NYHETER

Europa-valget skjer nå!

 

Nå er det bare noen dager igjen til Europa-valget. 28 land skal til sammen velge 751 representanter til EU-parlamentet. Valget foregår i dagene 25. – 28. mai.

I Frankrike skal det velges 74 representanter. Ved siste valg for fem år siden fikk daværende Nasjonal Front (Marine Le Pen) de fleste representantene ved Europa-valget i Frankrike. I år har Marine Le Pens nye parti, Rassemblement National (RN) ligget rett bak listen til Macrons La Republique En Marche og Mouvement Démocrate (LREM-MD) på meningsmålingene helt frem til det siste. En meningsmåling for Paris Match 21. mai viser at RN  får 24 pst av stemmene, mens LREM-MD får 23 pst. av stemmene i år.

 

I det siste har det vært snakket mye om at populister som Marine Le Pen og hennes meningsfeller Geert Wilders fra Holland og Matteo Salvini fra Italia med flere er i gang med å bygge en felles front for å ”knuse EU innenfra” som Aftenposten skrev i går.  Det er likevel mye som taler for at de ikke vil komme så langt, selv om de antagelig får økt innflytelse. De to største grupperingene i dag er S&D (sosialdemokratene) og EPP (de sentrum-høyre hvor blant annet Angela Merkels CDU/CSU er med).  De to grupperingene alene antas å få 314 representanter. I tillegg kommer ALDE (Alliance for Liberals and Democrats) som er sterke tilhengere av alt Europa-samarbeid og som ventes å få 104 mandater.

 

Europaparlamentet

De 751 medlemmene velges i direkte valg av medlemslandenes borgere hvert femte år. Valgene organiseres nasjonalt og kandidatene stiller til valg på nasjonale lister, men når parlamentet trer sammen fordeler representantene seg i partigrupper på tvers av nasjonalitet. (Store Norske Leksikon)

 

Et land kan ha maksimum 96 representanter, minimum seks. De tre største landene, Tyskland, Frankrike og Italia har henholdsvis 96, 74 og 73 representanter. Sverige har 20, Danmark har 13, Storbritannia 73.

Gjennomsnittlig valgdeltakelse for fem år siden var 42,61 prosent. Valgdeltakelsen er høyest i Belgia (89 pst) og Luxembourg (85 pst). I Tyskland var den 48 pst, i Frankrike 42 pst. Lavest er valgdeltakelsen i landene i øst. (BRAa 21.05.19)

Glad feiring av 17. mai

I år var nok Oslo-været finere enn Nice-været. Men det la ingen demper på stemningen da 65 feststemte nordmenn møttes til 17 mai fest på tradisjonelt vis. Theo Koritzinsky holdt talen for dagen. Han la vekt på norske og bredere europeiske årsaker til 1814, kampen for det norske flagget og utviklingen av grunnloven - blant mye annet.

Den nye konsulen i Nice, Madame Martine Videau Gilli, hilste også til sin nye norske venner. Tidligere mangeårig leder av NCA, Lars Storvestre, skal nå sammen med sin frue flytte tilbake til Norge, og Odile Bjerkholt takket dem begge for årene de har vært en viktig del av det norske miljøet i Frankrike. Lisen Hirth takket for maten, og det var som vanlig muntert pianospill fra foreningens leder, Torkil Baden. Den nå årlige og populære hatteparaden fant naturligvis sted, med flere menn en noen gang og gjennom det hele tonet allsangen.Staben ved hotellet ser ut til å ha vennet seg til de stadig syngende gjestene. (BRAa 18.5.19)

(Fotos: Beathe-Jeanette Lunde og Hildur Gaare)

 


Den tradisjonelle Hatteparaden (foto: Hildur Gaare)

 

  

Theo Koritzinsky holder tale for Dagen // Liv Baden og Sylvie Elverhøi smykket med flagg

 

 

