Portforbudet forlenges fram til 15. april

Som ventet annonserte statsministeren i går ettermiddag at portforbudet (confinement) ble forlenget frem til 15 april.

– Vi er fortsatt bare i begynnelsen av epidemien. Derfor annonserer jeg i dag, i samråd med presidenten, en fornyelse av portforbudet i to uker, regnet fra tirsdag morgen  - til onsdag 15. april. Denne perioden vil kunne forlenges ytterligere dersom situasjonen krever det, sa statsminister Edouard Philippe.

I dagens Nice Matin leser vi også at toppen av antall smittede i Alpes Maritimes ennå ikke er nådd. Det lokale helserådet regner med at man kan få en metning i antall smittede rundt 5. april.

- Det er viktigere enn noen gang at man oppfører seg i henhold til reglene nå som viruset i så høy grad er til stede i området vårt, heter det.

I hele Frankrike er det i dag, lørdag, 32.964 smittede  og 1995 døde (299 opp fra i går).

I Norge er tallene 3.773 og 19. (BRAa 28.03.20)

En oppdatering fredag 27. mars

Fredag:

29.155 franskmenn er nå smittet og 1696 (opp 365 siden i går) er døde siden starten på epidemien. En 16 år gammel jente død, noe som har rystet det franske folk.

I Alpes-Maritimes har man startet testing via «drive-in» for å kunne diagnostisere personer som er utsatt for viruset, som helsepersonell og politi.

Det er 11 døde i vårt område, inkludert 3 i Alpes-Maritimes og 4 i Var. Siden starten av epidemien har 12 personer avgått ved døden i Alpes-Maritimes og 12 i Var. Tilsammen

Er 44 personer døde i PACA. Det skal være koronavirus i 31 sykehjem i området, forteller Riviera News. Her er flere engelsk-språlige nettsteder som kan være av interesse i disse korona-tider: (BRAa) - 

 https://franskafonster.blog– en svensk blogg om tilstanden i Frankrike

 http://rivieraradio.mc/categories/local-news- nyheter på engelsk

 http://www.rfi.fr/en/france/- nyheter på engelsk, anbefalt av ambassaden bl.a.

 https://www.worldometers.info/coronavirus/- oppdaterte koronatall fra hele verden

 

"Drive-in"  tester

  Et av "testlaboratoriene" i Nice

I flere av byene på Côte d’Azur foretas det nå "drive-in" korona-testing.

Foreløpig gjelder dette bare helsepersonell, personer i risikosonen samt de som har alvorlige symptomer på covid-19 og som har resept fra lege. Som i Norge kan ikke alle testes, blant annet på grunn av manglende utstyr.

For å få gjort en test må man gå inn på nettstedet labo-barla.eu for å registrere seg, fylle ut et skjema og gjøre en avtale. Alt er forklart på nettstedet.

Når man har fått tid for avtale, drar man til laboratoriet med bil og så blir det tatt prøve gjennom et åpent bilvindu. Man får så et pasienttilgangsnummer og kan konsultere nettstedet hjemmefra. Resultatet kommer etter 24 – 48 timer.

Teststasjoner er det i Nice, Beaulieu, Antibes, Mandelieu, Fréjus, Grasse, Saint-Laurent-du-Var, Cagnes-sur-Mer. Hvilke laboratorier ser du HER.

Frankrike melder i dag torsdag, om 231 nye dødsfall relatert til viruset siste døgn. Det bringer totalen opp til 1331 dødsfall i landet.Totalt har 11.539 mennesker blitt innlagt på sykehus i Frankrike med covid-19, opplyser helsedirektør Jerome Salomon onsdag kveld. Det er 25.233 personer som er smittet i landet. (BRAa 26.03.20) (Kilde: Nice Matin, foto: Nice Matin)

 

 

Husk skjema når du går ut

HER ER DET NYE SKJEMAET MAN SKAL FYLLE UT, MED KLOKKESLETT: 

attestation-deplacement-fr_4.pdf (Se saken under)

 

I Nice Matin leser vi at helsemyndighetene regner med at portforbudet slik det er, vil måtte vare i ytterligere seks uker. – Det er bare en skjønnsmessig beregning, men det kan være lurt å forberede seg på det. Det understrekes at man ikke vet, det er bare antagelser og det er mange meninger, sier helseministeren Olivier Véran.

Et lite lyspunkt er at krimininaliteten på Côte d’Azur er i rask nedgang nå under portforbudet. Dessuten kan vi fortelle at man i Menton nå vasker gatene med desinfiserende midler for å demme opp for smitten.

Byen Menton har bestilt 600 nye liter med desinfiserende konsentrat. (Nice Matin - BRAA 26.03.)

 

 

Innstramming av tiltakene

 

Enda flere og strengere tiltak tas i bruk i Frankrike. Tiltakene som er satt i verk for å hindre smitte av koronaviruset forlenges. «Normale tider kommer ikke tilbake i morgen», sa statsminister Edouard Philippe på fransk TV i går. Nye retningslinjer trer i kraft i dag, tirsdag 24. mars fra kl. 12.00:

  • - Man får bare bevege seg ute i en omkrets på 1 kilometer fra der man bor, og man får bare være ute i én time, é gang om dagen.
  • - Man skal notere dato og tidspunkt på den erklæringen man kreves å ha med seg nå man beveger seg ute. Last den ned HER.
  • - Det blir begrenset adgang til å bevege seg ut «av helsemessige, medisinske årsaker». Det blir bare lov i helt  nødvendige tilfeller, når man har fått pålegg fra legen.
  • - Åpne markeder lukkes. Man kan imidlertid avvike fra denne bestemmelsen lokalt, der hvor markedet er det eneste stedet innbyggerne kan få kjøpt ferske varer.

