NYHETER

Bli sprek, kom i form med fitness, tennis m.m.

 

Som mange vet har NCA – den norske klubben – byttet møtehotell, tilbake til det vi brukte før, og som da het Sophia Country Club, men som er blitt totalt oppusset og heter Beachcomber French Riviera Resort & Spa. Dette er faktisk mer enn et hotell, det er et lite feriested i seg selv: Svømmebasseng, spa, sportstilbud av forskjellig slag – her kan man både få tilbud om trening og avslapning. Hotellet huser også et tennisakademi – Mouratoglou Tennis Academy - med 34 tennisbaner.

Nå har vi fått et helt spesielt tilbud fra Beachcomber og Mouratoglou Country Club, bare for våre medlemmer.

Du kan få en hel dag med spa, massasje og to-retters lunsj til spesialpris  (LES HER) – eller du kan få en prøvedag med gratis adgang til tennisbaner, fitnessalen eller en oppdagelsestur i Mouratoglou–anlegget med 1 gratis prøvetime i fitness-salen.(LES MER).

 

Vi får også spesialpris på helårsabonnement for 660 € med gratis innmelding, det blir 55 € i måneden. (LES MER OM ABONNEMENT HER)

 Hvis du ikke allerede er medlem i NCA, kan du melde deg inn og får da automatisk tilgang til tilbudet fra Mouratoglou Contry Club. Meld deg inn HER.  Som medlem vil du i tillegg kunne benytte deg andre av NCAs mange andre fordeler, sosiale aktiviteter av mange slag, interessante foredrag, utflukter, rimelige forsikringsordninger, for å nevne noe. Lykke til!

Koritzinsky-biografi som jødisk krigshistorie

 

Erik Koritzinsky presentere sin selvbiografi onsdag på Jødisk Museum i Oslo. Det skjedde både ved en pressekonferanse kl. 14 og ved en åpen samling kl.18, og i alt 150 mennesker fulgte forfatterens livlige fortelling der tårer og latter gikk hånd i hånd.
Ved pressekonferansen var NCA-veteranen Sverre Kokkin (92) tilstede. Han fortalte hvordan han i november 1944 var med på en sprengningsaksjon som ødela seks skip i Oslo havn. Gestapo hadde beordret Koritzinsky og hans fire søsken sendt til Auschwitzs. Forfatterens teori er at sabotasjen skapte et transportproblem for tyskerne, og resultatet var at søskenflokken aldri ble hentet. Det var et sterkt øyeblikk på pressekonferansen da Erik Koritzinsky takket Kokkin for at han reddet livet hans. Selvbiografien favner vidt og er både en privat familiefortelling og en bred skildring av 1900-tallet. I sin mangfoldighet, som omfatter viktige begivenheter i det norske samfunnet og refleksjoner om samtiden, har boken interesse for et stort publikum. Forfatteren presenterte selvbiografien som et historisk dokument, og det er den. Boken kan kjøpes i norske bokhandler eller direkte gjennom forfatteren, epost: erikkori@hotmail.com. 
(ToB - Fotos: Liv og Torkil Baden)

 

Erik Koritzinsky på presentasjonen av boken

 

Sabotøren Sverre Kokkin (92) (t.h.) forteller om aksjonen i Oslo havn i 1944.

 

 

Orientering om EUs nye personvernregler -
konsekvenser for NCAs opplysninger om medlemmene?

Nye regler for personvern i EU trådte i kraft 25. mai 2018. NCA har lagret en del opplysninger om våre medlemmer. Det dreier seg om navn, adresser, telefonnumre, e-postadresser. Dessuten har vi lagret betalingshistorikk i forbindelse med kontingent og deltakerhistorikk for arrangementer.

Du kan selv sjekke hvilke opplysninger klubben har registrert om deg ved å klikke på Mine Sider  i hovedmenyen til venstre på NCAs nettside. Deretter følge instruksjonene du får. Eventuelle feil, eller opplysninger du ønsker slettet, kan du melde til: post@club-norvege.eu

Funksjonen Medlemskap på venstre side i hovedmenyen gir alle medlemmer mulighet til å se informasjon om andre medlemmer (under Søk i medlemsregister) ved å søke på etternavn. Dersom du ikke ønsker at andre skal kunne ha tilgang til dine opplysninger, kan du reservere deg mot slik adgang. Merk deg at denne reservasjonen også vil innebære at opplysningene om deg ikke kommer med i den trykte utgaven av medlemsregistret. Ønske om reservasjon gjøres til: post@club-norvege.eu

Et nyhetsbrev om dette blir sendt til alle medlemmene.

 

Vinbonden Lars Storvestre på TV

 

Tidligere leder av NCA, Lars Storvestre, drev i ti år sin egen vingård i Lorgues sammen med sin kone Bjørg. De produserte vin i alle farger, og for noen år siden utga de boken «Vår vingård i Provence». I 1992 lagde NRK ved Lise Foss et fjernsynsprogram som følger Storvestrefamilien og deres vingård gjennom et helt år. Programmet gir et unikt innblikk i prosessen fra stell av druerankene frem til ferdig vin.  Programmet er nå lett tilgjengelig på internett https://tv.nrk.no/program/fald09000192/bonde-og-alkymist-en-vinens-jordfar  (ToB)

 

 

 

Selvbiografien til Bjørg og Lars Storvestre kom i 2015.

NCA-prisen til Albert Krosby

Albert Krosby fikk i går NCA-prisen under feiringen av sin og Vigdis’ 70-årsdag.
NCA-prisen er en ærespris opprettet i 2015 og den skal gå til personer som over tid har gjort en stor innsats i NCA. Albert Krosby satt i styret fra 2012-2016. Torkil Baden, leder i NCA, delte ut prisen og sa blant annet
– Samtidig som du satt i styret, og fortsatt etter 4 års styrearbeid, har du hatt ansvar for drift av petanquen. Denne ukentlige innsatsen med organisering av lunsjen er svært arbeidskrevende, men løses med sjenerøsitet og humor, også når det røyner på med bytte av restaurant og andre uregelmessigheter. Fru Vigdis er en inspirerende og aktiv medspiller.
– Krosbyparet gjør i tillegg en viktig innsats ved å arrangere turer, både i private grupper og i klubbens regi, sa Torkil Baden, og avsluttet: 
– NCA-prisen gis i dag til deg, ikke fordi du skal avslutte ditt arbeid for NCA, men fordi du og dere to står midt oppe i det. Vi ser frem til at radarparet Krosby skal fortsette sin trofaste innsats med petanque og som mangfoldige initiativtakere i arbeidet for et rikt fellesskap i Club Norvege.