Tre av våre styremedlemmer, fra venstre Caroline Liard, Liv Sonja Lyngaas og Beathe-Jeanette Lunde. Under: Erik Koritzinsky med den nye konsulen, Martine Videau Gilli

 

Norsk korps i Cannes

 

Berg og Singsaker Veterankorps  fra Trondheim skal på tur og med vårt medlem Tor  Ytrehus i spissen. Kristi Himmelfartsdag 30. mai er det konsert i Cannes, og de skal spille både amerikansk populærmusikk og kjente norske toner. Konserten finner sted ved Markedet i Cannes og begynner kl. 11 torsdag 30. mai.
Anita Mendelsohn og Tor Ytrehus ønsker velkommen!

 

Trøndere kommer fra  Lykkens portal ved Nidelven til Cannes 30. mai.

17. mai for små og 17. mai for store

Allerede om en uke er det 17. mai for de yngste. Barneklubben inviterer til 17. mai-feiring i Parc des Buillides i Sophia Antipolis søndag 12. mai fra kl. 12.00. Det blir picnick-lunsj som vanlig. Vil du være med, gir du beskjed til Anne Aschehoug. Du kan lese mer om opplegget HER

Annes telefon er: tlf. 06 21 84 71 94. 

 

Selve 17. mai er det stor lunsj for de voksne. Som vanlig på hotell, denne gangen på vårt nåværende møtehotell, Hotel Beachcomber i Sophia Antipolis. Det blir som alltid aperitif, festbuffet, viner og kaffe, musikk og sang. Theo Koritzinsky skal holde Tale for dagen og det blir igjen hatteparade. Menn er også hjertelig velkomne med hatt i paraden. Påmeldingsfristen er 10. mai så det gjelder å handle hurtig. Meld deg på HER.

 

Black blocs farget 1. mai i Paris

Årets første mai var spådd å bli ikke bare rød, men også gul og svart. I Paris ventet man store demonstrasjoner fra både de såkalte ”black blocs” og fra de gule vestene.

Så ble det først og fremst svart, ikke rødt som vanlig for en 1. mai.

I Le Monde leser vi at ca 40 000 demonstranter marsjerte opp boulevard Montparnasse i Paris. Deltakerne og politiet støtte sammen langs hele ruten. Myndighetene melder at 330 personer ble anholdt og 15.300 andre ble kontrollert og skyer av tåregass lå over det hele.

Hva er så egentlig Black Blocs?

Opprinnelsen skal være Schwarzer Block som gjorde seg gjeldende i Vest-Berlin i 80-årene, anarkister som stod mot kapitalistene.

Det franske nettavisen LundiMatin skriver i dag at nå spør alle seg nå hva Black Blocs er.

1. mai 2018, altså for et år siden, forstyrret de det tradisjonelle 1. mai-toget i Paris og ødela flere butikker før de gikk løs på politiet. Det dreier seg først og fremst om en samling av aktivister fra flere anarkistiske grupper, skriver nettstedet.

Black blocs ble et internasjonalt begrep i 90-åene og har gått løs på flere store internasjonale toppmøter, som OMC, G8, G20, med sine voldelige handlinger.

De kler seg i svart, har beskyttelsesbriler, svart hettegenser, svarte bukser, maske og bærer ofte på en ryggsekk hvor de har vanlige klær. De går rundt med jernrør. Black blocs er ikke en politisk gruppe, men personer som bedriver ekstra voldelige demonstrasjonstaktikk. (BRAa 2.5.2019)

Forklaring på hva en Black bloc er fra LundiMatin

Bilde av en "Black bloc" fra nettavisen Lundi Matin: "Utstyrt for å ødelegge"

 

 

Knutsen fra Beitostølen klubbmestre i petanque

Årets klubbmestre i petanque heter Henning og Beate Knutsen. De spilte finale mot Erik og Torunn Bergseter og vant! Visstnok første gang i klubbmesterskapets rundt 15 år gamle historie at ingen tidligere klubbmestre kom til finalen. To tidligere klubbmesterpar, Hirths og Krosbys, ble slått ut i semifinalene.

