NYHETER

Opera i Cannes

 

«Barberen i Sevilla» sto på programmet i Festivalpalasset i Cannes, og 22 NCA-ere var raske til å bestille billetter. Først var det lunsj på Caveau 30. Torkil Baden innledet om Figaro og hans viderverdigheter, og mange hadde forberedt seg godt og kom med innspill.  Ensemblet var sammensatt fra forskjellige kanter av Europa, og den frodige forestillingen vakte stor begeistring.

Neste NCA-arrangement i Cannes er 3. februar med ensemblet CIRKAFRIKA, 50 afrikanere med dans, akrobatikk og musikk. (TB 19.11.17)

 

 

 

 

Operalunsj med innledning av Torkil Baden om den frodige Figaro.

Vernissage i Valbonne

 

Det ble fullt i det gamle rådhuset i Valbonne da Anne Bævre Espeli åpnet sin fargesprakende utstilling. Mange Club Norvege-medlemmer møtte opp, og velkomstdrinkene og de røde salgslappene satt løst.  Nice Matin dekket vernissagen dagen etter og rapporterte med tekst og bilde. 

Utstillingen er åpen til 19. november (TB 11.11.17)

 

 

 

Bilde: Anne Bævre Espeli (i hvitt i midten) fikk besøk av mange til sin fargesprakende utstilling. Bak (i blått) støttespiller Paal Espeli.

Dansk og svensk julebasar siste helg i november

Den danske kirkens julebasar finner sted lørdag 25. november fra kl. 10.00 til kl. 16.00 og søndag 26. november fra kl. 11.00 til kl. 13.00. Adressen er som vanlig Golf Park Hotel, 780 Avenue de la Mer, Mandelieu-Napoule.

 

Den svenske kirkens julebasar finner sted i Villa Ingeborg de samme dagene, lørdag 25. november og søndag 26. desember, fra kl. 11.00 til kl. 18.00.

 

En tankevekkende kabaret

Aril Martinsen og Guttorm Guttormsen presenterte en tankevekkende kabaret om kjærlighetens mangfoldige vesen.

Det var en innholdsrik og tankevekkende samling tekster fra Shakespeare til "Spellemann på taket", med både latter og tårer i forsamlingen.

Etter lunsjen ble det spontan musisering da pianist Guttormsen viste seg å være en spennende fløytist. Ulf Søderberg og Torkil Baden ilte med å innta klaveret.

Det var spennende å være tilbake i det renoverte Beachcomber som møtested, og lunsjen var på høyt kulinarisk nivå.

(TB 3.11.17 Foto: Liv Baden).

 

Guttorm Guttormsen og Aril Martinsen takkes fra Elin Madsen og leder Torkil Baden

Etter lunsjen spilte Guttorm Guttormsen fløyte og Ulf Søderberg satt seg ved pianoet

 

 

 

God stemning ved alle bordene!

 

Liv Baden avsluttet jamsession med Vreeswijks «Cecilia Lind». (Foto:ElinMadsen)

Fjellturer i høst?

Vi har fått en forespørsel fra et av våre medlemmer som kunne tenke seg å ha noen å gå på tur med. Han skriver:

- Et par ganger i uken går jeg turer opp fra Loup-dalen (Gourdon og Cipières), og undres om noen i klubben har lyst til å være med. Turene har middels vanskelighetsgrad og tar mellom 2 og 4 timer. Jeg har plass i bilen til 2-3 personer. Om du er interessert, og ønsker å bli informert om neste tur, gi beskjed til meg (Arild Tjeldvoll) på enten email arild1939@gmail.com eller sms til telefon +4790621617.

Er du interessert i turfølge i vakkert terreng, ta kontakt!

 

Anne Bævre Espeli stiller ut i Valbonne

 

Vårt medlem Anne Bævre Espeli stiller sine arbeider ut i Valbonne.

La joie des Couleurs har hun kalt utstillingen som består av malerier og trykk.

Utstilllingen finner sted i Artotheque L’Art Tisse i det gamle Rådhuset i Rue Grande i Valbonne fra 10. til 19. november. Utstillingen er åpen fredag, lørdag og søndag fra kl. 12.00 til 19.00. Se her.