 

 

 

 

NCA-prisen består av en gave - et glassfat fra Biot - og et diplom med påskriften "I takknemlighet for mangeårig innsats for fellesskapet i NCA". Her er  Vigdis Krosby med fatet, leder Torkil Baden, sekretær Elin Madsen og prisvinneren Albert Krosby med diplomet.

Tidligere mottakere av NCA-prisen er Herman Foss, Jan Berger og Erik Koritzinsky.

 

Her er 17. maitalen

 

På 17.maifesten fortalte Harald Herresthal om nasjonalsangene og deres politiske kraft. Det ble mange spennende detaljer om begivenheter helt fram til vår egen tid, og mange spurte om få teksten. Her har han gjort den tilgjengelig for NCA. Du kan lese hele talen HER.


Harald Herresthal fikk hjelp av sangeren Elisabeth Cornelius Lund i sin fortelling om nasjonalsangene. Foto: Liv Baden

Taxe d'habitation avskaffes, men ikke for fritidseiendom

Ny måte å kreve inn inntektsskatt

Taxe d'habitation 

Fra og med skatteåret 2018 blir taxe d’habitation gradvis redusert. Dette gjelder imidlertid bare hovedbolig (résidence principal). Fritidsbolig (résidence sécondaire) omfattes ikke av reformen. Dette leser vi på de franske offentlige nettsidene impôts.gouv.fr -  https://www.impots.gouv.fr/portail/

Skattelettelsen reduseres som følger: med 30% i 2018 og 65% i 2019. I 2020 vil skatten for de fleste være redusert med 100 pst. 80% av husholdningene slipper helt å  betale taxe d’habitation. Skattelettelsen er til en viss grad inntektsavhengig.

Skattelettelsen beregnes ut fra skatteåret 2017.  Hvis en kommune øker satsen på taxe d’habitation i 2018, blir skattelettelsen kalkulert ut fra den skatten som gjaldt i 2017.

  

 

Innkreving av inntektsskatt

Frem til i dag har man i Frankrike betalt skatt på etterskudd. Det vil si at man har skal betale skatt i 2018 for det man tjente i 2017. 

De fleste land Frankrike kan sammenligne seg med (som for eksempel Norge) har et annet system – det de i Frankrike kaller  ”prelevement à la source” – som innebærer at man blir trukket i skatt etter hvert som man tjener pengene. Slik vi gjør i Norge.

I Frankrike har man i årevis diskutert om man skal gå over til dette systemet. Allerede president Hollande lovet at dette skulle være i gang fra 2018. Da Macron overtok makten, utsatte han reformen for å sikre at alle regler ble som han ønsket, men nå skal den altså i gang fra 2019.

Jødisk familiehistorie

Vårt medlem Erik Koritzinsky, har det siste året skrevet en familiehistorie fra 1885 med hovedvekt på verdenskrigen 1940-45 og hva antisemittismen skapte av tap og forfølgelse frem til Gestapos ordre om deportasjon av de fem Koritzinsky barna januar 1945.

Medlemmene i Club Norvège Côte d'Azur er invitert til boklanseringen den 20. juni i Jødisk Museum Oslo, Calmeyergt 15B, 0182 Oslo. Vi kan komme til åpent pressemøte kl. 14.00 eller 18.00 som er den offentlige presentasjonen. Boken kommer på norsk og engelsk.

Museet holder til i den gamle synagogen som nå er et museum som er verdt å besøke. Gi beskjed pr. tlf. 22 20 84 00 hvis du kommer.

Du kan lese baksideteksten HER.

Omslag fra boken til Erik Koritzinsky som blir lansert 20. juni

Hipp hurra for Norges nasjonaldag!

 

Den 20. mai braket det løs, og i regi av BARNEKLUBBEN ble Parc des Bouillides i Sophia Antipolis fylt opp med rundt 75 små og store feststemte mennesker for å feire Norges nasjonaldag. Med medbrakte tepper, drikke og en til to retter hver til piknik-bordet, kunne feiringen offisielt begynne!

Parken var nydelig pyntet med ballonger som vaiet i trærne, og flere hadde til og med tatt på seg bunaden (selvom gradestokken viste godt over 25 grader!). Så og si alle hadde pyntet seg med sløyfer og flagg i rødt, hvitt og blått, uavhengig om de opprinnelig var fra Norge, Frankrike, Finland eller USA. Og piknik-bordet besto av en deilig blanding av norske og franske retter – med de obligatoriske vaflene og kransekaken på plass.

17. mai tog ble selvfølgelig dannet, vi sang «Ja, vi elsker» og ropte «Hipp Hipp Hurra!» og fikk virkelig kjenne på nasjonalfølelsen. Kanskje ikke like storslagent som barnetoget oppover Karl Johan, men allikevel til stor glede for oss – og alle de andre som var i parken den dagen.

Diverse spill og aktiviteter for barna ble arrangert, som «kaste på boks», sekkeløp og potetløp, og det var ingen som rakk å kjede seg i løpet av dagen. Det ble også arrangert tautrekning der damene kjempet mot herrene. Vanligvis så er det faktisk kvinnene som pleier å trekke det lengste stået, men i år var det altså herrene som vant. Dog var det et lite øyeblikk der det kunne virke som kvinnene klarte å snu trekningen, og det ble overhørt et sjokkert «hva skjer nå á?!». Men den gang ei.

 Så er festen avblåst for denne gang. Men vi gleder oss allerede til neste år!

(Skrevet av Eva Grefstad Knudsen)

Du kan lese bloggen hennes om å være norsk tvillingmamma i Frankrike HER.