16 par deltok i år og et nytt spillesystem gjorde at alle fikk spille 3 kamper hver før finalene tok til. Ingen av de 16 parene tapte alle sine tre kamper. God motivasjon for alle!

Nykredit sponset mesterskapet som vanlig, med drikkevarer, med småsjokolader og målebånd og med premier! Minelle Møbius var smilende til stede og delte ut premiene. Det hele ble styrt med fast hånd av den nye gamle presidenten, Herman Foss, som også takket Erik Bergseter som har påtatt seg den utakknemlige jobben med å holde styr på lunsjen på onsdagspetanquen.

Mesterskapet til neste år blir arrangert på samme måte. Maksimum 16 lag - det kan bety at det blir noen tremannslag. Legg dere i trening! (BRA 30.04.2019)

Vinnerne Henning og Beate Knutsen i midten. Torunn og Erik Bergseter ble nummer to og til venstre ser vi Minelle Møbius fra Nykredit og president Herman Foss.. 


Her er de som nesten vant, og som har vunnet før: Vigdis Røed og Albert Krosby, Lise og Sveinung Hirth.

Macron blir ikke trodd - de gule vestene fortsetter

I dag, lørdag 27. april, fortsetter de gule vestene sine demonstrasjoner, for 24. lørdag på rad. To steder i Nice har de bekjentgjort sitt nærvær.

Presidentens pressekonferanse for to dager siden har ikke overbevist.

En meningsmåling som ble foretatt dagen etter pressekonferansen, altså i går, av Elabe for BFMTV, viser at 8 av 10 franskmenn som hadde hørt eller sett Macron, mente han hadde svart på krisen med de gule vestene. 65 prosent var ikke overbevist, bare 35% trodde på ham.

Dessuten er det 63% som ikke tror på noen betydelig skatt ”for dem som jobber” slik presidenten lovet. Han lovet 5 milliarder euro i skattelette for middelklassen. Bare 37 pst tror på dette. (BRAa 27.04.19)

 

 

For 24. lørdag på rad demonstrerer de Gule vestene i dag

Macrons tale til folket etter den store nasjonale debatten

Ifølge myndighetene har den store nasjonale debatten som ble startet for et par måneder siden vært en suksess. Totalt har mer enn en og en halv million franskmenn deltatt i denne debatten som ble lansert som et resultat av krisen med de gule vestene.

De fleste ønsker seg høyere lønn og lavere skatter og de vil redusere statens utgifter. Men hvordan? Det er nok ikke like klart.

På en pressekonferanse torsdag kveld orienterte President Emmanuel Macron de svarene han har trukket av den store nasjonale debatten. Debatten som pågikk i to måneder skulle sette en stopper for krisen med de Gule vestene.

Han erkjente at de opprinnelig gule vestenes krav viste et raseri, en uro og en utålmodighet som var forståelig, men at bevegelsen nå var blitt gjort om til noe annet og at ”den offentlige orden burde komme tilbake”  - uten at det gikk ut over de rettferdige kravene bevegelsene hadde kommet frem med.

Han lovet konkret en hel del ting, som skattekutt for vanlige lønnsmottakere, inflasjonsjustert pensjon for de fattigste, han vil ikke øke pensjonsalderen på 62 år, han går inn for folkeavstemningen som de gule vestene har krevet, og han ønsker mer lokal makt til de folkevalgte.

Fra pressekonferansen Macron holdt torsdag

 

Den franske eliteskolen l'École nationale d'administration (ENA) utdanner studenter til ledende jobber i den franske statsadministrasjon og næringslivet. Macron har selv gått der og blir kritisert for kun å omgi seg  med folk utdannet fra denne institusjonen hvor studentene bla. loves jobb for livet. Denne skolen skal nå legges ned i sin nåværende form, bekreftet Macron på pressekonferansen.

Dette skal være et ledd i det å redusere elitismen i det franske samfunnet.

