kan spare litt ved å gå ned til 6 kVA, spesielt om man har andre oppvarmingskilder enn elektrisitet (og/eller gasskomfyr) og dermed ikke trenger høy effekt. Endring av maksimal effekt er en enkel sak som for eldre målere krever et kort besøk av installatør, men som for moderne elektroniske målere gjøres uten besøk. Ved innkjøp av elbil vil man gjerne ønske å øke inntaket.
For de fleste vil et helt vanlig strømabonnement med samme pris døgnet rundt fungere best. Men man kan også velge abonnement hvor prisen varierer over døgnet. Hver kveld og morgen sendes et signal over strømnettet som kan plukkes opp av varmtvannsberederen slik at denne kun varmer om natten. Bryter for å slå denne funksjonen av og på står i sikringsskapet. Tilsvarende kan man også velge å lade elbil om natten for å spare penger.
Strømregningen fungerer også som et slags bevis på bosted. Når man skal kaste møbler e.l. på avfallsdeponi (dechetterie) blir man gjerne spurt om å bevise at man hører til i området, f.eks ved å ta med siste strømregning.