 

 

 

 

 Nye regler for Contrôle Technique


Teknisk kontroll – eller Controle Technique – blir dyrere. En ny europeisk lov trådde i kraft 20. mai. Medlemmene av Europaparlamentet vedtok det nye direktivet i 2014. Målsettingen er å redusere forurensning og antall drepte i trafikken. Ved kritiske feil får man bare 24 timer på seg til å reparere bilen.

Den nye kontrollen vil omfatte 606 til sammen kontrollpunkter – 139 av disse er mindre feil, mens 340 er store feil og 127 kritiske feil, ifølge Nice Matin.

Blant kritiske feil er: Sterk korrosjon eller deformering av karosseriet, kraftig slitasje på bremseklosser og/eller bremseskiver, dårlig festet førersete, kraftig lekkasje av olje eller hydrauliske væsker, manglende speil, slitasje eller skade på frontrute som gir nedsatt sikt samt feil med lys.

SGS-gruppen har 32 pst av markedet for tekniske kontroller og de har allerede sagt at det kan forventes en prisøkning på 15-20 pst. Dessuten vil man måtte betale også for påfølgende kontroll- besøk, i motsetning til i dag,leser vi i Nice Matin. Du kan lese mer her, på engelsk :
https://www.french-property.com/news/money_france/vehicle_control_technique_2018/

(21.05.2018 BRAa)

17. mai med NCA

NCAs 17. mai-lunsj ble feiret i tradisjonell stil på Hotel Mercure i Sophia Antipolis. 
Vår leder Torkil Baden ønsket velkommen og Harald Herresthal holdt en interessant tale om våre fedrelandssanger gjennom tidene, ispedd solosang av Elisabeth Cornelius Lund, og allsang fra feststemte deltakere.

Pianospilling ble det i år dessverre ikke noe av, siden pianoet vårt sa takk for seg rett før gjestene kom. I stedet ble det sang fra et flott "blanda kor". Restauranten disket opp med et innbydende koldtbord og med laks. Hans Christian Bangsmoen takket for festen. Så ble det tid for hatteparade og for bunadfremvisning. Hatteparaden gikk uten akkompagnement denne gangen, men Liv Baden fikk alle til å synge : 

Nå er det tid for hatt!

Kom frem og vis din skatt.

Du er en fargeklatt. 

La hele verden bli betattt!

(Tektst: ToB)

 

 

    

Torkil Baden ønsker velkommen

Harald Herresthal og Elisabeth Cornelius Lund

   

Lekker buffet og Liv Baden synger "Hattesangen" med paraden i bakgrunnen

 

 

Utstilling Nordic Art Gallery: Bevegelse

Den svenske kunstneren Hans Borgman stiller ut sin kunst i Nordic Art Gallery, 23 rue Vauban, Antibes, fra 22. mai til 30. juni, med vernissage 20. mai kl. 17.00.

Hans Borgman er svensk, men har bodd i Frankrike, Antibes siden 2008. Han lager oljemalerie, men bruker også collage og akryl. Han maler både landskap, portrett og by, men sier selv at det er i de abstrakte formene han søker frihet, rom og bevegelse. Dette er første gang han viser sine bilder offentlig. (BRAa 16.05.18)

Siagne i solen

 

Vigdis og Albert Krosby inviterte til vandring langs elven og kanalen Siagne i Mandelieu, og 26 NCA-ere hadde en aktiv og hyggelig fredag formiddag i solskinnet. Kommunen har satset beundringsverdig mye på parkmessig opparbeidelse langs elvebredden, og 6 kilometers gåtur ble en vakker opplevelse. Fredagen ble fullbrakt med lunsj på restaurant Robinson, godt og hyggelig. (ToB)

 

 

 Albert  (i oransje til v.) og Vigdis Krosby (i hvitt i midten) fikk med seg en stor flokk på kanalvandring i Mandelieu.

40 000 til Cannes

 

Gater stenges og køene vokser: det er filmfestival! I tiden 8. til 19. mai strømmer nærmere 40 000 filmfolk og journalister til verdens mest prestisjetunge festival. Cate Blanchett er leder for en jury der kvinnene for en gangs skyld er i flertall. Den årlige gallamiddagen til inntekt for AIDS-forskningen er i år berammet til selveste 17.mai. Stedet er Hotel Roc på Cap d’Antibes, nylig kåret til Europas flotteste hotell. Det forventes også i år at 900 gjester skraper sammen 20 millioner dollars til det gode formål. I mellomtiden vises det filmer døgnet rundt i alle slags lokaler, og filmstjernene stiller villig opp for å la seg bejuble på det røde teppet. Velkommen til Cannes, men beregne god tid…. (ToB)

 

 

I år er det Jean-Paul Belmondo som pryder plakaten med et kyss fra 1965.

Ingrid Bjørnov tilbake

 

Det var et forventningsfullt publikum som møtte opp på Hotel Beachcomber til lunsjkonsert med Ingrid Bjørnov i går. Hun hadde endelig fått klarsignal fra legen til å reise med fly og å spille piano.

Ingrid er fortsatt 80% sykmeldt, og også det klarte hun å tøyse med. Hun etterlyste en bruksanvisning fra NAV om hvordan hun kunne bruke de 20%. Kunne hun bare spille med en arm, eller kanskje ett ben? Til vår store glede brukte hun de tyve prosentene til å gjennomføre en times forrykende underholdning med mye latter og moro i god gammel stil. Hun var innom sitt show «Steinway to heaven» som hun måtte avlyse i høst på grunn av kreften. Ingrid mente at det nok var en liten Steinway i magen på NCAs gamle piano (omtrent like gammelt som henne selv og som ikke en gang er et piano, men et keyboard). Som et dacapo fikk hun Benny Borg med seg i et nummer der de sang vår egen Kåre Grøttums bidrag til Grand Prix i 1972 «Småting». Den gang var det Benny og Grethe Kausland som sang.

Tusen takk Ingrid at du brukte de 20% på å glede oss. (EM.06.05.18)

Kåre Grøttum og Ingrid Bjørnov er gode venner fra mange år tilbake.

Benny Borg var tilstede som publikum, men endte med å synge med Ingrid.