Det blir ikke noe strengere portforbud nasjonalt, men regjeringen sier at man lokalt kan innføre «couvre-feu» hvis man føler det er nødvendig. Det vil si at man kan forby folk å være ute fra kvelden til neste morgen. Alpes-Maritimes har innført et slikt portforbud fra kl. 22.00 til kl. 05.00 neste morgen. Det samme har byene i Var og Bouches-du-Rhône.

Bøtene for ikke å følge myndighetenes bestemmelser er 135€, men kan ved gjentagelse økes til 375 eller 1500 €.

I dag, tirsdag  24. mars, er det bekreftet 19.856 smittede i Frankrike. 860 personer er døde. Tallene i Norge er 2.625 tilfeller, 11 døde. (Kilder: Nice Matin, gouvernement.fr) (BRAa 24.03.20)

(Foto: Nice Matin)

Ring legen din hvis du har symptoner

1.041 personer er testet positive på Covid-19 i PACA-området (Provence-Alpes-Côte-d'Azur). Blant disse er 13 personer døde.

Det fylket som er sterkest berørt er Bouches-du-Rhône med 572 tilfeller. Deretter Alpes-Maritimes (174) og Var (159). Så kommer Hautes-Alpes (35), Vaucluse (32) og Alpes-de-Haute-Provence (17). 

Viruset er i fritt omløp i vårt område, det er ikke lenger mulig å lete systematisk etter kontakter hos dem som er smittet. Det man nå skal gjøre hvis man mener å ha symptoner, er å ringe til legen sin, sier ARS (Agence Régionale de Santé) følge Nice Matin. 
I Frankrike totalt er det nå  14.459 smittede med 562 døde - mot Norges 2.176 smittede og 7 døde. (BRAa 22.03.20)

Nordisk gudstjeneste palmesøndag avlyst

Vår noske sjømannsprest Magnus Ingvaldsen skulle kommet og holdt nordisk utendørsgudstjeneste i svenskenes Villa Ingeborg palmesøndag, sammen med den svenske og den danske presten. Av forståelige grunner er denne gudstjenesten nå avlyst. Den norske Sjømannskirken har besluttet å avlyse alle arrangementer til over påske, melder Magnus Ingvaldsen. Dessuten er det sannsynlig at det franske portforbudet fortsatt vil gjelde. (BRAa 20.3.)

 

STENGTE STRENDER

Torsdag kveld har totalt 10.995 personer testet positivt i Frankrike, 372 døde er (det er 108 nye i løpet av 24 timer). I Monaco er Prins Albert II den første statsleder som er smittet. Men han passes godt på, har det bra og jobber hjemmefra, skriver Nice Matin.

Det er 133  smittede personer i Alpes-Maritimes, det er 23 flere enn i går. Hele PACA har 690 smittede personer. I Var er det 124 tilfeller. Ni personer er døde av smitten, det er to mer enn i går. 44 er på sykehus.
Solen skinner og det er sommertemperaturer på Côte d’Azur. Men strendene er stengt. Solen må man først og fremst nyte på sin egen terrasse. I går torsdag stengte myndighetene strendene en lang rekke steder,. Strendene i Cannes, Golfe Juan, Antibes, Villeneuve-Loubet, Cagnes-sur-Mer, Saint-Laurent-du-Var er alle stengt.
Forøvrig er billøpet Monaco Grand Prix som skulle vært avholdt i slutten av mai også avlyst. (BRAa 20.3.20)

 

 

 

Club Norvege tar KoronapausE

Mange NCA-medlemmer må holde seg i Norge siden myndighetene fraråder alle utenlandsreiser som ikke er «strengt nødvendige». Personlig synes jeg at vår virksomhet i NCA er «strengt nødvendig» for å leve et godt liv på Cote d’Azur, men det spørs om Helsedirektoratet synes at det rettferdiggjør å reise. Mange av våre medlemmer bor langs Middelhavskysten og trenger ikke reise langt. Dessverre blir de også rammet av at vi innskrenker vår møtevirksomhet. 
Vi har derfor utsatt vårt møte 21. mars om eiendom, vår Italiatur i mai, og vi gjennomfører årsmøtet 4. april digitalt. Også andre foreninger gjør det nå på denne måten. Medlemmene får brev og dokumenter til dette, og avstemninger i henhold til dagsorden gjennomføres på epost. Påmelding til neste års petanqueserie har frist 19. mars. Festivalpalasset i Cannes har avlyst danseforestillingen 28.mars.
Det er ikke forbudt å spille golf på mandager og petanque på onsdager, og hvorvidt det blir felles lunsj etterpå vil bli avklart etter hvert.
Vi beklager at vi går glipp av hyggelige samvær og et årsmøte med fruktbare tilbakemeldinger til vår felles virksomhet. Men det som har rammet oss alle, er utenfor vår kontroll.
NCA ønsker deg en smittefri tilværelse i nord og i sør og ser frem til å møtes ansikt til ansikt til fortsatt glede og utbytte når tiden er moden. Informasjon kommer som alltid på NCA-siden og Facebook-siden vår.
De beste hilsener fra styret i NCA
Torkil Baden, leder (15.03.20)