Et eksempel på et av Annes fargerike bilder

Vintur til Cotignac

39 glade NCAere var i dag på vintur til Chateau Carpe Diem. Vår fantastiske bussjåfør kjørte oss trygt frem på smale veier først til Cotignac, og deretter tok han oss helt inn til vingården gjennom en smal port og over en like smal liten bro! I Cotignac fikk vi en time til å handle på markedet og til å bese byen. Kanskje litt i minste laget?
Det ble ganske fullt i lokalet til Carpe Diem da alle trengte seg sammen for å smake. Først en rosé, så en hvit, deretter en rosé til og enda en hvit og til slutt to røde. Den ene bedre enn den andre. Det ble smakt og handlet ivrig. 
Turen ble avsluttet med velsmakende lunsj på restauranten Le Clos des Vignes. (EM 24.10.17)

 

  

Først ble markedet besøkt før turen gikk til Chateau Carpe Diem og vinsmaking. 

 

 

Mange handlet. Restaurant Clos des Vignes var et flott valg, i kanten av vinmarkene ble vi servert en deilig lunsj.

Foto: Elin Madsen og Jan H Guettler.

Skrevet bok i samarbeid med narkojeger

I disse dager lanseres boken En narkojegers bekjennelser, skrevet av politimannen Øyvind Olsen i samarbeid med vårt medlem Arild Molstad som bor i Eze.

- Politimannen Øyvind Olsen hadde hatt én oppgave i flere tiår: å bekjempe narkotika. Gram for gram, synder etter synder. Han skulle fylle beslagsrommene med stoff som ikke skulle på gaten, og bure inn mennesker som ikke hadde noe der ute å gjøre. Han gjorde jobben i Norge, England, Pakistan, Bosnia og et titalls andre land, og de tre barna hans så ham sjeldnere enn barn skal se sin far, skriver A-Magasinet i en 10 siders lang artikkel om politimannen i siste nummer.

I boken får vi innblikk i hvordan Olsen ble ført inn i høyrisikomiljøer både i Asias og Afrikas storbyer, der han satte sitt eget og andres liv på spill for redde uskyldige ofre. Han forteller om arbeidet med informanter og hvordan kreativt politiarbeid noen ganger må til, og hvordan det ledet til en rekke drapstrusler mot Olsen og hans nærmeste familie. Øyvind Olsen var også et av forsvarets vitner i Jensen-saken.

(BRAa 23.10.17)

 

Arild Molstad har hjulpet Øyvind Olsen med å skrive boken om hans liv som narkojeger.

Norge vant golflandskamp mot Danmark

Fredag 20. oktober spilte Norge landskamp i golf mot Danmark. For andre gang på rad var det Norge som vant! Og Nykredit sponset det hele. 
Eva Denstad var best individuelt for Norge. Gleden var stor hos de 20 spillerne. Godt for selvtilliten at vi vinner i golf når vi taper i petanque! Gratulerer!
 
 

 

Stor glede i det norske laget!

Spill med ukjent partner

 

I går avhold NCA sitt årlige «Høstmesterskap med trukket partner» på pétanquebanen i Valbonne. Været viste seg fra sin beste side, og det var hele 63 medlemmer som deltok. Det ble trukket både hvem man skulle spille på lag med og hvem som var motstandere. Alle lag spilte tre kamper. For å vinne, måtte man ha vunnet alle sine tre kamper, og førsteplassen gikk til det laget som vant med flest poeng. Dette er en morsom måte å spille boule på. Man må løsrive seg fra sin faste partner, og kanskje man får en ny makker man ikke kjenner fra før. Det er en fin måte å gjøre nye bekjentskaper på. Nykredit, som har sponset våre mesterskap siden 2006, stilte villig opp med premier og det vi måtte ønske av drikke og croissanter i pausene mellom slagene. Takk til dere!  (BRaa 18.10.17)

 

Biilder neste side: Damene Torhild Foss og Liv Baden var så ”heldige” at de tapte enkamp 13-0 og tradisjonen tro måtte de ”kysse Fanny”. Ingen sure miner fra de to, bare smil; til og med en sang hadde de laget og fremførte til stor jubel.