Medlemmene koste seg med lunsjen og først og fremst med Ingrids show1

 

Ny pris på petanquelunsjen 

Prisen på Petanquelunsjen har vært € 22 i 10 år.  Vår nye restaurant, A la Maison, ser seg nødt til å øke prisen til € 24. I denne prisen får vi vin, alternativt forrett/ dessert, alternativ hovedrett fisk/kjøtt - og kaffe. Under siste lunsj ble det foretatt en avstemning. Det ble flertall for å øke prisen. Maten er av en bedre kvalitet enn hva vi har vært vant til.
Albert Krosby

 

Interessert i å bli med i en maleklubb?

Driver du med kunstmaling alene? Det kunne være fruktbart å opprette en maleklubb for interesserte medlemmer i NCA. Vi kan treffes en gang i blant, enten hjemme hos hverandre, eller for å dra til et sted hvor vi setter opp staffeliene våre og maler etter eget ønske. 

Vi tror at det kan være en ekstra fin opplevelse i hverdagen for oss male-interesserte å dra til et avtalt sted hvor vi kan oppleve noen magiske øyeblikk med pensel, palett og mange fine farger. Motivene er jo der. Provence og Côte d’Azur byr på mange flotte naturmotiver for maling, både langs kysten og innover i landet. Turer med kunstmaling som mål, vil kunne by på mange hyggelige opplevelser.

Mulighetene er mange om vi bare har lyst. Dessuten ville det også vært hyggelig å treffe andre medlemmer i klubben, som man ellers ikke hadde blitt kjent med. Håper at noen i denne fantastiske flotte norske klubben kunne være interessert i å delta i en hyggelig maleklubb.
 Er du interessert, er det fint om du sender meg en epost til kaare.sivertsen@lifi.no

Vel møtt! Hilsen Kåre Sivertsen, Lier/Nice

 

 

 

Kåre Sivertsen inviterer til å bli med i en maleklubb i NCA

Klubbmester i petanque 2018

 

Årets klubbmestere ble Marit og Jean-Luc Boisset. Det ble en spennende finale mellom vinnerne og Kari Campbell og Tore Gunn Paulsen. Etter at vinnerlaget lå ganske langt bak sin motstander, klarte Jean-Luc til slutt å sette inn det avgjørende slaget. Vi gratulerer vinnerne og alle andre som var med på å gjøre dette til en fin dag. En stor takk også til Nykredit som sto for de fine premiene,
Albert Krosby 
President

 

Marit og Jean-Luc Boisset med presidenten, Albert Krosby, og premier fra Nykredit.

Milenburg Joys med jazz i strandkanten

De 60 heldige som fikk være med på konserten og lunsjen i dag fikk en opplevelse som vil huskes lenge.  Det var den perfekte sol-dagen, der Theoule viste seg fra sin beste side med utsikt til sjø og fjell, noe som skapte en særdeles vellykket ramme om konserten. Milenburg Joys er virkelig en gledesspreder med sine fantastiske musikere som imponerer både som solister og i samspill. Når så mat og service høster superlativer fra gjestene, og kokkene blir utkalt til applaus, er det ikke vanskelig å forstå at det ble et enstemmig ønske om få gjentatt et slikt arrangement. (JHG 20.4.2018)

Milenburg Joys Jazz Quintet i aksjon i Theoule for NCA 

Takk for dine svar!

 

På spørreundersøkelsen i mars svarte nærmere 60% av adressene, og bak hver adresse er det ofte flere personer. Styret har fått masse viktig informasjon om hvor lenge medlemmene oppholder seg i Frankrike, om alder, og om hva slags aktiviteter som kan være tilpasset den enkeltes behov. Det er tydelige ønsker om informasjon om franske forhold og programmer om kunst, klassisk musikk, jazz, opera, quiz, mat og vin, dagsturer og lengre turer. Vi har fått innspill til møtetider og steder. Det var ingen store overraskelser, men dog noen korrigeringer som styret vil gjennomføre etter hvert. Takk for din deltakelse i meningsmålingen! Hilsen Torkil Baden, styreleder,

 

 

Torkil Baden takker for medlemmenes tilbakemeldinger.

(Foto: Akershus Amtstidende). 

Macron endrer Frankrike - og EU?

 – Når du ser hvor mye han har satt i gang og hvor mye han har gjennomført, er det ingen tvil: Macron endrer Frankrike, sier Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.Et snaut år er gått siden Macron vant det franske valget med løfter om å reformere både EU og Frankrike.

Du kan lese mer i dagens Aftenposten: https://www.aftenposten.no/verden/i/bKBdGl/Streiker-og-protester-har-ikke-stoppet-presidenten--Det-er-ingen-tvil_-Macron-endrer-Frankrike

 

Dagen etter dette innslaget skriver Aftenposten igjen om Macron og Frankrike. Denne gang er det Frank Rossavik som kommenterer. Les her:https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/a2BBPA/Hvis-Macron-mislykkes_-kan-han-trekke-EU-med-seg-ned--Frank-Rossavik

 

Hvorfor streiker SNCF?

 

 

Hva streiker de egentlig for i den franske jernbanen, SNCF?

De mektige fagforeningene utfordres: Regjeringen vil bl.a. avskaffe livtidsansettelse og øke pensjonsalderen for 260.000 ansatte. Macron er i ferd med å gjøre det han lovet i valgkampen.

 

President Macron og statsminister Philippe er i gang med å gjennomføre sine valgløfter om å effektivisere den offentlige sektoren i Frankrike.  

Men å gå løs på SNCF er ikke lett. Mange presidenter har prøvd før, men ingen har greid det.

Et av problemene er at  SNCF gjennom årene har opparbeidet seg en formidabel gjeld - på hele 54,5 milliarder euro, og den vokser med 3 milliarder euro i året.

Nå vil fagforeningene at staten skal overta denne gjelden. Statminister Philippe sier at det ikke kommer på tale, så lenge fagforeningene ikke går med på å gjøre SNCF til en mer smidig og mer strømlinjeformet organisasjon. Men nei, det vil fagforeningene ikke gå med på.