 _____________________________________________________________________________

4095 bøter delt ut

– En forlengelse av portforbudet i Frankrike er ganske sannsynlig, sa Geneviève Chêne, generaldirektør i det franske Santé Publique til FranceInfo i går kveld. – Man må nok vente ytterligere to til fire uker før man ser en forandring i koronaepidemiens dynamikk. Og det er avhengig av at alle franskmenn oppfører seg i forhold til de gjeldende regler. Bare onsdag, i går, ble det delt ut 4.095 bøter for manglende respekt for portforbudsreglene.

I regionen PACA har 566 personer testet positivt, 178 av dem er fortsatt på sykehus. Av de 566 tilfellene er 110 i Alpes Maritimes, 103 i Var. Ordføreren i Nice, Christian Estrosi, er blant dem som er smittet. Han er ved godt mot og styrer som best han kan hjemmefra, forteller Nice Matin.

I Frankrike totalt er det nå 9.134 tilfeller og 264 er døde. Dette er 1404 flere tilfeller enn meldt i går og 89 flere døde.

I Norge er det 1.623 tilfeller og 6 døde per i dag.

(BRAa 19.03.20)

___________________________________________________________________________________

Portforbudet i Frankrike

Portforbudet i Frankrike ble innført fra 16. mars.  All ferdsel utendørs skal kunne begrunnes. Dette gjelder i alle fall i 15 dager fremover.

De som beveger seg ute skal ha en attest, som «rettferdiggjør at de beveger seg ut». De som ikke respekterer reglene får en bot å 38 opp til 135 euro.

100.000 politifolk blir mobilisert for å kontrollere.

Følgende unntak gjelder:

-       Dra på jobb hvis man ikke kan ha hjemmekontor

-       Handle det nødvendigste i de nærmeste åpne butikkene.

-       Forflytte seg av helsemessige årsaker

-       Få mosjon bare enkeltvis, rundt der man bor og uten at flere samles

-       Gå tur med hunden

Hvis man blir kontrollert skal man ha et utfylt dokument som rettferdiggjør at man flytter på seg eller man kan lage et selv.

På sidene til Innenriksdepartementet (Ministère de l’Interieur) kan man trykke ut en slik attest. HER.

(BRAa 17.03.20)

Her er en blogg på svensk vi har fått informasjon om, og som kan være av interesse:  https://franskafonster.blog

___________________________________________________________________________________

PROGRAM 2020 NCA

 

Lørdag 21. mars kl. 11.30 Lunsjmøte om eiendom, skatt og arv. UTSATT

Franske regler om boligøkonomi og overdragelse er kompliserte. Vi får hjelp av notaren Jean-Dimitri Chalet og Lise Caspar og Harald Starke fra meglerhuset Riviera Keys / Starke Real Estate. Mulighet for å stille individuelle spørsmål etterpå.

 

Lørdag 28. mars kl. 20.30 New York-dans med bl.a. frodig musikk av Ravel. Theatre Croisette, Marriott Hotel i Cannes.  Middag med innledning om forestillingen  AVLYST

   

Palmelørdag 4. april. Club Norvege-dagen med årsmøte, bildekavalkade, lunsj, sosialt samvær og hyggelig musikk. Sted: Hotel Beachcomber - Gjøres digitalt. Se informasjon HER.

 

Palmesøndag 5. april Nordisk gudstjeneste i Villa Ingeborg, Cagnes sur Mer med bl.a. sjømannsprest Magnus Hegland Ingvaldsen. Korsang og lunsj.  AVLYST

 

Tirsdag 28. april Klubbmesterskap i petanque i Valbonne.  Avventes

 

Lørdag 2. - tirsdag 5.mai Vandringstur til Riviera di Levante, Italia. Hotell Grande Albergo i Sestri Levante.  Utflukter med båt og tog til Portofino, Cinque Terre. AVLYST

 

Søndag 17.mai – Store og små feirer nasjonaldagen i Sophia Antipolis.  Norske sanger og hatteparade, også for menn. Leker for barna. Avventes

  

Tirsdag 2. juni Quiz i Valbonne. Avventes

 ---------------------------------------------------

Lørdag 19. sept. lunsjmøte Hans P. Reiss: På kunstjakt i Provence - kjente og ukjente museer.

 

Søndag 4. oktober Generasjonslunsj på Le Manoir de l’Etang, Mougins.

 

Lørdag 10. oktober Nordisk petanquemesterskap

 

Tirsdag 13. oktober Vintur til Chateau Saint Pierre, Les Arcs.

 

Tirsdag 20. oktober Petanqeturnering med trukket partner

 

Tirsdag 27. oktober Quiz

 

Lørdag 7. november Lunsjmøte. Torleiv Aaslestad: Christian Skredsvig og Theodor Kittelsento eventyrlige kunstnere

 
Lørdag 21. nov Julemiddag med limerick-kåring og musikk.

