Aftenposten hadde i dag en artikkel om den politiske situasjonen i Frankrike, som fortsatt er uavklart etter mange ukers utsettelse. Artikkelen ligger bak betalingsmur, men flere av dere er kanskje abonnenter.
Den norsk/franske journalisten, Vibeke Knoop Rachline, har lagt ut følgende kommentar på FB siden «Tur de France» som vi har fått tillatelse til å gjengi.
«God analyse og enda bedre karikatur i Aftenposten i dag. Men jeg syns nesten den er litt for «snill» med Macron.
«Emmanuel Macron blir anklaget for å være arrogant. Men dette hever den franske presidenten seg foreløpig bare over.
Macron har en fordømt plikt til å utpeke en ny statsminister, mener den nå stadig sintere veteranen på venstresiden, Jean-Luc Melenchon. Mer enn seks uker er gått siden valget. Venstrealliansen ble størst og vil regjere.
Men Macron synes ikke at det kan haste. Han vil sondere og diskutere. Snakke med de forskjellige partiene i tur og orden. For det ga jo ingen avklaring, parlamentsvalget han inviterte til i juli. Venstresiden ble sant nok størst, men hverken den eller høyresiden eller Macrons eget sentrum var i nærheten av noe flertall,» skriver Halvor Hegtun.
Macron ER arrogant, han er Jupiter.Og måten han «leker» med Frankrike på nå begynner å bli farlig. Det er han, og bare han som har satt landet i den situasjonen det er i nå, ved sin totalt uansvarlige beslutning om å skrive ut nyvalg på en barnslig innskytelse, og så nekte vinnerne å regjere.
Jeg er fullstendig klar over at NFP ikke har flertall i nasjonalforsamlingen, men alt tilsa at de likevel burde ha fått prøve seg. Lucie Castets kunne jo ja fått sjansen til å utvide støtten sin. Så kunne/ville hun trolig bli felt, og DA kunne Macron ha holdt alle samtalene han holder nå og kanskje funnet en kompromissløsning.
I stedet er nå alle misfornøyde. Venstresiden fordi de ikke slipper til, ytre høyre fordi de fikk flest stemmer men ikke vant og sentrum som er helt klemt i midten.
Dette skaper en eksplosiv situasjon, med den første bebudede demonstrasjonen 7. september og det man trdisjonelt kaller en «het høst». Og da snakker jeg ikke om vær-temperaturen.»