 

 

 

Regjeringens tilbud går ut på at gjelden kan forsvinne ved at den omfordeles og suges opp i den offentlige sektoren. Regjeringen er også villig til å skyte inn til to millioner euro om dagen i ti år for å effektivisere og fornye. Dette er ”utpressing” sier fagforeningene. – Det er ikke arbeiderne, men ledelsen som er skyld i det store underskuddet

Kravene Macron og Philippe står steilt på er:
Jernbanen må akseptere at livstidsansettelse opphører for ca. 90 prosent av de 260.000 som har det. Den ekstremt lave pensjonsalderen på 52 år skal tilpasses virkeligheten, og det skal bli slutt på allslags subsidiering av togpriser bare fordi man jobber ved jernbanen.

For å myke det hele litt opp foreslår de at pensjonsvilkårene ikke endres for dem som har fem år eller mindre igjen til pensjonsalder.

Regjeringen ønsker er at SNCF blir et slankere og separat statlig foretak med forretningsmessig og kommersielt ansvar. Privatisering, sier fagforeningene. Nei, sier regjerinen. Det skal bare endres fra å være et offentlig foretak til å bli et aksjeselskap med offentlige midler.

Statsminister Edouard Philippe sa i et intervju med Parisien søndag at de store linjene i reformarbeidet ikke er diskuterbare, men at regjeringen er åpne for samtaler om fremgangsmåter. President Macron har ikke vært tilgjengelig for kommentarer om konflikten i SNCF, men stiller i et intervju torsdag 12. april i TF1 hvor han vil svare på spørsmål.

(KIlder: Rivieranytt og Le Monde) BRAa 10.4.2018

 

 

 

Når streiker tog (SNCF) og fly (Air France)?

 

 

Fagforeningene i det franske jernbaneselskapet SNCF har annonsert at de vil streike to dager hver femte dag, inntil juni, det vil si 36 dager totalt.

I Air France har de tidligere sagt at de vil streike fire dager i april, men har nå bestemt at de vil ha ytterligere fire streikdager.

kalenderen her ser dere jernbanens streikedager med rødt og Air France med blått. (BRAa)

(Fra Le Monde)

 

Norsk film på kino i Nice

 

En norsk film på fransk kino er ikke hverdagskost. Didier Besnier i Arizona Films skriver og forteller at de har laget en norsk film som han mener bør være av interesse for oss. Sonate pour Roos heter filmen som handler om et vanskelig mor/datter-forhold. Filmen er spilt inn på de store snødekte norske viddene, det er en fantastisk ode - lovprisning - til naturen, til valg og til friheten. Filmen er et hollandsk/norsk samarbeidsprosjekt.

Filmen har vært vist på den internasjonale filmfestivalen i Toronto og har også vunnet en pris på Festival des Arcs – en filmfestival i Les Arcs i Savoie.

Sonate pour Roos vises på kinoen Mercury i Nice. Les mer HER

 

 

 

 

DU KAN LESE MER HER

Nytt spisested for petanquen fra onsdag 4. april

Vi har fått følgende melding fra petanque-presidenten:

"Et samlet petanquestyre besluttet 23. mars at vår «nye» lunsjrestaurant fra 4.april 2018 blir på:

A la Maison, 2030, route de Cannes i Valbonne.

Restauranten ligger på høyre side etter rundkjøringen retning Mougins. Den ligger et steinkast fra Les Pierres Rouges. Det er lett adkomst fra hovedvei og bedre parkeringsmuligheter.

Prisen er fortsatt €22 for 2 glass vin,valgfritt med forrett og hovedrett, alternativt hovedrett og dessert samt kaffe.Lunsjen starter kl. 12.30.

Vi får ta i bruk vårt nye spisested med et åpent sinn".

Albert Krosby, President 

 

 

Interiør fra A La Maison

Programmet for 2018

Det meste av programmet for 2018 er nå klart og du finner det som et punkt under Generalforsamlingen. Se HERDu finner de mange aktivitetene som er planlagt. Her et lite utdrag:

 

NYTT: SØNDAG 8. APRIL: Familiepetanque i Valbonne. Meld deg på HER

Små og store, gamle og unge samles til uhøytidelig spill og premier. Dette er en av årets viktigste muligheter til å ble kjent med flere i vår mangfoldige klubb. Etterfølges av lunsj med lasagne, brus og vin. 

 

Fredag 13. april kl. 11.30

Journalist, forfatter og nisseforsker Hans Petter Treider, Drøbak: Den utrolige historien om nissens liv og opprinnelse.

Hans Petter Treider har skrevet krim og reiseskildringer, bl.a. Provence for livsnytere. Nå har han fulgt i nissenes fotspor helt tilbake til bronsealderen, og funnene er oppsiktsvekkende. Sted: Hotel Beachcomber. Meld deg på HER.

 

Tirsdag 17. april kl 18,00 blir det QuizNorAzur i Valbonne. 

 

Fredag 20. april kl. 12.00

Jazz i strandkanten, Theoule, med Milenburg Joys Jazz Quintet, Trondheim

 
Tirsdag 24. april: Petanquemesterskap

Søndag 6. mai kl. 11.30
 Ingrid Bjørnov-show (med forbehold). Etter sykdom i august måtte Bjørnov revidere sin krevende turneplan og den planlagte forestillingen hos oss måtte utsettes. På tross av en pågående kreftbehandling ønsker hun å komme og glede oss med sin unike musikalske kreativitet. Hotel Beachcomber.

 

 

 

 

 

Torsdag 17. mai kl. 11.30 OBS: Hotel Mercure. Vi feirer nasjonaldagen med sang og musikk, taler og lunsj. Professor Harald Herresthal kåserer om Nasjonalsangens politiske kraft - et symbol vi ikke spøker med! Historien om «Ja, vi elsker» fra Bjørnson til Quisling og til i dag. Friske norske toner ved Elisabeth Cornelius Lund, sang, Knut Harlem, saksofon, Elef Nesheim og Torkil Baden, klaver. Finale: den tradisjonelle hatte- og bunadparaden

 

Søndag 20 mai kl. 12.00

Barn og voksne feirer nasjonaldagen i Parc des Bouillides, Sophia Antipolis.

 

 

Forbudt å kjøre 20 år gamle biler i Paris

 

Fra og med 1. juli kan du få bot om du kjører en 96-modell i Paris' gater, leser vi i Aftenposten.

Målet med forbudet mot gamle biler er at det skal kutte ned på luftforurensingen i byen.

