NYHETER

89.000 politifolk mobilisert over hele Frankrike

 I nyhetsmagasinet L’Express leser vi i dag at regjeringen ruster seg i et hittil ”uhørt” omfang for å møte demonstrasjonene de forventer vil komme i Paris i morgen, lørdag. Regjeringen frykter at en ”kjerne av flere tusen personer” kommer til Paris for å ”ødelegge og drepe”, og har derfor besluttet å ta i bruk  sikkerhetstiltak mer omfattende enn noen gang. 

Statsministeren annonserte torsdag på fjernsynet at 89 000 politi og gendarmer blir mobilisert lørdag over hele Frankrike, av disse 8000 bare  i Paris.

106 av totalt 109 skvadroner med gendarmer mobiliseres. Hittil har aldri mer enn 90 vært i aksjon samtidig. 60 000 gendarmer er mobilisert, mot 35 000 for en uke siden.

De som skaper mest bråk og er mest krigerske er krefter fra ytre høyre og ytre venstre, men de ødeleggelsene de forårsaker stempler også de gule vestene, selv om de i utgangspunktet ikke er like store bråkmakere.

Mange venter nå på hva president Macron har å si. Men han kommer ikke til å si noe før i morgen. – Han venter til uken med  å uttale seg for ikke ”å helle olje på ilden”, leser vi i L’Express.

 

En norsk avis som kanskje ikke så mange leser, Vårt Land, har en interessant artikkel om forholdene i Frankrike nå.  Forfatteren Kjerstin Aukrust er førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap på Universitetet i Oslo. Les artikkelen HER.  (BRAa 7.12.18)

 

 

 

 

De har vanskelige dager foran seg, statministeren og presidenten i Frankrike.

Macron vil ikke uttale seg foreløpig, for "ikke å helle olje på ilden".

 

Petanque-lunsjen tar pause

Kjære petanquevenner!
Det blir ikke noe organisert lunsj på restauranten A la Maison før onsdag 9. januar. Dette skyldes at vi reiser til Norge og at restauranten er stengt onsdag 2. januar.
I neste omgang vil restauranten også være stengt i perioden 10. februar til 5. mars.
Første felles lunsj etter det blir onsdag 6. mars.
Petanquebanen er oppe som vanlig alle onsdager i disse periodene. Som flere av dere vet er det mange lunsjmuligheter i Valbonne.
Ønsker alle petanquevenner en God Jul og et Godt Nytt petanqueår.
Albert Krosby
President 

 

Macron gir delvis etter - men kan ikke gi for mye etter

Aftenposten skriver i dag at Macron gir delvis etter kravene fra "de gule vestene". Han utsetter miljøavgiften på drivstoff og lover stabil pris på strøm og gass. 

- Men det kan fryktes at dette ikke lenger er nok til å stagge De gule vestene, sier Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

Han forklarer det blant annet med et rigid maktapparat som ikke tok hensyn til kravene som vokste i befolkningen utover våren og sommeren.  et rigid

Han viser også til at bevegelsen er i ferd med å radikaliseres. - Likevel er den folkelige støtten enorm, sier Orban i Aftenposten. 70 prosent av franskmennene er ifølge meningsmølinger støttes de av 70 pst av befolkningen. Les hele artikkelen HER.

Ytterligere en artikkel om situasjonen i Frankrike ligger også på Aftenpostens forside: HER.

 

Flere protester - og bensinstasjoner som mangler bensin

 

I går leste vi i avisene at politi ikke lenger ønsker å gå mot De gule vestene og demonstrerte ved å ta av seg hjelmene. Også ambulansepersonale skal ha demonstrert i solidaritet. I NIce skal elever fra videregående (lycè) igjen protestere førstekommende fredag, skriver Nice Matin.

Her kan vi også finne en liste over bensinstasjoner som begynner å gå tomme for bensin. Her finner du en liste over hvilke stasjoner det gjelder - se HER.

(BRAa)

 

Flere bensinstasjoner er i ferd med å gå tomme, skriver Nice Matin. Foto fra Nice Matin

 


Paris brenner, men det er småbyfolkets opprør, skriver Øystein K. Langberg i en kommentar i Aftenposten

 

Et Frankrike i opprør

 Lørdag stod Paris i brann for tredje helg på rad. De gule vestene, blandet med radikale krefter fra høyre og venstre, sørget for det. 87.000 personer skal ha deltatt lørdag, 133 personer ble skadet og 378 ble satt i varetekt. Totalt tok man 412 i forvaring, blant de 133 sårede var 23 fra ordensstyrkene.

Også skoleelever demonstrerte i helgen, de blandet seg med de gule vestene og tok til gatene i mange byer, blant annet både i Nice og Antibes. Ikke alle forstod hvorfor ifølge Nice Matin, men det gikk på høyere kostnader og uønskede reformer.

 Aftenposten skrev om opptøyene i Paris for to dager siden og snakket blant annet med Frankrike-ekspert Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

Franck Orban mener at avgiften kun er gnisten som har antent en misnøye som har bygget seg opp gjennom flere tiår.

- Misnøyen har sitt opphav i dårligere økonomiske og sosiale kår for store deler av den franske befolkningen – alle i middelklassen og nedover, sier Orban som også trekker inn den økte avstanden mellom by og land.

- Skatter, avgifter, strømpriser og alt annet stiger. Det eneste som ikke stiger er lønningene og trygdene for de fattige. Og de føler at de bare møter forakt fra Macron og de priviligerte han omgir seg med.

- Det er med dette som bakteppe man må forstå reaksjonen på bensinavgiftene, mener Orban. - Avgiften oppleves som enda en urettferdig skattlegging av en folkegruppe som føler seg presset fra før.

 Du kan lese hele artikkelen HER

 

Vibeke Knoop Rachline, korrespondent for bla Aftenposten i Paris, har skrevet en artikkel om det som nå skjer i Frankrike i Agenda Magasin, som man finner også på Facebook. Les artikkelen her.

- De gule vestenes opprør i Frankrike på grunn av høye bensinpriser, kan ende med en revolusjon, skriver hun. Les mer HER. https://agendamagasin.no/kommentarer/gule-vester/

(BRAa 3.12.18)

 

Også skoleelevene tar til gatene i Frankrike (Foto; Nice Matin)

 


Paris brenner for tredje helg på rad

 

Bilde fra Agenda Magasin: - Nei utenlandske medier, Paris brenner ikke. Ikke ennå, skriver Vibeke Knoop Rachline.  