 

Søndag 29. nov Julegudstjeneste og familiefest i Opio

 

Du kan også se hele programmet HER.

 

 

 

 

 

z

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommunevalg i Frankrike 22. mars er utsatt

I podkasten "Frankrike forklart" inviterer Kjerstin Aukrust fra UiO og Franck Orban fra HiØ til samtale om viktige temaer som gjelder Frankrike.

 

Til tross for korona-situasjonen finner kommunevalgene sted i Frankrike. Kommunevalg skjer i to omganger, første omgang er førstkommende søndag, 15. mars. Andre omgang 22. mars er utsatt på ubestemt tid.

I siste utgave av  "Frankrike forklart" tar man for seg kommunevalgene. Podkasten er laget blant annet av Franck Orban fra Høgskolen i Østfold, og som flere ganger har besøkt oss i NCA. Se HER(BRAa 14.03.20)

Dere kan også lese om disse valgene i dagens Aftenpossten. Se HER.

Ny seier til Elverhøis

 

 

Finalen i petanque-serien 2019/2020 ble spilt i dag, mandag 9. mars, på petanquebanen i Valbonne. Kampen stod mellom Nina og Roald Øyen og Sylvie og Birger Everhøi. Spenningen var stor: skulle Sylvie og Birger vinne også i år, eller skulle vi få nye seriemestre? Resultatet ble at Sylvie og Birger vant serien for femte gang, tredje året på rad.

Vi gratulerer! (BRAa 09.03.2020)

 

 

Sylvie og Birger Elverhøi vant finalen i serien.

Nina og Roald Øyen ble nummer to.

Generali sponser NCA-petanque

Petanquegruppa har inngått en sponsoravtale med forsikringsselskapet Generali i Vence, drevet av Eric Ribes. Generali Vence skal sponse våre to petanqemesterskap, klubbmesterskapet i april og høstturneringen med trukket partner i oktober. Generali Vence får mulighet til å være tilstede under mesterskapene for å informere om sine forsikringsprodukter. Avtalen skal evalueres underveis, foreløpig gjelder den for 2020. Generali Vence har allerede en del av våre medlemmer som kunder. De gir spesiell rabatt til NCA-medlemmer for alle typer forsikring, og de snakker engelsk.

 

Notre Dame-organisten er også en frodig programleder

Cannes er mer enn film og festivaler. Søndager er det ofte orgelkonsert i Notre Dame de Bon Voyage som ligger rett bak Festivalpalasset, i retning vekk fra sjøen.

Spillepulten til det store orgelet trekkes frem og plasseres foran alteret slik at organisten sitter foran forsamlingen og spiller. Det kan være en musikalsk opplevelse som også er underholdende.

Kirkens organist Henri Porteau spiller gjerne selv, men har også flotte gjester. Det er gratis adgang, men kollekt underveis.

Programmet fremover er søndag 8. mars kl. 16.30. Lørdag 21. mars kl. 20.30, etter Club Norvège-møtet om eiendom og finanser, er det ekstrakonsert for å feire fødselsdagen til Bach. (ToB)

 

Stopp kyssingen!

 Det er nå på tide at man stopper med å kysse alle og enhver på begge kinn, enten det nå er på petanquen eller andre steder. 

Vår egen huslege anbefaler dette på det sterkeste - i tillegg til å gjøre som det understrekes inntrengende fra alle hold: vaske hendene ofte og hoste eller  nyse i armhulen eller i papirlommetørkle som man så kvitter seg med. De fleste av oss er i en alder hvor vi bør være ekstra påpasselige overfor dette nye corona-viruset.

Huslegen anbefaler også denne hilsenen, råd fra en av 50-tallets medisinprofessorer: Stå med hendene på ryggen, halvannen meter fra hverandre og bukke høflig! 

(BRAa 28.02.20)

---------------

Som noen vil legge merke til har vi fjernet omtalen av keiser Napoleons inntog i Golfe Juan 1. mars. Også Napoleon er rammet av virus. Borgermesteren i Golfe-Juan/Vallauris sier at med så mange tilreisende blant aktører og publikum er det ikke tilrådelig med en festival i disse smittetider. Men han lover at Napoleon kommer tilbake frisk og rask om ett år. (ToB)

__________________________________________________________________________________

 

 

 

Malerkunsten i sentrum

  

 

Ikea åpner butikk i sentrum av Nice

 

Ikea åpner en 300 kvm stor butikk i sentrum av Nice til sommeren, i rue Paul-Déroulède. Dette er i forkant av åpningen av store Ikea som blir en realitet mot slutten av 2021, på Var-sletten, utenfor Nice. - Det er for å gjøre oss kjent blant de som bor i Nice og sentrum av byen, sier en talsmann for møbelgiganten.

Butikken vil først og fremst tilby kjøkkenløsninger og dressings samt diverse småutstyr, tilbehør.