Paris er en av mange storbyer som sliter med luftforurensing.

Tall fra franske helsemyndigheter viser at nesten 50.000 mennesker dør av luftforurensing i Frankrike årlig. I Europa er tallet cirka 400.000 og nesten 4 millioner på verdensbasis.

Biler som er førstegangsregistrert før oktober 1997 og motorsykler som er registrert før juni 1999, skal ikke lenger få kjøre på gatene i Paris. Du kan lese mer her:  https://www.aftenposten.no/verden/i/3pqwq/I-Paris-er-det-na-forbudt-a-kjore-20-ar-gamle-biler

 

 

Heldigvis er veteranbiler unntatt fra bestemmelsen om at ingen biler over 20 år får kjøre i Paris etter 1. juli 2018.

Så da kan eieren av denne bilen likevel ta seg en biltur i den franske hovedstaden uten å få bot.

Det går bedre i Frankrike

Frankrikes budsjettunderskudd tilsvarer 2,6 prosent av landets BNP i 2017 og havner under EU-grensen på 3 proent for første gang på ti år. Det er et bedre resultat enn ventet, og dermed overholder Frankrikes president Emmanuel Macron sitt løfte om å overholde EU-grensen for første gang siden 2007. I 2016 var underskuddet på 3,64 prosent av BNP. Da Macron vant det franske presidentvalget i 2017, la hans regjering fram et forslag til nytt statsbudsjett preget av skattekutt og kutt i offentlige utgifter. (Aftenposten-NTB)

 

 

 

 

President Emmanuel Macron styrer landet i riktig retning?

Birger og Sylvie Elverhøi seriemestre

 

I går (21.03.18) var det finale i petanqueserien som har pågått helt fra våren 2017. Etter avviklede semifinaler var Birger og Sylvie Elverhøi klare for finale sammen med Anne og Paal Espeli. Første omgang gikk til Birger og Sylvie, mens i neste omgang var det Anne og Paal som seiret over de tidligere mestrene. Det ble en lanvarig finalekamp. Tre hele omganger måtte til før Sylvie og Birger kunne bevise at de var NCAs beste petanquespillere, noe de også var i 2015/16 og 2014/15.

 

 

Finalistene med fra venstre leder for serien Herman Foss, Birger Elverhøi, Anne Bævre Espeli, pétanquepresident Albert Krosby, Sylvie Elverhøi og Paal Espeli. Birger og Sylvie vant.

Generalforsamling NCA med to nye æresmedlemmer

Årets generalforsamling fant sted i Hotel Beachcomber 17. mars. Som vanlig ble Herman Foss valgt til ordstyrer og selve generalforsamlingen gikk raskt unna, alle syntes fornøyde, ingen klaget over noe av det som ble lagt frem. Årsberetningen finner du HER.  Leder Torkil Baden ble gjenvalgt ved akklamasjon for to nye år som leder. Marion Gamain ble ny nestleder, Elin Madsen og Per Langballe fortsetter som henholdsvis sekretær og kasserer og Dag Vidar Bautz rykket opp ti styremedlem med ansvar for data. Caroline Liard og Nina Bugge Øyen ble nye varamedlemmer. Tina Wisur ønsket ikke gjenvalg og det gjorde heller ikke Jan H Guettler. Han har nå sittet i styret i ni år, hele tiden med ansvar for vårt datasystem og som vår kasserer. De siste fem årene har han i tillegg vært nestleder.

NCAs nye styre, fra v.: Caroline Liard, varamedlem, Nina Bugge Øyen, varamedlem, Dag Vidar Bautz, styremedlem, Marion Gamain, nestleder, Torkil Baden leder, Elin Madsen, sekretør og Per Langballe, kasserer.

 

Avslutningsvis ble Jan H Guettler og Berit Røhne Aass utnevnt til æresmedlemmer av NCA, for henholdsvis ni og syv års innsats som nestleder og leder. De påtok seg ansvaret da Finn Melbye ble alvorlig syk i 2013, ved siden av sine opprinnelige verv. Jan var hele tiden data-ansvarlig/kasserer og Berit var nettredaktør, noe hun fortsatt er. Jan H Guettler trådde tilbake i år, mens Berit trakk seg som leder i fjor. Nå ble de begge hedret med æresmedlemskap i NCA. På bildet mottar de synlige bevis fra leder Torkil Baden.

***

Under: Lise Lilloe påtok seg ansvaret for golfen for seks år siden, og har gjort en stor innsats i disse årene. Nå ønsket hun å bli erstattet. Hun fikk en takk for sin iherdige innsats for golfen i NCA.

 

 

Flere bilder fra generalforsamlingen finner du HER.

Gevinstbeskatningen øker i 2018

 

Skatten på gevinst ved salg av feriebolig i Frankrike øker i 2018 fra 34,5 til 36,2 pst.

Årsaken til økningen er at sosialskatten går opp fra 15,5 til 17, 2 pst.

(Det er ikke skatt på gevinst ved salg av hovedbolig.)

Vi har laget en artikkel om hva som har skjedd med skatten på salg av feriebolig (la taxe sur la plus-value immobilier) siden den ble økt betraktelig i 2012. Før 2012 var skatten på salg av eiendom ”bare” 19 pst. I 2012 ble den økt med en trygdeavgift på 15,5 pst – til totalt 34,5 pst. Les mer om det HER.

I 2015 fattet EU et vedtak om at Frankrike ikke kunne kreve trygdeavgift av personer som ikke ble omfattet av det franske trygdesystemet. Frankrike har likevel beholdt denne skatten. Det har de gjort ved å gi den et annet navn og å gi den andre formål enn den første.

  

 

 Resultatet er at hvis man selger ferieboligen sin før man har eid den i fem år, må man betale 36,2 pst av gevinsten i skatt. Deretter reduseres de to skattene; eiendomsskatten på 19 pst reduseres over 22 år, men sosialskatten reduseres over 30 år. Du kan se hvordan de reduseres i ovennevnte artikkel HER. (BRAa)

 

 

 

 

Macrons popularitet synker

 

President Emmanuel Macrons popularitet sank i februar ifølge en månedlig meningsmåling l'Ifob gjør. Folk blir spurt om de er fornøyd eller misfornøyd med president Macron, og i februar svarte bare 44% at de var fonøyd (5 % meget fornøyd//39 % ganske fornøyd). I desember og januar var det jevn andel misfornøyde og fornøyde, men i februar sank andelen fornøyde med 4 prosentpoeng.