Kirkegang og julesang med barna

 

I den vakre lille kirken Saint Trophime i Opio hadde NCAs barneklubb sin årlige adventsgudstjeneste på 1. søndag i advent. Det ble en fin seremoni som startet med at barna kom syngende inn i kirken med  i Lucia i spissen. Torkil Baden spilte orgel på NCAs nye el-piano. Sjømannspresten Magnus Ingvaldsen var kommet fra Paris og snakket om julekrybben som et symbol på hele verden. Juleevangelig ble lest av noen av barna, og adventlysene ble tent til Inger Hagerups dikt. Liv sang Kåre Grøttum og Veslekari Diesens splitter nye julesang. Etter endt gudstjeneste toget vi ut mens vi sang «Vi tenner våre lykter».

Så gikk turen videre til Salle Polyvalente noen minutters vei unna. Der ble vi møtt av lukten av nystekte vafler og gløgg og ikke minst norske wienerpølser brakt ned fra Norge. Salen var vakkert pyntet med røde duker og lys på bordene og et nydelig juletre midt på gulvet. Programmet fulgte tradisjonen fra tidligere år. Det var gang rundt juletreet med hele tre ringer, like rotete men morsomt som alltid. Liv Baden ledet sangen og prøvde å styre det hele. Noe av det morsomste er når barna får underholde. Det er jo ikke alle som har tenkt helt over hva de skal synge før de plutselig står der litt sjenert med mikrofonen i hånden. Men det er absolutt flere talenter blant dem. Så var det utlodning med mange fine gevinster og hvem andre enn julenissen var det som mot slutten tittet inn gjennom vinduet. Alltid veldig populært blant barna som fikk hver sin pose av nissen og hans medhjelper.
Tusen takk for en fin opplevelse både i kirken og på juletrefesten! Mødrene i barneklubben med Anne Aschehoug i spissen fortjener all mulig ros. Både kirken og salen er mye mer sjarmerende enn der vi har vært de siste årene. (EMM)

 

Fotos: Liv Baden (de to øverset) og Elin M.  Madsen

 

 

Lucia-prosesjon inn i kirken og Juleevangeliet. Torkil Baden ved pianoet. Og til slutt  kom julenissen!

Limerick og julemiddag

 

Siste kveld i november kom julen til NCA. Det var tid for klubbens tradisjonsrike julemiddag, igjen på Beachcomber Hotel. Leder Torkil Baden ønsket velkommen med limericker på rekke og rad. Ulf Søderberg Andersen innviet klubben nye piano og så var det allsang med Torkil Baden ved pianoet.

Kveldens høydepunkt var årets limerick-konkurranse. Nina Bugge Øyen og Roald Øyen var jury og hadde hatt den morsomme jobben med å gå gjennom de mange innsendte bidragene. Fem av bidragene var så sendt ut til avstemming blant NCAs medlemmer. Det vanket små flasker med champagne til bidrag  nr. 4 og 5 og store flasker til de tre beste. Stor var begeistringen da det viste seg at Kåre Grøttum hadde laget den beste limericken. Under stor jubel kom han frem og hentet sin champagne.

Kåre Grøttum hadde året før laget både tekst og melodi til en ny julesang, som Liv Baden fremførte også i år. Mer sang og musikk, piano og trompet og praten gikk før Albert Krosby takket for maten til slutt. (BRAa)

 

 

Bildetekster:

Liv synger og Torkil spiller. Et glimt fra et av bordene. Nederst Kåre Grøttum tar imot limerickkonkurransens fremste premie fra Nina og Roald Øyen.

 

 

 

 

 

 

Program våren 2019 NCA

Lørdag 26. januar kl. 11.30

Kjell Aamot, tidl. konsernsjef i Schibsted. Nyheter i ny innpakning, - hva skjedde med nyhetsformidlingen?

Lørdag 9. februar kl 16.00

Kinesisk sirkus i Festivalpalasset, Cannes

Le Cirque Phénix gledet mange fra Club Norvege i februar 2017. Nå kommer forestillingen Apenes konge.

Lørdag 23. februar kl. 11.30.

Erik og Theo Koritzinsky og Marion Sachnowitz Gamain:

Fra samfunnsfiende til samfunnsstøtte – en norsk-jødisk familie i krig og nasjonsbygging. Hvordan har det vært å være jøde fra 1940 og til i dag? Er det noe igjen av nazistenes perverterte menneskesyn?

Med utgangspunkt i Erik Koritzinskys nye bok. Panelsamtale ledet av Torkil Baden.

Lørdag 2. mars kl 20.30

My ladies rock, danseshow i Festivalpalasset, Cannes

11 dansere med musikk av Aretha Franklin, Laurie Anderson, Janis Joplin, Joan Baez,  Patti Smith, Tina Turner og andre kvinnelige rockeartister.

Fredag 22. mars

Tur til Fragonard i Grasse. Omvisning i en av verdens ledende parfymefabrikker ved tidligere innkjøpssjef. Sylvie Elverhøi. Museeet med bilder av rokokkomaleren Fragonard.

(OBS: Det er mulig at turen blir gjennomført senere til fordel for et lunsjmøte med en spennende gjest.)

 

 

Lørdag 30. mars kl 20.30

Golden days, danseshow

16 italienske dansere med musikk av Tom Waits, Patty Smith og Keith Jarrett. Festivalpalasset i Cannes.

Palmelørdag 13. april kl. 11.00

Den store Club Norvège-dagen med generalforsamling 

Deretter lunsj og underholdning med Banjo-Kari Svendsen: Gode, gamle viser fra scener og gater.

Informasjon om NCA for nye og gamle medlemmer, spørsmål, samtale og sosialt samvær.

Barnevakt med aktiviteter.

Fredag 26. april

Jazzbrunch i Théoule med Milenburg Joys Jazz Club

Tirsdag 30. april

Klubbmesterskap i pétanque.

Fredag 17. mai.

Vi feirer nasjonaldagen med sang og musikk, taler, lunsj og hatte- og bunadparade

Søndag 26. mai kl. 15

Don Giovanni av Mozart i  Opera Nice

Hver mandag: golf. Hver onsdag: petanque

 

Du kan lese hele programmet HER.