Det gjenstår å se hvordan det franske folket og de gule vestene vil reagere...(BRAa 27.04.19)

 

Frankrike strever

Det er mye å følge med på i Frankrike for tiden.  Mandag 15. mars brant Notre Dame, midt i uken demonstrerte miljøaktivister i Paris og klandret Macron for det meste. Lørdag 20. april, selveste påskeaften, herjet de gule vestene for 23. gang Paris og landet forørvrig. Valgene til Europaparlamentet nærmer seg…

227 personer ble anholdt av politiet i hovedstaden hvor 9000 personer samlet seg – mot 27.900 i hele Frankrike, melder myndighetene. ”Vi vil leve, ikke overleve” var det nye mottoet. Radikale krefter blandet seg med de gule vestene og opptøyene var verre enn på lenge.

Så leser vi at både president Macron og statsminister Philippe tjente på brannen i Notre Dame i den forstand at deres popularitet steg med tre prosentpoeng på meningsmålingene. Et stort flertall av franskmennene skal ha vært fornøyd med måten Macron opptrådde på i forbindelse med brannen. Et annet sted leser vi imidlertid at ingen av dem trakk noen fordel av brannen.  - Presidenten verken vant noe eller ble skadet av hendelsene siste uke, melder Europe 1 i går.

President Emmanuel Macron skulle avsluttet ”den store debatten” med en tale til folket mandag 15. april, men skal nå holde denne talen torsdag 24. april, og det skjer kl. 18.00.

Også valget til Europaparlamentet – Les Elections Européennes – skaper problemer  for Macron. Vi leser i Paris Match at Marine Le Pens parti Rassemblement Nationale (RN) går forbi Macrons parti La Republique en Marche (LRM) i en meningsmåling før valgene som skjer 25. og 26. mai 2019 i Frankrike.

Paris Match skriver: - For første gang siden starten av de meningsmålinger Ifop gjør for Paris Match CNews og Sud Radio leder

RN med 22,5 prosent mot 22% for LRM.

  

De gule vestenes herjinger i Paris og i resten av landet er bare ett av mange problemer president Macron har å slite med

 

Generalforsamling ble til årsmøte

 

Lørdag 13.april, dagen før palmesøndag, var det generalforsamling med påfølgende konsert på Beachcomber Hotel. Medlemmer har etterlyst arrangementer i klubben omkring påske da det er flere tilreisende her, og på generalforsamlingen var det rekordframmøte med hele 102 stemmeberettigede medlemmer.

Herman Foss ledet møtet med stø hånd som vanlig. Flere av punktene ble gjenstand for diskusjon underveis, Vedtektsendringer ble vedtatt. Blant annet skiftet dette møtet navn, fra "generalforsamling" til "årsmøte".
Styret ønsket endringer i spørsmålet om fastsettelse av kontingent, men forsamlingen var ikke enig. Det blir fortsatt årsmøtet som fastsetter kontingentens størrelse. Derimot fikk styret medlemmene med seg på at budsjettet ikke skal vedtas av, men kun fremlegges for, årsmøtet.

Antall styremedlemmer ble utvidet fra dagens fem medlemmer pluss to varamedlemmer til åtte styremedlemmer, altså en pérson mer og ingen varamedlemmer. I praksis har det fungert slik også tidligere at styremedlemmer og varamedlemmer alle har gjort en aktiv innsats.

Sekretær Elin Madsen forlot styret etter fem år og ble behørig takket for sin store innsats for NCA gjennom disse årene.

Nye medlemmer ble Liv Sonja Lyngaas Patuano og Beathe-Jeanette Lunde.

Etter årsmøtet var det som vanlig lunsj og til slutt kom selveste Banjo Kari, Kari Svendsen, og underholdt med sine viser. Gamle og nyere viser fra en av våre mest avholdte visesangerinner vakte stor jubel (BRAa 13.04.2019)

 

 

Det nye styret, fra venstre: Caroline Liard, Marion Gamain, nestleder, Per Langballe, kasserer, Beathe-Jeanette Lunde, sekretær, Torkil Baden, leder, Nina Øyen, Dag-Vidar Bautz, Liv Sonja Lyngaas Patuano.