Det beste laget ble Albert Krosby og Trond Erik Wennberg. Her fotografert med sponsor Leo Rasmussen fra Nykredit. 

 

  

 

Nordisk mesterskap i petanque 2017

 

Hadde vi bare hatt litt mer flaks, eller vært litt flinkere, så kunne vi kanskje ha vunnet. Men det gjorde vi ikke. Vi tapte. Vi ble dårligst av de fire landene i det Nordiske Petanque-mesterskapet som fant sted i Mandelieu i dag. I fjor vant Finland, i år vant Danmark med Sverige på annenplass. Finland ble nummer tre, og som i 2016 kom Norge sist. Sylvie og Birger Elverøi fikk premie som Norges beste lag.

Vi tok tapet med godt humør. Solen skinte fra skyfri himmel, og vi koste oss blant nye og gamle nordiske venner.

 Det norske laget bestod av 12 spillere og et reservepar.

(BRAa 14.10.17)

 

Foran fra.venstre: Berit Røhne Aass, Sylvie Elverhøi, Kari Campbell, Torhild Foss og Birger Elverhøi.

Bak: Terje Tenvann, Kjell Aass, Grethe Tenvann, Tore Paulsen, Lise Hirth, Herman Foss, Sveinung Hirth. Bak ser vi Jan og Tone Guettler som var reserver og hurragjeng!

QuizNorAzur for første gang

 

For første gang ble det arrangert quiz-aften i klubbens regi. Syv lag benket seg rundt bord i petanquerestauranten i Valbonne. Herman Foss var Quizmaster med Torhild Foss og Tone Guettler som dyktige "quizmakere" og arrangementsansvarlig.

Alle var ganske spente på forhånd: Hvor vanskeilg ville det bli? Det ble helt passe vanskelig - eller passe lett. Alle visste at Helvetia er et annet navn på Sveits. Litt vanskeligere var det å gjette fangenummeret til Mandela på Robben Island. Ikke helt lett heller å vite at det var Joan Benoit og verken Grete Waitz eller Ingrid Kristiansen som vant tidenes første OL i Maraton for kvinner. Noen av spørsmålene fikk man alternativer til, andre måtte man bare vite - eller gjette. 

Laget som vant, "De grensesprengende Middelhavsfarere" fikk 33 poeng av 40 mulige, men alle lagene fikk riktig på mer enn halvparten av spørsmålene. 

Det var god stemning både før, under og etter quizen. Midt mellom alle spørsmålene fikk man mat, og det var et utrykt ønske om at dette måtte arrangeres igjen. (BRAa)

 

 

Eksempel på spørsmålsskjema. Fire slike måtte man svare på i løpet av kvelden. 

 

Laget som vant: De grensesprengende Middelhavsfarere. Fra venstre: Hans Henrik Gaare, Hildur Gaare, Torleiv Aaslestad, Sissel Aaslestad og Anne Bryde.

Vårprogrammet 2018

 

Lørdag 27. januar kl. 11.30

Brita Blomquist, programleder i NRK og reiseleder:
God tur med Brita!
Det munnrappe og frodige radiofantomet har ledet mange nordmenn på tur rundt i verden, og Frankrike er hennes hjertebarn. Hennes erfaringer fra mange himmelstrøk vil utvilsomt stimulere oss.

Lørdag 3. februar kl. 16

Festivalpalassset i Cannes: Le Cirque Phenix.

Femti afrikanere med dans, akrobatikk og musikk..

Fredag 23. februar kl. 11.30

Marit Skogstad, lege og forskningssjef ved Avdeling for arbeidsmedisin ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt: Hvordan kan alderdommen bli best mulig?

NCA-medlem Marit Skogstad er spesialist i arbeidsmedisin. Hun er opptatt av hvordan forhold i miljøet påvirker vår helse og hvordan fysisk aktivitet kan gi et bedre liv.

Lørdag 17. mars kl. 11 Generalforsamling
Lørdag 24. mars kl. 20.30

Danseshow i Festivalpalasset i Cannes: Un Break à Mozart

Moderne koreografi og klassisk musikk.

Fredag 13. april kl. 11.30

Journalist, forfatter og nisseforsker Hans Petter Treider, Drøbak:

Den utrolige historien om nissens liv og opprinnelse.