 

Nordmenn i Nice-operaen

 

Høstens operabesøk i Nice var til «Perlefiskerne» av Bizet. Først samlet man seg til lunsj på nærliggende Le Grand Balcon der Torkil Baden fortalte om forestillingen. Så ble det operaopplevelse med ulykkelig kjærlighet, frodige farger og vakker musikk. Neste operabesøk av NCA er 26. mai med «Faust» av Gounod.  

Hva skjer i Frankrike?

Hva er det  som skjer i Frankrike? Over 100.000 mennesker i massive demonstrasjoner i Paris lørdag, en uke etter at de gule vestene startet sin kampanje og skapte trafikkaos over hele Frankrike, en aksjon som varte i sterkere eller mindre grad hele uken.

De gule vestene var godt synlige ved en rekke motorveikryss, bomstasjoner, ved rundkjøringer, hvor de delte ut løpesedler var delvis truende mot bilistene som reagerte negativt.

Lørdag i Paris var 100 000 personer ute i gatene, med tåregass og brannbomber, 24 personer ble såret, fem av disse fra ordensmakten, 101 personer ble satt i varetekt. 

Hvorfor skjer alt dette? Regjeringen foreslår å øke bensin og dieselavgiftene.

Et av målene er å redusere bilbruk av hensyn til miljøet. Hvorfor demonstreres det så voldsomt mot dette i våre dager?

Like ofte som man viftet med plakater om at drivstoffavgiftene ikke måtte økes, viftet man med plakater ”Macron demissione” Det virker som om dette i stor grad er en generell misnøye med tilstanden i landet generelt og president Macron og kretsen omkrng ham spesielt. De vil ha eliten vekk og folket frem.

Macron står på sitt, han vil øke avgiftene av hensyn til miljøet, og skal forklare seg tirsdag. (BRAa 25.11.18)

 

 

 

 

 

 

Over hele Frankrike samlet de gule vestene "Les Gilets Jaunes" seg for å demonstrere - ikke alltid like fredelig som her.

Ny konsul i Nice

Det er kommet ny norsk honorær konsul i Nice.

Martine Videau Gilli tok over etter Inger Serradj den 21 august 2018. Martine Videau Gilli er fransk advokat i advokatforbundet i Nice, hun kan kommunisere litt på engelsk.

Anne Aschehoug ble samme dato utnevnt som visekonsul for det norske konsulatet for å hjelpe norske statsborgere/privatpersoner med diverse konsulære oppgaver. Se HER og under Nytt fra ambassaden i venstre sidemeny for å se hva disse oppgavene er.

Søknad om pass og nødpass for voksne må behandles i Paris med personlig fremmøte på ambassadenEn av grunnene til dette er at i Nice har de ikke utstyr for å ta digitalt foto til de biometriske pessene.

 

Her kan du lese om den nye konsulordningen i Nice.

Anne Aschehoug er visekonsul og kontaktperson for de norske her nede. Les HER.

Consulat Royal de Norvège 

26, rue Paul Déroulède 06000 NICE

 

Tel +33 (0) 6 21 84 71 94 
consulatdenorvege.nice@yahoo.com  
www.norvege.no

 

I fritt fall

Ifølge siste meningsmåling gjort av BVA Orange har Emmanuel Macron nå bare 26% oppslutning, det er ny rekord i upopularitet siden hans presidenttid startet.

For femte måned på rad synker populariteten til presidenten på meningsmålinger. Mer enn 73 prosent av de spurte har en negativ oppfatning av Emmanuel Macron.  Hans to forgjengere scoret på samme tidspunkt i sin presidenttid høyere enn ham.  François Holland hadde 29 prosent oppslutning og Nicolas Sarkozy hele 48 prosent.

De siste dagers aksjoner og demonstrasjoner (i Paris lørdag og ved ”Gilets Jaunes” – gule vester hele siste uke) sies å være en reaksjon på regjeringens beslutning om å øke drivstoffavgiftene, men er nok i like stor grad tegn for folkets misnøye med president Macron. (BRaa 25.11.18)

 

 

 

 

 

President Macron synker stadig i popularitet

Godt og gratis piano

 

NCA har nå anskaffet et nytt og mer transportabelt el-piano. Vårt hederskronede Technics SX-PR53 egner seg ikke så godt til å bæres rundt. Ingrid Bjørnov og andre har skrytt av lyden på instrumentet, og på nettauksjonen Ebay selges tilsvarende instrumenter for 300 pund. Fagfolk har anslått at det trenger en reparasjon til 200 euro for å kunne brukes. Det kan nå bli ditt gratis i den stand det befinner seg på vårt lager i Cannes. Krakk og pedal følger med. Meld din interesse til tobaden@hotmail.com.

 

 

Atletisk og grasiøst fra Brasil

Søndag kveld inntok 11 NCA-medlemmer storsalen i Festivalpalasset i Cannes. Gjestespillet med Grupo Corpo fra Brasil ble en forrykende opplevelse med imponerende kroppsutfoldelse, både atletisk og grasiøst. Første avdeling med klassisk-populær orkestermusikk og andre avdeling med ritualistiske afrikansk-inspirerte rytmer ble en stor opplevelse for et entusiastisk publikum. Før forestillingen var det felles middag, der Torkil Baden ga en innføring i forestillingens musikk og koreografi. (ToB)

 

 NCA-ere venter på at teppet skal gå opp for brasilianske rytmer i Cannes.

Vår teknologiske fremtid

Hvordan fungerer egentig Vipps? Hva med Google Pay og Apple Pay? Og hva er kryptovaluta? Hva er bitcoin?  Hvordan blir fremtidens betalingsløsninger? Dette var spørsmål som ble stilt og besvart på NCA's lunsjmøte fredag 16. november. IT-ansvarlig i Norsk Pensjon, Ola Narmo, vet det som er å vite om disse temaene og fortalte og forklarte. Vitebegjærlige medlemmer fikk svar på flere spørsmål, og mange ble en del klokere. Ikke alltid like lett å følge med i det tekniske, men vi følte oss litt klokere da vi gikk enn vi var da vi kom.