Når det gjelder statsminister Edouard Philippe var 46 % fornøyde (5 % meget fornøyd//41 % ganske fornøyd) i februar. For ham var det høyeste andel misfornøyde siden mai 2017. Presidenten derimot hadde høyere andel misfornøyde i agust (57%) og i oktober (56 pst).

– Det blåser en frisk vind i nakken på Macron, skriver tidsskriftet Le Point. Deres måling viser at bare 35 % fornøyde med Macron i februar, etter at han har økt i popularitet hver måned siden september og kommet opp i 40 % fornøyde.

 

 

 

(Foto: LePoint.fr)

 

 Denne målingen er utført av Le Point i samarbeid med meningsmålingsinstituttet Isops.

– Februar er vanligvis en iskald måned for nye leietakere i Elysee-palasset, skriver bladet.

– Det var på denne tiden at Nicolas Sarkozy og François Hollande, i henholdsvis 2008 og 2013, fikk erfare at det var slutt på velviljen...   (BRAa 18.02.2018)

 

Strandanlegg må vike for loven

 

Her fortsetter historien om kystens strandanlegg. Kommune etter kommune må nå tilpasse strendene sine til forordningen Décret Plage, som følger av Strandloven (Loi Littoral) I Juan les Pins er foreløpig 10 strandanlegg revet, det er gitt fem nye konsesjoner og anleggene skal settes opp før sesongen 2018 starter.

 I Golfe Juan skal nå seksten tidligere strandkonsesjoner bli til seks, hvorav én skal være et sjøsportsenter.  Mens de gamle stod hele året, skal de nye anleggene være ”demontable” – det vil si at de skal demonteres og fjernes innen 15. oktober hvert år, for så å settes opp igjen våren etter. Dette blant annet fordi kommunen Vallauris-Golfe Juan ikke er karakterisert som ”station touristique”, noe Juan les Pins er. Der blir to av de fem anleggene permanente. BRAa (Nice Matin 16.02.2018)

 

 

Demontering av strandanlegg i Golfe Juan (Foto: Nice Matin)

Nytt: Max 80 km/timen på tofelts veier

Fra 1. juli trer nye trafikkbestemmelser i kraft i Frankrike. Det skal arbeides for økt sikkerhet på veiene. Man skal redusere farten, kjempe mot alkohol og andre rusmidler, se på bruken av mobiltelefoner og styrke fotgjengernes sikkerhet.

Mest omstridt er bestemmelsen om å redusere hastigheten fra 90 km/t til 80 km/t for kjøring på tofelts "sekundære" veier, altså veier som har to felt, men er ikke er motorveier. Man regner med å spare mellom 300 og 400 liv per år med denne bestemmelsen, sier myndighetene. Andre viser til at man i Danmark nylig økte fartsgrensen fra 80 km/t til 90 km/t samtidig som antall ulykker ble redusert med 13 pst.

Det gjenstår å se hva som vil skje, men det er best å forberede seg på å kjøre saktere fra sommeren 2018! (BRAa 11.01.18)

 

 

 

 

Fra sommeren 2018 må du redusere farten til 80 m/t på "sekundære" veier med to felt, altså veier som ikke er motorveier

Det streikes og streikes

Det er nesten utrolig hvor mye det streikes i Frankrike. Så mye at folket må informeres via en egen nettside. Denne nettsiden heter C'est la grève.

Vi har tidligere hatt et innlegg om dette på vår egen nyhetsside. "Hvor streiker man i dag?" kalte vi dette innlegget. Nå gjentar vi det fordi vi synes det er både artig og praktisk.

På nettstedet kan man gå inn og sjekke hvor det streikes i akkurat dag.  Se HER.  Man kan velge hvilket område man vil ha informasjon om.  Da vi valgte Provence Côte d'Azur, fant vi ut at pilotene i Air France skulle ha streiket 11. januar, men at streiken er avblåst. Blant annet.

Kjekt å vite! (BRAa 09.01.18)

 

 

"C'est la grève" heter siden hvor du kan finne ut om det er streiker i gang som vil få betydning for deg!

Taxe Habitation avskaffes fra 2020

 

Emmanuel Macron har bekreftet at Taxe d’Habitation skal avskaffes for alle innen to år. Tidligere har han sagt at den skal avskaffes for 80 pst av befolkningen, men nå altså for alle.

Taxe d’Habitation er en lokal skatt som betales til kommunene, og er  en av de viktigste lokale inntektskildene. Macron har lovet ordførere over hele landet at kommunene fortsatt skal kunne være skattemessig selvstyrte og at det vil komme en gjennomgripende reform som erstatning. (BRAa 4.1.2018)

 

 

 Taxe d'Habitation forsvinner fra 2020.

Hva stiger i Frankrike i 2018?

Hvert år er skjer det forandringer per 1. januar. Hva skjer i Frankrike i år? Her er et lite utvalg, sakset fra Nice Matin.

- SMIC stiger. Hva er så det? Det står for Salaires Minimum de Croissance (minstelønn) og den stiger med 1,24 pst i 2018. Dermed stiger minimum timelønn fra 9,76 til 9,88 € brutto. Om en person lønnes etter SMIC stiger månedslønnen til 1.498,47 € - som er en stigning på 18 pst.

- Antallet obligatoriske vaksiner for små barn øker fra tre til elleve. Hittil har bare vaksine mot stivkrape, polyomyelitt og difteri vært obligatorisk.

- Prisene på drivstoff stiger, med 7,6 centimes for diesel og 3,84 centimes for bensin.

- Regjeringen vil fra 2018 tilby bilister som selger sin gamle bil for å kjøpe en ny en refusjon på mellom 1000 € og 2000 €, forutsatt at man har skaffet seg klistremerket Crit'Air på bilen. Kjøper man en elektrisk bil får man 2500 € i refusjon.