Hans Petter Treider har skrevet krim og reiseskildringer, bl.a. Provence for livsnytere. Nå har han fulgt i nissenes fotspor helt tilbake til bronsealderen, og funnene er oppsiktsvekkende. Ikke bare julenissen er fra Drøbak, men også selve Ur-nissen – opphavet til både fjøsnissen og Julenissen.

 

 

Fredag 20. april kl. 12.00

Jazz i strandkanten, Theoule, med Milenburg Joys Jazz Quintet, Trondheim

 

Tirsdag 24. april: Petanquemesterskap

 

Søndag 6. mai kl. 11.30  Ingrid Bjørnov-show.

 

 

Etter en benskade i august måtte Bjørnov revidere sin krevende turneplan. Den planlagte NCA- forestillingen måtte utsettes. Nå er ben og fingre i toppform, og hun presenterer høydepunkter fra Steinway to Heaven og andre godbiter. Denne gangen blir det plass til alle.

Søndag 13. mai kl. 12.00

Barn og voksne feirer nasjonaldagen i Parc des Bouillides, Sophia Antipolis.

17. mai kl. 11.30

Vi feirer nasjonaldagen med sang og musikk, taler og lunsj

 

****

 

Alt er ikke med på denne kalenderen ennå. Noen turer, konserter og andre viktige arrangementer blir kunngjort etter hvert

Nordmenn på glassblåseriet i Biot

En av høstens utflukter i Club Norvege gikk til La Verrerie de Biot. Direktør Serge Lechaczynski tok imot og fascinerte gruppen med sin spennende innføring i krevende teknikker og vakre resultater. 

NCA-medlem Erik Koritzinsky har gjennomgått et glassblåserkurs og fortalte entusiastisk om sin inntrengning i glassmysteriene. Ved lunsjen fikk alle drikke av resultatene av hans glassblåsing, nydelige blå vannglass. 

 

 

 

 

   

Bilde forrige side: Erik Koritzinsky deler sin erfaringer fra kurs i glassets mystiske verden. 

Over: Serge Lechaczynski fascinerte nordmennene med sin innføring i krevende teknikker og vakre resultater.

Bilder (Torkil Baden)

En mer mangfoldig klubb Norvège Côte d'Azur

Restauranten «Le Lagon» i Mandelieu ble et nytt og fruktbar møtested da sytti små, voksne og eldre møttes til familielunsj. Barneklubben og styret i NCA ønsket å samle tre generasjoner til et uformelt treff.
Styreleder Torkil Baden ønsket velkommen med ønsket om en enda mer mangfoldig Club Norvege. Klubben har allerede noen samlinger på kvelder. og helligdager kan samle også yrkesaktive medlemmer, og det skal bli flere slike samlinger.
Meglerfirmaet Riviera Keys bidro sjenerøst til budsjettet, og initiativet frister til gjentakelse. (TB 24.09.17)

 

Elin Madsen og Torkil Baden fra styret omgitt av en ny generasjon NCA-ere.

Stor stemning rundt barnebordet

Sytti NCA-ere samlet seg til familielunsj i Mandelieu. 

 

Barn og foreldre i lek på Lagon

(Alle bilder: Liv Baden)

Tilbud på dansk medlemsblad til NCA-medlemmer


Medlemslisten er nå sendt ut til alle. Sammen med den har du fått et eksemplar av den danske klubbens medlemsblad. Med dette gratis prøvenummeret tilbyr Club Danois alle medlemmer av NCA et prøveabonnement på fire nummer av bladet til en gunstig pris, 25 euro til sammen.
Bladet er innholdsrikt og spenner over mange områder. Det er først og fremst franske forhold som belyses, som kunst, kultur, politikk, historie hovedsakelig med fokus på Alpes Maritimes og Var.

Club Danois mottar også gjerne bidrag til bladet fra norske bidragsytere, hvis noen skulle føle seg kallet til å skrive noe.


Hvis du er interessert i dette tilbudet, henvend deg til redaktøren på mail: redaktoer@club-danois.com eller på telefon 06 3793 4121 eller 04 93 81 57 31.

 

 

Medlemsbladet til Club Danois kommer fire ganger i året og et prøveabonnement

tilbys nå til NCA-medlemmer for bare 25 Euro.