Vi fikk også en interessant informasjon om den nye etterlatte/dødsportalen som myndighetene er i ferd med å utvikle, sammen med private aktører. Prosjektet kalles DSOP - Digital Samhandling Offentlig og Privat - et samarbeid på tvers av alt og alle som involveres når noen går bort. Et pilotprosjekt er i gang og tanken er at det skal fungere fra 2019.

Vi fikk også vite at Anne Aschehoug, leder i Barneklubben, er utnevnt som visekonsul i Nice. Mer informasjon om dette følger. (BRAA 17.11.18)

 

IT-ansvarlig i Norsk Pensjon, Ola Narmo  

 

Fra lunsjen: Nina Bugge Øyen, NCA-leder Torkil Baden, nyutnevnt visekonsul i Nice, Anne Aschehoug og Dag Vidar og Wenche Bautz.

Vintur

Tirsdag inntok 35 tørste NCA-ere  vinslottet Font du Broc i Les Arcs. Det er et imponerende kompleks bygget først i 1980-årene, men i tradisjonell stil og med gamle materialer. Etter omvisning var det nydelig lunsj og innkjøp av flasker og vinrekvisita. 

Som en oppvarming til den utlyste konkurranse om julelimerick foredro formann Torkil Baden dette i bussen som en avslutning:

De dro fra Font du Broc 

en mett og sliten flokk.

De spiste og drakk.

Nå sier vi takk

for der fikk vi mer enn nok.

 

 Fotos Liv og Torkil Baden. Flere fotos på Facebooksiden til Norvege Cote d’Azur.

 Vinkjelleren er et unikt rom bygget som en kopi av middelalderklosteret i Thoronet.

 

 Reiseleder Marion Gamain oversetter for guiden Michelle mens Ewald Øien og Finn Bryde følger andektig med.

 

 

 

 

 

 

 

Høstturnering i regn

 

"Høstturnering i pétanque med trukket partner" fant sted i Valbonne tirsdag 16. oktober.

Værgudene var ikke helt på NCA's side. Det regnet hele tiden, men ingen sure miner av den grunn. 40 glade spillere trosset værgudene. Ros til medlemmene. Etter to omganger var de fleste gjennomvåte til tross for regnfrakker, caper, gummistøvler og sydvest. Da ga man seg.

Lykkelige vinnere ble Randi Vangdal og Nina Matheson. På delt andreplass kom Sissel Aaslestad med Tore G Paulsen og Monica Dahl som var på lag med Sveinung Hirth. Premiene var vin levert fra Nykredit. (EM 17.10.18)

 


Bildene viser øverst Randi Vangdal og Nina Matheson som vant, sammen med pétanque-president Albert Krosby. Nederst annenplassene: Sissel Aaslestad, Tore G Paulsen, Monica Dahl, Sveinung Hirth og president Albert
.

  

En mangfoldig Club Norvege


Høstprogrammet ble åpnet søndag på restaurant Lagon i Mandelieu. 60 små og store hygget seg med mat og drikke, samtaler og bading.

Leder av Barneklubben Anne Aschehoug er nylig utnevnt til ny visekonsul, og hun orienterte om kontaktpunkter. 

Eiendomsmeglerfirmaet Riviera Keys støttet arrangementet, og direktør Harald Starke kom med en hilsen.

Mange av deltakerne på familielunsjen er med i barne- og familiemiljøet Barneklubben. Styreleder Torkil Baden understreket at for å få all informasjon om Club Norvège og redusert pris på arrangementer, er det viktig å være fullt medlem og ganske enkelt betale 50 euro for husstanden i året.  Han understreket viktigheten av et flergenerasjonstreff og røpet at neste års program for Club Norvège vil innebære møtetid på lørdager slik at yrkesaktive også kan delta. (ToB 23.09.18)

 

 Anne Aschehoug, leder i Barneklubben, ønsker velkommen. NCA's leder Torkil Baden til venstre. Under: Sylvie Elverhøi og noen av barna. Nederst: Også den "voksne" generasjonen deltok med glede.  

Bli sprek, kom i form med fitness, tennis m.m.

 

Som mange vet har NCA – den norske klubben – byttet møtehotell, tilbake til det vi brukte før, og som da het Sophia Country Club, men som er blitt totalt oppusset og heter Beachcomber French Riviera Resort & Spa. Dette er faktisk mer enn et hotell, det er et lite feriested i seg selv: Svømmebasseng, spa, sportstilbud av forskjellig slag – her kan man både få tilbud om trening og avslapning. Hotellet huser også et tennisakademi – Mouratoglou Tennis Academy - med 34 tennisbaner.

Nå har vi fått et helt spesielt tilbud fra Beachcomber og Mouratoglou Country Club, bare for våre medlemmer.

Du kan få en hel dag med spa, massasje og to-retters lunsj til spesialpris  (LES HER) – eller du kan få en prøvedag med gratis adgang til tennisbaner, fitnessalen eller en oppdagelsestur i Mouratoglou–anlegget med 1 gratis prøvetime i fitness-salen.(LES MER).

 Vi får også spesialpris på helårsabonnement for 660 € med gratis innmelding, det blir 55 € i måneden. (LES MER OM ABONNEMENT HER)


Lunsjtilbud

De av våre medlemmer som enten benytter seg av PASS 1 prøvedag til 75 € eller tar et årsabonnement i Mouratoglou Country Club får et spesielt lunsjtilbud (gjelder kun ukedager): (se neste side)

 

 

Lunsj i restauranten Le Central til 21 € med dagens rett og en selvvalgt dessert. (Drikkevarer ikke inkludert). Lunsjen betales direkte i restauranten. Man har også adgang til svømmebassenget hvis det er ledig (bortsett fra i juli og august).

 

 Hvis du ikke allerede er medlem i NCA, kan du melde deg inn og får da automatisk tilgang til tilbudet fra Mouratoglou Contry Club. Meld deg inn HER.  Som medlem vil du i tillegg kunne benytte deg andre av NCAs mange andre fordeler, sosiale aktiviteter av mange slag, interessante foredrag, utflukter, rimelige forsikringsordninger, for å nevne noe. Lykke til!

Nye regler for Contrôle Technique


Teknisk kontroll – eller Controle Technique – blir dyrere. En ny europeisk lov trådde i kraft 20. mai. Medlemmene av Europaparlamentet vedtok det nye direktivet i 2014. Målsettingen er å redusere forurensning og antall drepte i trafikken. Ved kritiske feil får man bare 24 timer på seg til å reparere bilen.