 

   

Elin Madsen takkes av etter fem års strålende innsats som sekretær for NCA

 

Et utsnitt fra salen hvor Kari Svendsen var i aksjon

 

Kari Svendsen avsluttet med Lalla Carlsens "Marsjkonkurransen" og fikk stor applaus. Til slutt fikk hun tradisjonelle Biot-glass som takk for konserten, fra Marion Gamain og Torkil Baden 

Lasse Åberg kommer til Nice - Rivieraklubben inviterer

Den svenske Rivieraklubben inviterer til et interessant møte.

Torsdag 16. mai kl. 11.30 - 13.00 kommer Lasse Åberg for å holde et foredrag på Hotel Splendid i Nice, i regi av Rivieraklubben. Lasse Åberg er godt kjent også for nordmenn.

I Selskapsreisen-filmenehvor han hadde regien og samtidig hovedrollen som Stig-Helmer Olsson, hadde Jon Skolmen (som dessverre døde torsdag kveld 28.03, 78 år gammel) en sentral rolle som nordmannen Ole Bramserud.

Åberg er også grafisk designer og har fått Gulløven for beste reklamefilm i Cannes og vært med og skapt figuren Trazan Apansson og er også en av frontfigurene i Electric Banana Band. 

Det blir mulig å bestille felles lunsj på restaurant Koudou etter foredraget.

Prisen for lunsjen er 28€ per person, for aperitif, hovedrett, to glass vin og en café gourmand etter maten.

Pris for foredraget er 20 € for medlemmer og 25  for ikke-medlemmer.  Meld deg på HER.
Skriv NCA i kupongkoden og  få medlemspris! 

Bestillingsfrist 9. mai. (BRAa 28.03.2019)

Lasse Åberg har hatt et yrkesliv som kan få andre karrierer til å blekne

 

Nordmannen Ole Bramserud (Jon Skolmen) og svensken Stig-Helmer-Olsson (Lasse Åberg) i filmen Selskapsreisen fra 1980

Gull fra Grøttum

Det er overskriften på en omtale av NCAs Kåre Grøttums nyeste utgivelser. Den kreative 85-åringen står bak kortromanen «Flygelet» og et hefte med 34 av hans sanger, fra Grand Prix-vinneren «Småting» til nye julesanger, uroppført ved NCAs julebord. Omtalen er i nettavisen Kulturspeilet, www.kulturspeilet.no/gull-fra-grottum/ .(ToB)

Bilde: Sangheftet har tittel fra en ragtime som Ingrid Bjørnov fremførte ved sine konserter for NCA.

 

 

Den store debatten

 


Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold har skrevet kronikk i Klassekampen om den store debatten som nylig er avsluttet i Frankrike, initiert av president Macron. "Den lille muligheten" har han kalt kronikken. Du kan lese den i sin helhete HER.

 

 

 

 

Frankrike opplever sin verste politiske krise siden mai 1968 med de gule vestene. For å komme ut av krisetilstanden og sette sluttstrek på kaoset og volden igangsatte president Macron i januar 2019 en landsdekkende konsultasjon hvor alle franskmenn ble invitert til å uttale seg. Folkemøtene ble avsluttet 15. mars, mens internettplattformen som tar imot innsendte bidrag stenges den 18.

Debatten munnet ut i 10.000 møter arrangert i Frankrike og i redaksjonen av 16.000 klagebøker hvor hvem som helst kunne fortelle om sine livsutfordringer og komme med endringsforslag. Totalt antar man at rundt 1% av Frankrikes befolkning har deltatt i prosessen. 
Dette skriver Franck Orban, førsteamanuensis Ved Høgskolen i Østtfold, i en kronikk i Klassekampen nylig.