Ingrid Bjørnov-konserten avlyst! 

 

Søndag 17. september skulle Ingrid Bjørnov ha vært her. Dessverre fikk NCA nylig beskjed om at hun må avlyse turen hit. Hun har fått en smell i benet, er operert og sykemeldt. Riktignok med aktiv sykemelding så hun kan gjennomføre forestillinger i Oslo-området, men legen tillater ikke at hun reiser hit.

Ifølge manageren hennes hadde Ingrid gledet seg til å komme, og hun vil gjerne komme tilbake senere. Så snart det er klart når hun kommer, vil det bli sendt ut ny invitasjon. Det kan nok være at det blir en stund til.

Alle som var påmeldt konserten får pengene refundert. (BRAa 10.09.17)

 

 

Ingrid Bjørnov må dessverre avlyse konserten hos oss 17. september.

Men hun vil gjerne komme tilbake senere en gang. Her plakaten fra hennes nyeste show.

 

Eiendomsmarkedet på Cöte d'Azur - ikke for alle

Ifølge en artikkel i Le Monde nylig er eiendomsmarkedet i Côte d’Azur overopphetet og utilgjengelig for den gjennomsnittlige franske husholdning, dyrest i landet etter Paris-området.

Fra Cannes til Nice, via Antibes, må man regne med minst 350.000 euros for en toromsleilighet ved sjøen eller en treroms/fireroms leilighet i sentrum av byene. I luksuriøse områder, som Cap d’Antibes, Saint-Jean-Cap-Ferrat eller Promenade des Anglais ender prisene ofte  på 30.000 euros per kvadratmeter. – Disse eiendommene er først og fremst for det utenlandske markedet, særlig det russiske. Dette sier formannen i den franske eiendomsmeglerorganisasjonen FNAIM.

Han sier også at de mer tilgjengelige ferieleilighetene i området selges til franskmenn, til engelskmenn og nordeuropeere, og legger til: – Tendensen hittil i år er at de utenlandske kundene kommer tilbake fordi de økonomiske utsiktene er blitt bedre.

 

 

 

Antibes ligger midt i Côte d'Azur, et populært sted å kjøpe eiendom for utlendinger

Hva skjer høsten 2017? - NCA Høstprogram

Høstprogrammet til NCA starter med at Ingrid Bjørnov kommer. Invitasjon ble sendt ut tidlig, og arrangementet har nå venteliste.

Det blir noe endring i møtested i november og desember. Hotel Mercure Sophia Antipolis, vårt nå vanlige hotell, pusses opp i denne perioden. Vi er derfor tilbake på vårt "gamle" hotel (tidligere Sophia Country Club) som nå heter Beachcomber French Riviera

  

Søndag 17. september:

INGRID BJØRNOV kommer!

Ingrid Bjørnov var her i 2014 – nå kommer hun igjen. Hun tar et par dagers opphold i sitt nye soloshow, for å komme tilbake til oss! Hennes nye show heter Steinway to Heaven, og det er store muligheter for at noe fra det nye showet også blir med henne nedover i kofferten.

Dere kan oppleve henne søndag 17. september på Hotel Mercure Sophia Antipolis. Det blir først lunsj, så Ingrid-show etterpå.  Merk dere dagen!

Sted: Hotel Mercure, Sophia Antipolis - Tid: 11.30 

 

Søndag 24. september

Nytt: FAMILIELUNSJ I Restaurant Le Lagon, MANDELIEU

Dette er en ny type aktivitet. Vi ønsker å samle alle grupper av medlemmer, både barn og foreldre, yrkesaktive så vel som pensjonister til en søndags familielunsj. Tanken er at alle skal hygge seg sammen og få god mat. Barna skal få anledning til å bade og leke så snart de har fått i seg maten, mens de voksne skal kunne hygge seg videre mens barna leker.Dette gjør vi i samarbeid med Le Lagon i Mandelieu som åpnet i mai i år. Ta en titt på websidene til Le Lagon ved å klikke her. TId: kl. 12.00. Du kan melde deg på HER.