Den nye kontrollen vil omfatte 606 til sammen kontrollpunkter – 139 av disse er mindre feil, mens 340 er store feil og 127 kritiske feil, ifølge Nice Matin.

Blant kritiske feil er: Sterk korrosjon eller deformering av karosseriet, kraftig slitasje på bremseklosser og/eller bremseskiver, dårlig festet førersete, kraftig lekkasje av olje eller hydrauliske væsker, manglende speil, slitasje eller skade på frontrute som gir nedsatt sikt samt feil med lys.

SGS-gruppen har 32 pst av markedet for tekniske kontroller og de har allerede sagt at det kan forventes en prisøkning på 15-20 pst. Dessuten vil man måtte betale også for påfølgende kontroll- besøk, i motsetning til i dag,leser vi i Nice Matin. Du kan lese mer her, på engelsk :
https://www.french-property.com/news/money_france/vehicle_control_technique_2018/

(21.05.2018 BRAa)

Orientering om EUs nye personvernregler -
konsekvenser for NCAs opplysninger om medlemmene?

Nye regler for personvern i EU trådte i kraft 25. mai 2018. NCA har lagret en del opplysninger om våre medlemmer. Det dreier seg om navn, adresser, telefonnumre, e-postadresser. Dessuten har vi lagret betalingshistorikk i forbindelse med kontingent og deltakerhistorikk for arrangementer.

Du kan selv sjekke hvilke opplysninger klubben har registrert om deg ved å klikke på Mine Sider  i hovedmenyen til venstre på NCAs nettside. Deretter følge instruksjonene du får. Eventuelle feil, eller opplysninger du ønsker slettet, kan du melde til: post@club-norvege.eu

Funksjonen Medlemskap på venstre side i hovedmenyen gir alle medlemmer mulighet til å se informasjon om andre medlemmer (under Søk i medlemsregister) ved å søke på etternavn. Dersom du ikke ønsker at andre skal kunne ha tilgang til dine opplysninger, kan du reservere deg mot slik adgang. Merk deg at denne reservasjonen også vil innebære at opplysningene om deg ikke kommer med i den trykte utgaven av medlemsregistret. Ønske om reservasjon gjøres til: post@club-norvege.eu

Et nyhetsbrev om dette blir sendt til alle medlemmene.

 

Vinbonden Lars Storvestre på TV

 

Tidligere leder av NCA, Lars Storvestre, drev i ti år sin egen vingård i Lorgues sammen med sin kone Bjørg. De produserte vin i alle farger, og for noen år siden utga de boken «Vår vingård i Provence». I 1992 lagde NRK ved Lise Foss et fjernsynsprogram som følger Storvestrefamilien og deres vingård gjennom et helt år. Programmet gir et unikt innblikk i prosessen fra stell av druerankene frem til ferdig vin.  Programmet er nå lett tilgjengelig på internett https://tv.nrk.no/program/fald09000192/bonde-og-alkymist-en-vinens-jordfar  (ToB)

 

 

 

Selvbiografien til Bjørg og Lars Storvestre kom i 2015.

Ny pris på petanquelunsjen 

Prisen på Petanquelunsjen har vært € 22 i 10 år.  Vår nye restaurant, A la Maison, ser seg nødt til å øke prisen til € 24. I denne prisen får vi vin, alternativt forrett/ dessert, alternativ hovedrett fisk/kjøtt - og kaffe. Under siste lunsj ble det foretatt en avstemning. Det ble flertall for å øke prisen. Maten er av en bedre kvalitet enn hva vi har vært vant til.
Albert Krosby

 

Interessert i å bli med i en maleklubb?

Driver du med kunstmaling alene? Det kunne være fruktbart å opprette en maleklubb for interesserte medlemmer i NCA. Vi kan treffes en gang i blant, enten hjemme hos hverandre, eller for å dra til et sted hvor vi setter opp staffeliene våre og maler etter eget ønske. 

Vi tror at det kan være en ekstra fin opplevelse i hverdagen for oss male-interesserte å dra til et avtalt sted hvor vi kan oppleve noen magiske øyeblikk med pensel, palett og mange fine farger. Motivene er jo der. Provence og Côte d’Azur byr på mange flotte naturmotiver for maling, både langs kysten og innover i landet. Turer med kunstmaling som mål, vil kunne by på mange hyggelige opplevelser.

Mulighetene er mange om vi bare har lyst. Dessuten ville det også vært hyggelig å treffe andre medlemmer i klubben, som man ellers ikke hadde blitt kjent med. Håper at noen i denne fantastiske flotte norske klubben kunne være interessert i å delta i en hyggelig maleklubb.
 Er du interessert, er det fint om du sender meg en epost til kaare.sivertsen@lifi.no

Vel møtt! Hilsen Kåre Sivertsen, Lier/Nice

 

 

 

Kåre Sivertsen inviterer til å bli med i en maleklubb i NCA

Når streiker tog (SNCF) og fly (Air France)?

 

 

Fagforeningene i det franske jernbaneselskapet SNCF har annonsert at de vil streike to dager hver femte dag, inntil juni, det vil si 36 dager totalt.

I Air France har de tidligere sagt at de vil streike fire dager i april, men har nå bestemt at de vil ha ytterligere fire streikdager.

kalenderen her ser dere jernbanens streikedager med rødt og Air France med blått. (BRAa)

(Fra Le Monde)

 

Nytt spisested for petanquen fra onsdag 4. april

Vi har fått følgende melding fra petanque-presidenten:

"Et samlet petanquestyre besluttet 23. mars at vår «nye» lunsjrestaurant fra 4.april 2018 blir på:

A la Maison, 2030, route de Cannes i Valbonne.

Restauranten ligger på høyre side etter rundkjøringen retning Mougins. Den ligger et steinkast fra Les Pierres Rouges. Det er lett adkomst fra hovedvei og bedre parkeringsmuligheter.

Prisen er fortsatt €22 for 2 glass vin,valgfritt med forrett og hovedrett, alternativt hovedrett og dessert samt kaffe.Lunsjen starter kl. 12.30.

Vi får ta i bruk vårt nye spisested med et åpent sinn".