Kunden kan komme hit å bestille alle varene møbelgiganten har i sin katalog, men det kommer ikke til å ha lager der. Ikea har et lager i Saint-Laurent-du-Var som vil fortsette frem til hovedbutikken leveres mot slutten av 2021. (BRAa - kilde Nice Matin)

Hva skjer i Frankrike i dag - ny podkast 

Denne gang kan vi anbefale en podkast som nylig er lansert og som tar for seg det som skjer i Frankrike på en oversiktig og god måte. Frank Orban fra Høyskolen i Østfold har vært hos oss to ganger og snakket om Frankrike. Nå har han laget en podkast sammen med sin kollega Kjerstin Aukrust. På sin Facebook-side skriver Franck Orban:

Franck Orban på besøk i NCA før presidentvalget i 2017

 

Den første episoden av Frankrike Forklart er endelig ute! Sammen med forfatter og journalist Tove Gravdal skal vi titte inn i den franske spåkulen og snakke om hva som skjer i Frankrike i 2020 og det som er verdt å følge med på.

Du finner dem på Spotify:
https://open.spotify.com/show/3hBxvxJX2NpAxRrY3fspTq?fbclid=IwAR03fmYH7uti0RU5wbB9VwQfrMSIsLrKZty9fqS3DqY8kr4YRhjEApcZLVI

Du kan også gå inn på Facebook-siden Frankrike forklart.(BRAa)

 

Franck Orban på besøk i NCA før presidentvalget i 2017

Om pensjonistreformen

Det er først og fremst president Macrons planer om en pensjonsreform som får folk til å trekke ut i gatene.

Tidligere regjeringer har allerede økt pensjonsalderen og det antall års arbeid som kreves for å få full pensjon. Macrons reform vil erstatte dusinvis av separate systemer med ett enkelt og helt nytt regime.

For regjeringen er reformen nødvendig for å skape et enklere, universelt system som er mer rettferdig for alle.

Fagforeningene frykter at endringene vil gjøre at folk må jobbe lenger med mindre pensjoner når de pensjonerer seg.

Frankrikes nåværende system er et av de mest sjenerøse i verden, leser vi på nettstedet The Local.France (engelskspråklig nyhetsnettsted). Ansatte i privat sektor får pensjon basert på de fem beste lønnsårene, men i offentlig sektor er pensjonene basert på de siste seks månedenes lønnsinntekt. I gjennomsnitt utgjør pensjonen 75 prosent av den inntekten man hadde da man arbeidet. OECD-gjennomsnittet er 58 prosent.  

Den offisielle pensjonsalderen i Frankrike er nå 62 år, men det er spesielle avtaler for en lang rekke lønnsmottakere, blant annet i det statlige jernbaneselskapet SNCF og RATP (det kollektive transportsystemet i Paris og omegn). De får en tidligere og mer fordelaktig pensjon; opprinnelig gitt som kompensasjon for vanskelig arbeid.

 

 En franskmann pensjonerer seg når han er 60 år, tre år tidligere enn andre steder i Europa og fire år før gjennomsnittet for velstående nasjoner i OECD, leser vi på nettstedet The Local som mener at det er lite som tyder på at streiken avsluttes raskt fordi begge parter tviholder på posisjonene sine. Denne helgen har det for annen helg på rad vært store markeringer, i blant annet Paris.

(BRAa 15.12.19) 

 

På denne nettsiden kan du finne ut hvor det streikes

TRAFIKKREGLER FOR ELEKTRISKE SPARKESYKLER

 

I Frankrike som i Norge er det på kort tid blitt fullt av elektriske sparkesykler i byene. (trottinettes electriques) Nå er det laget bestemmelser for bruk av dem i Frankrike. Reglene ble offentliggjort fredag 25. oktober og  trer i kraft 1. juli 2020.

De elektriske sparkesyklene kan bare frakte én fører, aldersgrensen er 12 år. Det er ikke lov å kjøre mer enn 25 km/t – overskridelse fører til en bot opp til € 1500 euro (€ 3000 hvis det gjentar seg).

I byene må kjøretøyene holde seg på sykkelveier når de finnes, eller på veier hvor hastigheten er begrenset til 50 km/t. Kjøring på fortau er vanligvis forbudt, men kan unntaksvis tillates hvis fortauene er brede.

 

Med hensyn til obligatorisk utstyr må sparkesyklene være utstyrt med lys foran og bak, reflektorer og med horn. Det er ikke påbudt med refleksvest eller hjelm, annet enn utenfor tettbygde strøk. (BRAa)

Annie og Lionel er i Cagnes

 «Les Pierres Rouges» var i mange år lunsjstedet etter den ukentlige petanquen i Valbonne. Mange ble gode venner med det sjenerøse vertskapet Annie og Lionel. I fjor ville de trappe ned og solgte restauranten, og mange har vært spente på deres videre planer.

 Nå har de etter ett års arbeid klart å trenge gjennom det kommunale byråkratiet i Cagnes sur mer og fått grønt lys for åpne en ny virksomhet. «La rotisserie des halles» er en hyggelig og enkel kafe med bord på fortauet.  Samtidig er det en delikatessebutikk med fristende retter å ta med hjem.

Beliggenheten er midt i byen, inntil hovedgaten Boulevard de Marechal Juin. Først har man den store parkeringsplassen på høyre side, som er praktisk å bruke. Litt videre på boulevarden kommer kirken på høyre side, og inn til venstre ligger markedshallene, rett over Annie og Lionel. De har kort vei til friske varer fra markedet, og de bruker bare kortreist mat derfra - det merkes på menyen.

Adresse: 12 avenue Jean Raymond Giacosa, Cagnes sur mer. Epost: rotisseriedeshalles@bbox.fr. Tel: 0981 273747.