 

Tirsdag 26. september:

Tur til glassverket  i BIOT med lunsj

Glassverket i Biot startet i 1956 sin produksjon av de berømte glassproduktene med luftbobler. Stedet har også et spennende kunstgalleri. Direktøren selv, Serge Lechaczynski, tar i mot oss.

Han vil fortelle og vise oss rundt. Lunsj på stedets restaurant.
Sted: Glassverket Verrerie de Biot

Tirsdag 10. oktober:

Nytt: QuizNorAzur – spørrelek for lag

QuizNorAzur i petanquekafeen i Valbonne,  Et nytt initiativ  i NCA og med Herman Foss som quizmaster- en variert, uhøytidelig spørrelek for lag, og den passer for alle.  
Mat og drikke til rimelige priser.   

Sted: Petanquekafeen i Valbonne - kl. 18.00

 

Tirsdag 17. oktober:

Høstturnering i petanque

Høstturnering med trukket partner er en uhøytidelig og spennende petanqueturnering. Hvem som helst kan vinne, og selv de dyktigste kan tape.Turneringen finner sted på banen i Valbonne og alle er velkomne til å delta.

Sted: Petanquebanen i Valbonne - kl. 10.00

 

Tirsdag 24. oktober:

Vintur til Cotignac

Det blir vintur til landsbyen Cotignac. En typisk provencalsk landsby med et fargerikt marked hver tirsdag. Vi besøker en vingård, tar en tur på markedet og spiser lunsj i en bedre lokal restaurant.  Dette blir en dagstur med buss.  Bussen tar 1.5 timer fra Carrefour Antibes.

Sted: Fremmøte ved Carrefour Antibes  -  kl. 08.30

 

Fredag 3. november:

Musikalsk kabaret -  ”Tid har kjærligheten ikke”

En sorgmunter og lystig musikalsk kabaret av og med to venner og kollegaer: Guttorm Guttormsen, komponist og musiker og Aril Martinsen, skuespiller og forfatter.  

Guttorm har tonesatt  tekster forfattet av; Inger Hagerup, Oscar Braaten,  Alf Prøysen Rudolf Nilsen, Tove Jansson, Dylan Thomas, William Shakespeare, Bertolt Brecht, Françoise Villon, m.fl., som Aril har satt sammen til et livsløp.

Sted: Hotel Beachcomber French Riviera, Sophia Antipolis - kl. 11.30

 

Ingrid Bjørnov kommer 17. september til Hotel Mercure Sophia Antipolis

 
Ny type tiltak: Familielunsj for alle, Hotel Lagon 24.september

 

 

 

Fredag 24. november:
Gudmund Hernes tilbake! ”Derfor elsker og hater jeg Frankrike”

Gudmund Hernes skulle vært hos oss på et lunsjmøte februar. Dessverre ble han forhindret fra å komme, men nå kommer han tilbake!  I åtte år bodde Gudmund Hernes i Paris, mens han jobbet for Unesco, og Frankrike er landet han elsker samtidig som han ser landets mangler. Med humoristisk skråblikk på landet vi alle deler, holder han et kåseri Derfor elsker og hater jeg Frankrike. Kanskje mer aktuell enn noen gang – med ny president i landet.

Sted: Hotel Beachcomber French Riviera, Sophia Antipolis

Tid: kl. 11.30

 

Fredag 1. desember:
Julemiddag

Det blir julemiddag også i år. Rammen er ikke bestemt, men merk deg datoen.

Sted: Hotel Beachcomber French Riviera, Sophia Antipolis

Tid: kl. 19.00 

 

Søndag 3. desember :
Juletrefest etter julegudstjenesten

Som vanlig blir det adventsgudstjeneste ved den norske sjømannspresten Ola Johannes Nordal. Etter gudstjenesten blir det juletrefest..Alle er velkomne. Juletrefesten arrangeres av Barneklubben. Nærmere opplysninger følger.

Tid: kl. 16.00

Juletrefesten starter ca kl. 17.00 rett etter Gudstjenesten

 

Aril Martinsen og Guttorm Guttormsen, skuespiller og forfatter besøker oss med en liten kabaret fredag 3. november. Stedet blir Hotel Beachcomber French Riviera, tidligere Sophia Country Club.