 

 

- Selv om det vil ta tid før man får oversikt over forslagene, viser allerede flere meningsmålinger interessante tendenser. Blant dem kan to trekkes fram. Den ene er motsetningen mellom det som er makthavernes reelle intensjon med denne prosessen, dvs. å forbedre statskassen ved å kutte ned på statsutgifter og/eller å øke beskatningen, og respondentenes tilbakemeldinger, som stort sett dreier seg om å bevare mest mulig av det som er igjen av den franske velferdsmodellen, samtidig som levestandarden skal heves for folk flest og de mest vanskeligstilte gjennom mindre direkte og indirekte beskatning og økt kjøpekraft. En slik forventningskløft mellom begge parter av forhandlingsbordet fremstår som en gordisk knute som Macron vil streve med å løsne.

 - Igjen kan skuffelsen bli stor for mange. Blir «Den store debatten» tross alt en suksess over tid, vil det kunne påvirke Macrons parti LREMs valgresultat positivt. En seier vil reversere resultatet fra forrige europavalg i 2014, da Nasjonal Front for første gang i sin snart femti års historie, vant et nasjonalt valg i Frankrike, skriver Franck Orban. Du kan lese hele kronikken her:

(BRAa 22.03.19)

Erik Bergseter tok over

 

Petanquelunsjen gikk av stabelen onsdag med Erik Bergseter som ny organisator. 30 NCA-ere spiste og drakk i solen, og mange meldte seg til å ta et praktisk ansvar for noen onsdager i løpet av det kommende året.

 Styreleder Torkil Baden ønsket det nye regimet lykke til og ga oppdatert informasjon om et innholdsrikt vårprogram.  Herman Foss har nå overtatt presidentskapet for det som skjer på petanquebanen. (ToB)

 

Erik Bergseter holder styr på onsdagslunsjen i Valbonne.

Albert Krosby slutter som petanquepresident

 

Albert Krosby har i fem år både vært petanquepresident og hatt ansvar for onsdagspetanquen. Nå har han valgt å trekke seg tilbake fra disse vervene. På vegne av alle petanquespillende medlemmer i NCA vil vi i denne spalten gjerne få takke Albert for innsatsen. Han har vært et utrettelig og positivt medlem i en årrekke, og satt også i NCAs styre i fire år, fra 2012 – 2016. 


For et år siden ble han tildelt NCA hederspris og i den anledning sa leder Torkil Baden:
– Samtidig som du satt i styret, og fortsatt etter 4 års styrearbeid, har du hatt ansvar for drift av petanquen. Denne ukentlige innsatsen med organisering av lunsjen er svært arbeidskrevende, men løses med sjenerøsitet og humor, også når det røyner på med bytte av restaurant og andre uregelmessigheter med Vigdis som en inspirerende og aktiv medspiller

 

Vi takker Albert og Vigdis for innsatsen!

(Tekst og foto: Berit Røhne Aass)


Albert Krosby og hans Vigdis har jobbet utrettelig for alle petanuespillende NCA-medlemmer de siste årene. Nå trekker de seg tilbake. Vi takker for innsatsen!

Endret spisetid petanquen

Vi har fått følgende melding fra vår petanque-president:

Vi besluttet i dag å endre lunchtidspunktet til kl. 12.15 på A la Maison. Årsaken er det store presset på restauranten mellom kl. 12.30 og 12.45. Det er tidspunktet de aller fleste kommer til lunch, noe som av og til medfører lang ventetid. Dette kan vi unngå ved å være der 15 min. tidligere enn vi har praktisert hittil. I alle fall verdt et forsøk.
Albert Krosby

Valg til Europaparlamentet 2019

I dagene 23. til 26. mai er det Europavalg for niende gang. Det holdes i alle medlemslandene i EU, og det skal velges 705 representanter. 

I Frankrike er diskusjonene nå i gang i de fleste partiene om hvem som skal være deres kandidater til valget i 2019.  Det er mulig at også de gule vestene vil stille med liste til europavalgene. Listen, som skal kalles Gul union (Union jaune), er i ferd med å bli etablert, Patrick Cribouw fra Nice, 64 år, står bak listen.