De holder åpent til lunsj hver dag unntatt mandag og ønsker gamle venner velkommen! (TB)

 

Annie og Lionel i sin nye restaurant


11 offentlige fridager i året i Frankrike

I morgen, 15. august, er det fridag i Frankrike (un jour férié). Det er Jomfru Marias Himmelfart og det er en offentlig fridag, selv om noen forretninger velger å holde åpent.

En ”jour ferié” er en borgerlig eller religiøs feiring eller en minnedag. I Frankrike er det 11 slike offentlige fridager: 1. januar, annen påskedag, 1. mai og 8. mai (Frigjøringsdagen), Kristi Himmelfart, annen pinsedag, 14. juli (den franske nasjonaldagen), 15. august (Jomfru Marias Himmelfart), 1. november (Allehelgensdag), 11. november (Våpenhviledagen) og første juledag.

Tradisjonelt arbeider man ikke på disse dagene, men det kommer noe an på i hvilken sektor man arbeider.  Hvis man jobber, kan man få dobbelt betalt. I Frankrike er det bare 1. mai hvor det er obligatorisk å ikke jobbe, og hvis det arbeides denne dagen, må det betales dobbel lønn.

I Norge har vi 10 offentlige fridager. (BRAa 14.08.19)

Bilde: Jomfru Marias HImmelfart (Wikipedia)

Naturopplevelse

 

Vandretur med Vigdis og Albert Krosby hører med i programmet til Club Norvege hvert år. Fredag ledet de en lystig flokk i den storslåtte Valmasqueskogen. Etter 5 km vandring var det kjøring til felles lunsj i Mougins for 24 sultne og tørste nordmenn. (ToB)

 

Bilde:

Vigdis og Albert Krosby, ytterst til høyre, tok en flokk gjennom Valmasqueskogen.

 

 

 

 

 

Kåre og flygelet

 

Vårt medlem, den allsidige Kåre Grøttum, har nå skrevet bok. En underfundig liten bok som heter Flygelet og som er på bare 70 sider. Boken koster 200 kroner (20€), og Kåre gir alle pengene han får for boken videre til Radiumhospitalets kreftforskning for barn. Boken er kanskje basert på noe av forfatterens egne opplevelser? Den handler om en ung, meget talentfull mann som mener flygelet har sjel og snakker til det mens han opplever litt av hvert. Du kan bestille boken ved å sende en mail  med din adresse til k@flygel.net.

 

Kåre Grøttum i aksjon, ikke ved flygelet denne gang, men ved pianoet.

 

En mangfoldig Club Norvege


Høstprogrammet ble åpnet søndag på restaurant Lagon i Mandelieu. 60 små og store hygget seg med mat og drikke, samtaler og bading.

Leder av Barneklubben Anne Aschehoug er nylig utnevnt til ny visekonsul, og hun orienterte om kontaktpunkter. 

Eiendomsmeglerfirmaet Riviera Keys støttet arrangementet, og direktør Harald Starke kom med en hilsen.

Mange av deltakerne på familielunsjen er med i barne- og familiemiljøet Barneklubben. Styreleder Torkil Baden understreket at for å få all informasjon om Club Norvège og redusert pris på arrangementer, er det viktig å være fullt medlem og ganske enkelt betale 50 euro for husstanden i året.  Han understreket viktigheten av et flergenerasjonstreff og røpet at neste års program for Club Norvège vil innebære møtetid på lørdager slik at yrkesaktive også kan delta. (ToB 23.09.18)

 

 Anne Aschehoug, leder i Barneklubben, ønsker velkommen. NCA's leder Torkil Baden til venstre. Under: Sylvie Elverhøi og noen av barna. Nederst: Også den "voksne" generasjonen deltok med glede.  

Bli sprek, kom i form med fitness, tennis m.m.

 

Som mange vet har NCA – den norske klubben – byttet møtehotell, tilbake til det vi brukte før, og som da het Sophia Country Club, men som er blitt totalt oppusset og heter Beachcomber French Riviera Resort & Spa. Dette er faktisk mer enn et hotell, det er et lite feriested i seg selv: Svømmebasseng, spa, sportstilbud av forskjellig slag – her kan man både få tilbud om trening og avslapning. Hotellet huser også et tennisakademi – Mouratoglou Tennis Academy - med 34 tennisbaner.

Nå har vi fått et helt spesielt tilbud fra Beachcomber og Mouratoglou Country Club, bare for våre medlemmer.

Du kan få en hel dag med spa, massasje og to-retters lunsj til spesialpris  (LES HER) – eller du kan få en prøvedag med gratis adgang til tennisbaner, fitnessalen eller en oppdagelsestur i Mouratoglou–anlegget med 1 gratis prøvetime i fitness-salen.(LES MER).

 Vi får også spesialpris på helårsabonnement for 660 € med gratis innmelding, det blir 55 € i måneden. (LES MER OM ABONNEMENT HER)


Lunsjtilbud

De av våre medlemmer som enten benytter seg av PASS 1 prøvedag til 75 € eller tar et årsabonnement i Mouratoglou Country Club får et spesielt lunsjtilbud (gjelder kun ukedager): (se neste side)

 

 

Lunsj i restauranten Le Central til 21 € med dagens rett og en selvvalgt dessert. (Drikkevarer ikke inkludert). Lunsjen betales direkte i restauranten. Man har også adgang til svømmebassenget hvis det er ledig (bortsett fra i juli og august).