Albert Krosby, President 

 

 

Interiør fra A La Maison

Forbudt å kjøre 20 år gamle biler i Paris

 

Fra og med 1. juli kan du få bot om du kjører en 96-modell i Paris' gater, leser vi i Aftenposten.

Målet med forbudet mot gamle biler er at det skal kutte ned på luftforurensingen i byen.

Paris er en av mange storbyer som sliter med luftforurensing.

Tall fra franske helsemyndigheter viser at nesten 50.000 mennesker dør av luftforurensing i Frankrike årlig. I Europa er tallet cirka 400.000 og nesten 4 millioner på verdensbasis.

Biler som er førstegangsregistrert før oktober 1997 og motorsykler som er registrert før juni 1999, skal ikke lenger få kjøre på gatene i Paris. Du kan lese mer her:  https://www.aftenposten.no/verden/i/3pqwq/I-Paris-er-det-na-forbudt-a-kjore-20-ar-gamle-biler

 

 

Heldigvis er veteranbiler unntatt fra bestemmelsen om at ingen biler over 20 år får kjøre i Paris etter 1. juli 2018.

Så da kan eieren av denne bilen likevel ta seg en biltur i den franske hovedstaden uten å få bot.

Det går bedre i Frankrike

Frankrikes budsjettunderskudd tilsvarer 2,6 prosent av landets BNP i 2017 og havner under EU-grensen på 3 proent for første gang på ti år. Det er et bedre resultat enn ventet, og dermed overholder Frankrikes president Emmanuel Macron sitt løfte om å overholde EU-grensen for første gang siden 2007. I 2016 var underskuddet på 3,64 prosent av BNP. Da Macron vant det franske presidentvalget i 2017, la hans regjering fram et forslag til nytt statsbudsjett preget av skattekutt og kutt i offentlige utgifter. (Aftenposten-NTB)

 

 

 

 

President Emmanuel Macron styrer landet i riktig retning?

Birger og Sylvie Elverhøi seriemestre

 

I går (21.03.18) var det finale i petanqueserien som har pågått helt fra våren 2017. Etter avviklede semifinaler var Birger og Sylvie Elverhøi klare for finale sammen med Anne og Paal Espeli. Første omgang gikk til Birger og Sylvie, mens i neste omgang var det Anne og Paal som seiret over de tidligere mestrene. Det ble en lanvarig finalekamp. Tre hele omganger måtte til før Sylvie og Birger kunne bevise at de var NCAs beste petanquespillere, noe de også var i 2015/16 og 2014/15.

 

 

Finalistene med fra venstre leder for serien Herman Foss, Birger Elverhøi, Anne Bævre Espeli, pétanquepresident Albert Krosby, Sylvie Elverhøi og Paal Espeli. Birger og Sylvie vant.

Generalforsamling NCA med to nye æresmedlemmer

Årets generalforsamling fant sted i Hotel Beachcomber 17. mars. Som vanlig ble Herman Foss valgt til ordstyrer og selve generalforsamlingen gikk raskt unna, alle syntes fornøyde, ingen klaget over noe av det som ble lagt frem. Årsberetningen finner du HER.  Leder Torkil Baden ble gjenvalgt ved akklamasjon for to nye år som leder. Marion Gamain ble ny nestleder, Elin Madsen og Per Langballe fortsetter som henholdsvis sekretær og kasserer og Dag Vidar Bautz rykket opp ti styremedlem med ansvar for data. Caroline Liard og Nina Bugge Øyen ble nye varamedlemmer. Tina Wisur ønsket ikke gjenvalg og det gjorde heller ikke Jan H Guettler. Han har nå sittet i styret i ni år, hele tiden med ansvar for vårt datasystem og som vår kasserer. De siste fem årene har han i tillegg vært nestleder.

NCAs nye styre, fra v.: Caroline Liard, varamedlem, Nina Bugge Øyen, varamedlem, Dag Vidar Bautz, styremedlem, Marion Gamain, nestleder, Torkil Baden leder, Elin Madsen, sekretør og Per Langballe, kasserer.

 

Avslutningsvis ble Jan H Guettler og Berit Røhne Aass utnevnt til æresmedlemmer av NCA, for henholdsvis ni og syv års innsats som nestleder og leder. De påtok seg ansvaret da Finn Melbye ble alvorlig syk i 2013, ved siden av sine opprinnelige verv. Jan var hele tiden data-ansvarlig/kasserer og Berit var nettredaktør, noe hun fortsatt er. Jan H Guettler trådde tilbake i år, mens Berit trakk seg som leder i fjor. Nå ble de begge hedret med æresmedlemskap i NCA. På bildet mottar de synlige bevis fra leder Torkil Baden.

***

Under: Lise Lilloe påtok seg ansvaret for golfen for seks år siden, og har gjort en stor innsats i disse årene. Nå ønsket hun å bli erstattet. Hun fikk en takk for sin iherdige innsats for golfen i NCA.

 

 

Flere bilder fra generalforsamlingen finner du HER.

Gevinstbeskatningen øker i 2018

 

Skatten på gevinst ved salg av feriebolig i Frankrike øker i 2018 fra 34,5 til 36,2 pst.

Årsaken til økningen er at sosialskatten går opp fra 15,5 til 17, 2 pst.

(Det er ikke skatt på gevinst ved salg av hovedbolig.)

Vi har laget en artikkel om hva som har skjedd med skatten på salg av feriebolig (la taxe sur la plus-value immobilier) siden den ble økt betraktelig i 2012. Før 2012 var skatten på salg av eiendom ”bare” 19 pst. I 2012 ble den økt med en trygdeavgift på 15,5 pst – til totalt 34,5 pst. Les mer om det HER.

I 2015 fattet EU et vedtak om at Frankrike ikke kunne kreve trygdeavgift av personer som ikke ble omfattet av det franske trygdesystemet. Frankrike har likevel beholdt denne skatten. Det har de gjort ved å gi den et annet navn og å gi den andre formål enn den første.