 

 

Faksimile fra Nice Matin 31.12.2017

 

 

- Frimerkeprisen innenlands går opp fra 73 til 80 centimes - det er 9,5 pst. økning.

Tariffen for en sending (Colissimo) øker også med 1,5 pst. Man må nå betale 4,95 € for en Colissimo France på under 250 gram.

(BRAa 4.1.2018)

Endringer i fransk formuebeskatning

 

Fra 2018 er reglene for formueskatt i Frankrike endret. Et av Macrons valgkampløfter var å fjerne gjeldende formueskatt (ISF =  L’impôt de solidarité sur la fortune) og innføre en ny type skatt, som bare omfatter bolig og eiendom (IFI = L’Impôt sur la fortune Immobiliére). Dette vil si at det ikke lenger er skatt på formue som penger, aksjer og andre aktiva, men bare på eiendom.

Franskmenn vil måtte betale denne skatten på alle eiendommer eller eiendomsrettigheter de har i Frankrike eller i utlandet. For utlendinger som ikke bor her fast vil denne skatten gjelde deres faste eiendomsrettigheter i Frankrike. Skatten beregnes av eiendommens salgsverdi. Det vil fortsatt være 30 prosent fradrag ved beskatning av hovedbolig.

Eiendom som brukes i skattebetalerens hovedforretningsbeskjeftigelse unntas fra denne skatten.

Denne skatteendringen tar sikte på å få emigrerte rike franskmenn hjem for å investere. Partiene til venstre klager over at yachter og private jetfly ikke blir omfattet av den nye skatten, slik det ble av den gamle. (BRAa 2.1.2018)

 

 

 

Fra France Transactions.com

Strandrestaurantenes triste skjebne

I løpet av året 2017 skjedde det som mange  på Côte d’Azur har fryktet i årevis: en rekke strandrestauranter ble jevnet med jorden etter at de i to år har drevet uten tillatelse. Det skjedde i Juan-les-Pins, og det skjedde i Theoule, blant annet. I Juan-les-Pins er 10 såkalt ”plages artificielles” revet. Ytterligere syv private strandrestauranter har fått beskjed om å rive, men kjemper fortsatt for sin eksistens.  

I flere år har strandrestauranteiere kjempet mot Loi Littoral og Decret Plage, som setter nye og strengere krav til strandrestauranter. Hensikten er blant annet å sikre fri ferdsel langs strendene samtidig som det skal tas miljøhensyn.

I  Juan les Pins skal de ti restaurantene omgjøres til fem. Fem nye driftstillatelser er delt ut, tre av disse skal demonteres hver høst, to skal være helårs.

Man frykter katastrofale følger for turistnæringen langs kysten.

­– Loven er loven, sier ordfører Jean Leonetti i Antibes-Juan les Pins.

Tre restauranter i Golfe Juan, Tetou, Nounou og Vallauris Plage er av en domstol i Nice blitt dømt til  å rive sine restauranter før året er omme. Men de står fortsatt…

  

  

Strandrestaurantene i Juan les Pins er delvis forsvunnet. Nye kommer, men de blir nok ikke liggende på selve stranden som før

Miljømerke for biler i Frankrike

 

I fjor sommer innførte Frankrike obligatorisk miljømerking av biler, og fra april 2017 må også utlendinger som drar på bilferie til Frankrike kjøpe et såkalt CritAir-merke.

Miljømerket  finnes i seks farger og kategorier. Hvilket merke du får er avhengig av bilens motor, utslipp og registreringsår.

Man har innført egne miljøsoner, kalt ZCR (Zones á circulation restreinte). Ved inngangen til ZCR-sonene vil det være skilting med opplysninger om eventuelle restriksjoner. Hvis man ikke har Crit'Air-merke på bilen i ZCR-sonene kan man få bot.

I dag er det tre byer som har tatt i bruk miljømerket. Det er Paris, Grenoble og Lyon. Strasbourg er i prosess med å innføre miljøkravene knyttet til merket, og ytterligere 21 byer skal innføre miljømerket senest i 2021. Blant disse er Cannes.

Man bør bestille et Crit’Air merke så snart som mulig hvis man skal ut å kjøre gjennom Frankrike.

 

 

Du kan bestille miljømerket på denne siden:

http://sca.france.fr/no/information/bilferie-i-frankrike-husk-det-nye-miljomerket

Les mer om dette på følgende sider:

 www.bilnorge.no:81/artikkel.php?aid=48128

 http://bobilverden.no/sommersesongen-ma-miljomerke/

(BRAa 7.7.2017)

 

De franske miljømerkene vil komme i seks kategorier

Hvor streiker man i dag?

I Frankrike streikes det så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

Kjøring med utenlandsregistrert bil i Norge

Ny hjemmeside fra Tollen

Vi vet at flere av medlemmene lurer på hvordan man skal forholde seg hvis man ønsker å ta med seg sin franskregistrerte bil til Norge noen uker. Hvor finner man riktig skjema og hva er egentlig reglene?

Tollen har nå laget en ny hjemmeside for det som er "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøy", SE HER: http://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/utenlandsregistrert-bil-i-norge/

Dette betyr altså at man kan man bruke utenlandsk registrert bil i Norge i inntil 25 dager i løpet av en 12 måneders periode, selv når man bor fast i Norge. Man kan ikke selv være eier av bilen, man må ha lånt den privat. Man kan ha lånt bilen av foreldre, ektefelle eller venner.

 

Ifølge eieren lånes ikke denne bilen bort og kan følgelig heller  ikke brukes i Norge som "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøyl".

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf 

Golfgruppen spiller golf hver mandag på Le Provencal.

Påmelding senest torsdagen før til mandagsgolf@hotmail.com
(Les mer HER.)

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer 

(*) + (*kjøring møtehotell)

16. sept: Familielunsj i Mandelieu

21. sept. 19.30 "Smagen av Frankrig"
9. okt.Quiz i Valbonne

16. okt. Høstmesterskap pétanque

23. okt. Vintur

16.nov. Vår teknologiske fremtid

30. nov. Julemiddag på fransk

2.des. Julegudstjeneste og juletrefest

 

 

 

 


 

NCA kjøp og  salg
 Toyota RAV4 vinterdekk, elsykkel