 

 Hvis du ikke allerede er medlem i NCA, kan du melde deg inn og får da automatisk tilgang til tilbudet fra Mouratoglou Contry Club. Meld deg inn HER.  Som medlem vil du i tillegg kunne benytte deg andre av NCAs mange andre fordeler, sosiale aktiviteter av mange slag, interessante foredrag, utflukter, rimelige forsikringsordninger, for å nevne noe. Lykke til!

Nye regler for Contrôle Technique


Teknisk kontroll – eller Controle Technique – blir dyrere. En ny europeisk lov trådde i kraft 20. mai. Medlemmene av Europaparlamentet vedtok det nye direktivet i 2014. Målsettingen er å redusere forurensning og antall drepte i trafikken. Ved kritiske feil får man bare 24 timer på seg til å reparere bilen.

Den nye kontrollen vil omfatte 606 til sammen kontrollpunkter – 139 av disse er mindre feil, mens 340 er store feil og 127 kritiske feil, ifølge Nice Matin.

Blant kritiske feil er: Sterk korrosjon eller deformering av karosseriet, kraftig slitasje på bremseklosser og/eller bremseskiver, dårlig festet førersete, kraftig lekkasje av olje eller hydrauliske væsker, manglende speil, slitasje eller skade på frontrute som gir nedsatt sikt samt feil med lys.

SGS-gruppen har 32 pst av markedet for tekniske kontroller og de har allerede sagt at det kan forventes en prisøkning på 15-20 pst. Dessuten vil man måtte betale også for påfølgende kontroll- besøk, i motsetning til i dag,leser vi i Nice Matin. Du kan lese mer her, på engelsk :
https://www.french-property.com/news/money_france/vehicle_control_technique_2018/

(21.05.2018 BRAa)

Vinbonden Lars Storvestre på TV

 

Tidligere leder av NCA, Lars Storvestre, drev i ti år sin egen vingård i Lorgues sammen med sin kone Bjørg. De produserte vin i alle farger, og for noen år siden utga de boken «Vår vingård i Provence». I 1992 lagde NRK ved Lise Foss et fjernsynsprogram som følger Storvestrefamilien og deres vingård gjennom et helt år. Programmet gir et unikt innblikk i prosessen fra stell av druerankene frem til ferdig vin.  Programmet er nå lett tilgjengelig på internett https://tv.nrk.no/program/fald09000192/bonde-og-alkymist-en-vinens-jordfar  (ToB)

 

 

 

Selvbiografien til Bjørg og Lars Storvestre kom i 2015.

Interessert i å bli med i en maleklubb?

Driver du med kunstmaling alene? Det kunne være fruktbart å opprette en maleklubb for interesserte medlemmer i NCA. Vi kan treffes en gang i blant, enten hjemme hos hverandre, eller for å dra til et sted hvor vi setter opp staffeliene våre og maler etter eget ønske. 

Vi tror at det kan være en ekstra fin opplevelse i hverdagen for oss male-interesserte å dra til et avtalt sted hvor vi kan oppleve noen magiske øyeblikk med pensel, palett og mange fine farger. Motivene er jo der. Provence og Côte d’Azur byr på mange flotte naturmotiver for maling, både langs kysten og innover i landet. Turer med kunstmaling som mål, vil kunne by på mange hyggelige opplevelser.

Mulighetene er mange om vi bare har lyst. Dessuten ville det også vært hyggelig å treffe andre medlemmer i klubben, som man ellers ikke hadde blitt kjent med. Håper at noen i denne fantastiske flotte norske klubben kunne være interessert i å delta i en hyggelig maleklubb.
 Er du interessert, er det fint om du sender meg en epost til kaare.sivertsen@lifi.no

Vel møtt! Hilsen Kåre Sivertsen, Lier/Nice

 

 

 

Kåre Sivertsen inviterer til å bli med i en maleklubb i NCA

Forbudt å kjøre 20 år gamle biler i Paris

 

Fra og med 1. juli kan du få bot om du kjører en 96-modell i Paris' gater, leser vi i Aftenposten.

Målet med forbudet mot gamle biler er at det skal kutte ned på luftforurensingen i byen.

Paris er en av mange storbyer som sliter med luftforurensing.

Tall fra franske helsemyndigheter viser at nesten 50.000 mennesker dør av luftforurensing i Frankrike årlig. I Europa er tallet cirka 400.000 og nesten 4 millioner på verdensbasis.

Biler som er førstegangsregistrert før oktober 1997 og motorsykler som er registrert før juni 1999, skal ikke lenger få kjøre på gatene i Paris. Du kan lese mer her:  https://www.aftenposten.no/verden/i/3pqwq/I-Paris-er-det-na-forbudt-a-kjore-20-ar-gamle-biler

 

 

Heldigvis er veteranbiler unntatt fra bestemmelsen om at ingen biler over 20 år får kjøre i Paris etter 1. juli 2018.

Så da kan eieren av denne bilen likevel ta seg en biltur i den franske hovedstaden uten å få bot.