  

 

 Resultatet er at hvis man selger ferieboligen sin før man har eid den i fem år, må man betale 36,2 pst av gevinsten i skatt. Deretter reduseres de to skattene; eiendomsskatten på 19 pst reduseres over 22 år, men sosialskatten reduseres over 30 år. Du kan se hvordan de reduseres i ovennevnte artikkel HER. (BRAa)

 

 

 

 

Macrons popularitet synker

 

President Emmanuel Macrons popularitet sank i februar ifølge en månedlig meningsmåling l'Ifob gjør. Folk blir spurt om de er fornøyd eller misfornøyd med president Macron, og i februar svarte bare 44% at de var fonøyd (5 % meget fornøyd//39 % ganske fornøyd). I desember og januar var det jevn andel misfornøyde og fornøyde, men i februar sank andelen fornøyde med 4 prosentpoeng.

Når det gjelder statsminister Edouard Philippe var 46 % fornøyde (5 % meget fornøyd//41 % ganske fornøyd) i februar. For ham var det høyeste andel misfornøyde siden mai 2017. Presidenten derimot hadde høyere andel misfornøyde i agust (57%) og i oktober (56 pst).

– Det blåser en frisk vind i nakken på Macron, skriver tidsskriftet Le Point. Deres måling viser at bare 35 % fornøyde med Macron i februar, etter at han har økt i popularitet hver måned siden september og kommet opp i 40 % fornøyde.

 

 

 

(Foto: LePoint.fr)

 

 Denne målingen er utført av Le Point i samarbeid med meningsmålingsinstituttet Isops.

– Februar er vanligvis en iskald måned for nye leietakere i Elysee-palasset, skriver bladet.

– Det var på denne tiden at Nicolas Sarkozy og François Hollande, i henholdsvis 2008 og 2013, fikk erfare at det var slutt på velviljen...   (BRAa 18.02.2018)

 

Strandanlegg må vike for loven

 

Her fortsetter historien om kystens strandanlegg. Kommune etter kommune må nå tilpasse strendene sine til forordningen Décret Plage, som følger av Strandloven (Loi Littoral) I Juan les Pins er foreløpig 10 strandanlegg revet, det er gitt fem nye konsesjoner og anleggene skal settes opp før sesongen 2018 starter.

 I Golfe Juan skal nå seksten tidligere strandkonsesjoner bli til seks, hvorav én skal være et sjøsportsenter.  Mens de gamle stod hele året, skal de nye anleggene være ”demontable” – det vil si at de skal demonteres og fjernes innen 15. oktober hvert år, for så å settes opp igjen våren etter. Dette blant annet fordi kommunen Vallauris-Golfe Juan ikke er karakterisert som ”station touristique”, noe Juan les Pins er. Der blir to av de fem anleggene permanente. BRAa (Nice Matin 16.02.2018)

 

 

Demontering av strandanlegg i Golfe Juan (Foto: Nice Matin)

Nytt: Max 80 km/timen på tofelts veier

Fra 1. juli trer nye trafikkbestemmelser i kraft i Frankrike. Det skal arbeides for økt sikkerhet på veiene. Man skal redusere farten, kjempe mot alkohol og andre rusmidler, se på bruken av mobiltelefoner og styrke fotgjengernes sikkerhet.

Mest omstridt er bestemmelsen om å redusere hastigheten fra 90 km/t til 80 km/t for kjøring på tofelts "sekundære" veier, altså veier som har to felt, men er ikke er motorveier. Man regner med å spare mellom 300 og 400 liv per år med denne bestemmelsen, sier myndighetene. Andre viser til at man i Danmark nylig økte fartsgrensen fra 80 km/t til 90 km/t samtidig som antall ulykker ble redusert med 13 pst.

Det gjenstår å se hva som vil skje, men det er best å forberede seg på å kjøre saktere fra sommeren 2018! (BRAa 11.01.18)

 

 

 

 

Fra sommeren 2018 må du redusere farten til 80 m/t på "sekundære" veier med to felt, altså veier som ikke er motorveier

Det streikes og streikes

Det er nesten utrolig hvor mye det streikes i Frankrike. Så mye at folket må informeres via en egen nettside. Denne nettsiden heter C'est la grève.

Vi har tidligere hatt et innlegg om dette på vår egen nyhetsside. "Hvor streiker man i dag?" kalte vi dette innlegget. Nå gjentar vi det fordi vi synes det er både artig og praktisk.

På nettstedet kan man gå inn og sjekke hvor det streikes i akkurat dag.  Se HER.  Man kan velge hvilket område man vil ha informasjon om.  Da vi valgte Provence Côte d'Azur, fant vi ut at pilotene i Air France skulle ha streiket 11. januar, men at streiken er avblåst. Blant annet.

Kjekt å vite! (BRAa 09.01.18)

 

 

"C'est la grève" heter siden hvor du kan finne ut om det er streiker i gang som vil få betydning for deg!

Taxe Habitation avskaffes fra 2020

 

Emmanuel Macron har bekreftet at Taxe d’Habitation skal avskaffes for alle innen to år. Tidligere har han sagt at den skal avskaffes for 80 pst av befolkningen, men nå altså for alle.

Taxe d’Habitation er en lokal skatt som betales til kommunene, og er  en av de viktigste lokale inntektskildene. Macron har lovet ordførere over hele landet at kommunene fortsatt skal kunne være skattemessig selvstyrte og at det vil komme en gjennomgripende reform som erstatning. (BRAa 4.1.2018)

 

 

 Taxe d'Habitation forsvinner fra 2020.

Hva stiger i Frankrike i 2018?

Hvert år er skjer det forandringer per 1. januar. Hva skjer i Frankrike i år? Her er et lite utvalg, sakset fra Nice Matin.

- SMIC stiger. Hva er så det? Det står for Salaires Minimum de Croissance (minstelønn) og den stiger med 1,24 pst i 2018. Dermed stiger minimum timelønn fra 9,76 til 9,88 € brutto. Om en person lønnes etter SMIC stiger månedslønnen til 1.498,47 € - som er en stigning på 18 pst.

- Antallet obligatoriske vaksiner for små barn øker fra tre til elleve. Hittil har bare vaksine mot stivkrape, polyomyelitt og difteri vært obligatorisk.

- Prisene på drivstoff stiger, med 7,6 centimes for diesel og 3,84 centimes for bensin.

- Regjeringen vil fra 2018 tilby bilister som selger sin gamle bil for å kjøpe en ny en refusjon på mellom 1000 € og 2000 €, forutsatt at man har skaffet seg klistremerket Crit'Air på bilen. Kjøper man en elektrisk bil får man 2500 € i refusjon.