 

 

Miljømerke for biler i Frankrike

 

I fjor sommer innførte Frankrike obligatorisk miljømerking av biler, og fra april 2017 må også utlendinger som drar på bilferie til Frankrike kjøpe et såkalt CritAir-merke.

Miljømerket  finnes i seks farger og kategorier. Hvilket merke du får er avhengig av bilens motor, utslipp og registreringsår.

Man har innført egne miljøsoner, kalt ZCR (Zones á circulation restreinte). Ved inngangen til ZCR-sonene vil det være skilting med opplysninger om eventuelle restriksjoner. Hvis man ikke har Crit'Air-merke på bilen i ZCR-sonene kan man få bot.

I dag er det tre byer som har tatt i bruk miljømerket. Det er Paris, Grenoble og Lyon. Strasbourg er i prosess med å innføre miljøkravene knyttet til merket, og ytterligere 21 byer skal innføre miljømerket senest i 2021. Blant disse er Cannes.

Man bør bestille et Crit’Air merke så snart som mulig hvis man skal ut å kjøre gjennom Frankrike.

 

 

Du kan bestille miljømerket på denne siden:

http://sca.france.fr/no/information/bilferie-i-frankrike-husk-det-nye-miljomerket

Les mer om dette på følgende sider:

 www.bilnorge.no:81/artikkel.php?aid=48128

 http://bobilverden.no/sommersesongen-ma-miljomerke/

(BRAa 7.7.2017)

 

De franske miljømerkene vil komme i seks kategorier

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

Det nye styret i NCA

 

Her sier dere det nye styret i NCA, som hadde konstituerende styremøte 24. april:

Fra venstre: Tina Wisur, varamedlem; Per Langballe, kasserer; Jan Guettler, nestleder; Marion Gamain, styremedlem; Torkil Baden, leder; Elin Madsen, sekretær og Dag Vidar Bautz, varamedlem og dataansvarlig.

 

Hvor streiker man i dag?

I Frankrike streikes det så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Viktig melding til norske utflyttede pensjonister

Tiden er kommet for å søke om skattekort fra Norge i f.m. utbetaling av norske pensjoner, være seg offentlige eller private, for inntektsåret 2014. Det som er nytt av året, er etatens nye datasystem som skal forenkle skattebetalernes kommunikasjonsform med etaten. Etter å ha prøvd det nye systemet, er undertegnedes oppfatning at enklere enn det gamle systemet, er det ikke! Skjemaet det dreier seg om, heter; Egenerklæring skattemessig bosted – 2014. LES VIDERE HER.

(JB 18.11.2013)

 

Kjøring med utenlandsregistrert bil i Norge

Ny hjemmeside fra Tollen

Vi vet at flere av medlemmene lurer på hvordan man skal forholde seg hvis man ønsker å ta med seg sin franskregistrerte bil til Norge noen uker. Hvor finner man riktig skjema og hva er egentlig reglene?

Tollen har nå laget en ny hjemmeside for det som er "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøy", SE HER: http://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/utenlandsregistrert-bil-i-norge/

Dette betyr altså at man kan man bruke utenlandsk registrert bil i Norge i inntil 25 dager i løpet av en 12 måneders periode, selv når man bor fast i Norge. Man kan ikke selv være eier av bilen, man må ha lånt den privat. Man kan ha lånt bilen av foreldre, ektefelle eller venner.

 

Ifølge eieren lånes ikke denne bilen bort og kan følgelig heller  ikke brukes i Norge som "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøyl".

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf 

Golfen starter igjen mandag 18. september.

Les mer HER.

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer (*les)

19.nov.: Barbereren i Sevilla

24. nov.: Gudmund Hernes

30. nov.: Gallleries Lafayette

1. des.: Julemiddag

3. des.: Juletrefest

27. jan.: Lunsjmøte m.Brita Blomquist

3. febr.: Dans, Le Cirque Phenix
23. febr.: Lunsjmøte m.Marit Skogstad

17. mars: Generalforsamling

24. mars: Danseshow i Cannes

13. april: Lunsjmøte m. H.P. Treider

20. arpil: Milenburg Joys Jazz

6. mai: Ingrid Bjørnov 

 


 

NCA kjøp og  salg
Vevstol stoler -  Toyota RAV4 vinterdekk