Nytt: Max 80 km/timen på tofelts veier

Fra 1. juli trer nye trafikkbestemmelser i kraft i Frankrike. Det skal arbeides for økt sikkerhet på veiene. Man skal redusere farten, kjempe mot alkohol og andre rusmidler, se på bruken av mobiltelefoner og styrke fotgjengernes sikkerhet.

Mest omstridt er bestemmelsen om å redusere hastigheten fra 90 km/t til 80 km/t for kjøring på tofelts "sekundære" veier, altså veier som har to felt, men er ikke er motorveier. Man regner med å spare mellom 300 og 400 liv per år med denne bestemmelsen, sier myndighetene. Andre viser til at man i Danmark nylig økte fartsgrensen fra 80 km/t til 90 km/t samtidig som antall ulykker ble redusert med 13 pst.

Det gjenstår å se hva som vil skje, men det er best å forberede seg på å kjøre saktere fra sommeren 2018! (BRAa 11.01.18)

 

 

 

 

Fra sommeren 2018 må du redusere farten til 80 m/t på "sekundære" veier med to felt, altså veier som ikke er motorveier

Hvor streiker man i dag?

I Frankrike streikes det så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Endringer i fransk formuebeskatning

 

Fra 2018 er reglene for formueskatt i Frankrike endret. Et av Macrons valgkampløfter var å fjerne gjeldende formueskatt (ISF =  L’impôt de solidarité sur la fortune) og innføre en ny type skatt, som bare omfatter bolig og eiendom (IFI = L’Impôt sur la fortune Immobiliére). Dette vil si at det ikke lenger er skatt på formue som penger, aksjer og andre aktiva, men bare på eiendom.

Franskmenn vil måtte betale denne skatten på alle eiendommer eller eiendomsrettigheter de har i Frankrike eller i utlandet. For utlendinger som ikke bor her fast vil denne skatten gjelde deres faste eiendomsrettigheter i Frankrike. Skatten beregnes av eiendommens salgsverdi. Det vil fortsatt være 30 prosent fradrag ved beskatning av hovedbolig.

Eiendom som brukes i skattebetalerens hovedforretningsbeskjeftigelse unntas fra denne skatten.

Denne skatteendringen tar sikte på å få emigrerte rike franskmenn hjem for å investere. Partiene til venstre klager over at yachter og private jetfly ikke blir omfattet av den nye skatten, slik det ble av den gamle. (BRAa 2.1.2018)

 

 

 

Fra France Transactions.com

Miljømerke for biler i Frankrike

 

I fjor sommer innførte Frankrike obligatorisk miljømerking av biler, og fra april 2017 må også utlendinger som drar på bilferie til Frankrike kjøpe et såkalt CritAir-merke.

Miljømerket  finnes i seks farger og kategorier. Hvilket merke du får er avhengig av bilens motor, utslipp og registreringsår.

Man har innført egne miljøsoner, kalt ZCR (Zones á circulation restreinte). Ved inngangen til ZCR-sonene vil det være skilting med opplysninger om eventuelle restriksjoner. Hvis man ikke har Crit'Air-merke på bilen i ZCR-sonene kan man få bot.

I dag er det tre byer som har tatt i bruk miljømerket. Det er Paris, Grenoble og Lyon. Strasbourg er i prosess med å innføre miljøkravene knyttet til merket, og ytterligere 21 byer skal innføre miljømerket senest i 2021. Blant disse er Cannes.

Man bør bestille et Crit’Air merke så snart som mulig hvis man skal ut å kjøre gjennom Frankrike.

 

 

Du kan bestille miljømerket på denne siden:

http://sca.france.fr/no/information/bilferie-i-frankrike-husk-det-nye-miljomerket

Les mer om dette på følgende sider:

 www.bilnorge.no:81/artikkel.php?aid=48128

 http://bobilverden.no/sommersesongen-ma-miljomerke/

(BRAa 7.7.2017)

 

De franske miljømerkene vil komme i seks kategorier

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Golf 

Golfgruppen melder : Golfbanen Le Provencal er stengt fra i kveld på grunn av koronaviruset. De vet ikke når banen kan åpnes og avventer informasjon fra regjeringshold om dette. Det vil derfor ikke bli invitert til flere mandagsgolf-konkurranser inntil videre.
Med golfhilsen fra Bjørn, Tor og Sigurd.

  

Petanque hver onsdag 

Som følge av franske myndigheters beslutning om at man skal holde seg hjemme og ikke gå ut annet enn helt nødvendig, blir det ingen petanque i NCA-regi på ubestemt tid.

 

NCA på Facebook - her

   

Medlemsarrangementer 

Arrangementer med brun skrift er aktive og kan meldes på.

 

(*kjøring møtehotell)

 

Planer for 2020:

19/03 Påmeldingsfrist Seriespill i Pétanque 2020-2021 

21/03 Lunsjmøte om eiendom, skatt og arv UTSATT

28/03 New York-dans og musikk i Cannes, Theatre Croisette AVLYST

04/04  NCA-dagen med årsmøte, bildekavalkade, lunsj, sosialt samvær og fin musikk AVLYST

28/04  Klubbmesterskap Pétanque i Valbonne UTSATT

17/05  17.mai feiring AVVENTES

02/06 Quizaften i Valbonne AVVENTES


NCA kjøp og  salg