 

 

Faksimile fra Nice Matin 31.12.2017

 

 

- Frimerkeprisen innenlands går opp fra 73 til 80 centimes - det er 9,5 pst. økning.

Tariffen for en sending (Colissimo) øker også med 1,5 pst. Man må nå betale 4,95 € for en Colissimo France på under 250 gram.

(BRAa 4.1.2018)

Endringer i fransk formuebeskatning

 

Fra 2018 er reglene for formueskatt i Frankrike endret. Et av Macrons valgkampløfter var å fjerne gjeldende formueskatt (ISF =  L’impôt de solidarité sur la fortune) og innføre en ny type skatt, som bare omfatter bolig og eiendom (IFI = L’Impôt sur la fortune Immobiliére). Dette vil si at det ikke lenger er skatt på formue som penger, aksjer og andre aktiva, men bare på eiendom.

Franskmenn vil måtte betale denne skatten på alle eiendommer eller eiendomsrettigheter de har i Frankrike eller i utlandet. For utlendinger som ikke bor her fast vil denne skatten gjelde deres faste eiendomsrettigheter i Frankrike. Skatten beregnes av eiendommens salgsverdi. Det vil fortsatt være 30 prosent fradrag ved beskatning av hovedbolig.

Eiendom som brukes i skattebetalerens hovedforretningsbeskjeftigelse unntas fra denne skatten.

Denne skatteendringen tar sikte på å få emigrerte rike franskmenn hjem for å investere. Partiene til venstre klager over at yachter og private jetfly ikke blir omfattet av den nye skatten, slik det ble av den gamle. (BRAa 2.1.2018)

 

 

 

Fra France Transactions.com

Strandrestaurantenes triste skjebne

I løpet av året 2017 skjedde det som mange  på Côte d’Azur har fryktet i årevis: en rekke strandrestauranter ble jevnet med jorden etter at de i to år har drevet uten tillatelse. Det skjedde i Juan-les-Pins, og det skjedde i Theoule, blant annet. I Juan-les-Pins er 10 såkalt ”plages artificielles” revet. Ytterligere syv private strandrestauranter har fått beskjed om å rive, men kjemper fortsatt for sin eksistens.  

I flere år har strandrestauranteiere kjempet mot Loi Littoral og Decret Plage, som setter nye og strengere krav til strandrestauranter. Hensikten er blant annet å sikre fri ferdsel langs strendene samtidig som det skal tas miljøhensyn.

I  Juan les Pins skal de ti restaurantene omgjøres til fem. Fem nye driftstillatelser er delt ut, tre av disse skal demonteres hver høst, to skal være helårs.

Man frykter katastrofale følger for turistnæringen langs kysten.

­– Loven er loven, sier ordfører Jean Leonetti i Antibes-Juan les Pins.

Tre restauranter i Golfe Juan, Tetou, Nounou og Vallauris Plage er av en domstol i Nice blitt dømt til  å rive sine restauranter før året er omme. Men de står fortsatt…

  

  

Strandrestaurantene i Juan les Pins er delvis forsvunnet. Nye kommer, men de blir nok ikke liggende på selve stranden som før

Miljømerke for biler i Frankrike

 

I fjor sommer innførte Frankrike obligatorisk miljømerking av biler, og fra april 2017 må også utlendinger som drar på bilferie til Frankrike kjøpe et såkalt CritAir-merke.

Miljømerket  finnes i seks farger og kategorier. Hvilket merke du får er avhengig av bilens motor, utslipp og registreringsår.

Man har innført egne miljøsoner, kalt ZCR (Zones á circulation restreinte). Ved inngangen til ZCR-sonene vil det være skilting med opplysninger om eventuelle restriksjoner. Hvis man ikke har Crit'Air-merke på bilen i ZCR-sonene kan man få bot.

I dag er det tre byer som har tatt i bruk miljømerket. Det er Paris, Grenoble og Lyon. Strasbourg er i prosess med å innføre miljøkravene knyttet til merket, og ytterligere 21 byer skal innføre miljømerket senest i 2021. Blant disse er Cannes.

Man bør bestille et Crit’Air merke så snart som mulig hvis man skal ut å kjøre gjennom Frankrike.

 

 

Du kan bestille miljømerket på denne siden:

http://sca.france.fr/no/information/bilferie-i-frankrike-husk-det-nye-miljomerket

Les mer om dette på følgende sider:

 www.bilnorge.no:81/artikkel.php?aid=48128

 http://bobilverden.no/sommersesongen-ma-miljomerke/

(BRAa 7.7.2017)

 

De franske miljømerkene vil komme i seks kategorier

Hvor streiker man i dag?

I Frankrike streikes det så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

Kjøring med utenlandsregistrert bil i Norge

Ny hjemmeside fra Tollen

Vi vet at flere av medlemmene lurer på hvordan man skal forholde seg hvis man ønsker å ta med seg sin franskregistrerte bil til Norge noen uker. Hvor finner man riktig skjema og hva er egentlig reglene?

Tollen har nå laget en ny hjemmeside for det som er "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøy", SE HER: http://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/utenlandsregistrert-bil-i-norge/

Dette betyr altså at man kan man bruke utenlandsk registrert bil i Norge i inntil 25 dager i løpet av en 12 måneders periode, selv når man bor fast i Norge. Man kan ikke selv være eier av bilen, man må ha lånt den privat. Man kan ha lånt bilen av foreldre, ektefelle eller venner.

 

Ifølge eieren lånes ikke denne bilen bort og kan følgelig heller  ikke brukes i Norge som "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøyl".

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf 

Golfgruppen spiller golf hver mandag på Le Provencal.

Påmelding senest torsdagen før til mandagsgolf@hotmail.com
(Les mer HER.)

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer 

(*) + (*kjøring møtehotell)

 Planer for 2019:

26.jan.Lunsjmøte: Nyheter i ny innpakning

9. feb. Le Cirque Phénix, Festivalpalasset 

23.feb.Antisemittisme i går, i dag - og i morgen

2. mars My ladies Rock, Festivalpalasset
22.mars Utflukt el. møte?
30.mars Golden days, Festivalpalasset

13.apr. Generalforsamling m.m.

 

 

 

 


 

 

NCA kjøp og  salg