En av flere meningsmålinger (BFMTV) viser at en gul liste vil forrykke forholdet mellom de eksisterende partiene. Meningsmålingen viser at de gule kan ”stjele” 13 pst av stemmene og derved redusere RN (Rassemblement National – tidligere Nasjonal front) med 3 prosentpoeng, men også LFI (La France insoumise) og i noe mindre grad LR (Les Republicains) og LREM (Macrons parti).

Enten det blir en gul liste eller ikke, så er det flertallspartiet LREM som blir det største franske partiet i Europavalget, ifølge denne målingen, foretatt 16. januar. Neststørst blir Le Pens parti RN, som ble størst ved siste valg.

I en annen meningsmåling (Ifop) får LREM bare to prosentpoeng mer enn RN, og i tidligere meningsmålinger har RN ligget an til å få flest stemmer. Interessen for å stemme ved Europavalget er vanligvis lavere enn ved nasjonale valg. Derfor får man også ulikt styrkeforhold mellom partiene.

(BRAa 01.02.2019)

 

  

 

705 plasser skal fylles i Europaparlamentet i 2019.

Frankrike har 79 plasser - Tyskland har flest med 96 plasser.

 

Program våren 2019 NCA

Lørdag 26. januar kl. 11.30

Kjell Aamot, tidl. konsernsjef i Schibsted. Nyheter i ny innpakning, - hva skjedde med nyhetsformidlingen?

Lørdag 9. februar kl 16.00

Kinesisk sirkus i Festivalpalasset, Cannes

Le Cirque Phénix gledet mange fra Club Norvege i februar 2017. Nå kommer forestillingen Apenes konge.

Lørdag 23. februar kl. 11.30.

Erik og Theo Koritzinsky og Marion Sachnowitz Gamain:

Fra samfunnsfiende til samfunnsstøtte – en norsk-jødisk familie i krig og nasjonsbygging. Hvordan har det vært å være jøde fra 1940 og til i dag? Er det noe igjen av nazistenes perverterte menneskesyn?

Med utgangspunkt i Erik Koritzinskys nye bok. Panelsamtale ledet av Torkil Baden.

Lørdag 2. mars kl 20.30

My ladies rock, danseshow i Festivalpalasset, Cannes

11 dansere med musikk av Aretha Franklin, Laurie Anderson, Janis Joplin, Joan Baez,  Patti Smith, Tina Turner og andre kvinnelige rockeartister.

Fredag 22. mars

Tur til Fragonard i Grasse. Omvisning i en av verdens ledende parfymefabrikker ved tidligere innkjøpssjef. Sylvie Elverhøi. Museeet med bilder av rokokkomaleren Fragonard.

(OBS: Det er mulig at turen blir gjennomført senere til fordel for et lunsjmøte med en spennende gjest.)

 

 

Lørdag 30. mars kl 20.30

Golden days, danseshow

16 italienske dansere med musikk av Tom Waits, Patty Smith og Keith Jarrett. Festivalpalasset i Cannes.

Palmelørdag 13. april kl. 11.00

Den store Club Norvège-dagen med generalforsamling 

Deretter lunsj og underholdning med Banjo-Kari Svendsen: Gode, gamle viser fra scener og gater.

Informasjon om NCA for nye og gamle medlemmer, spørsmål, samtale og sosialt samvær.

Barnevakt med aktiviteter.

Fredag 26. april

Jazzbrunch i Théoule med Milenburg Joys Jazz Club

Tirsdag 30. april

Klubbmesterskap i pétanque.

Fredag 17. mai.

Vi feirer nasjonaldagen med sang og musikk, taler, lunsj og hatte- og bunadparade

Søndag 26. mai kl. 15

Don Giovanni av Mozart i  Opera Nice

Hver mandag: golf. Hver onsdag: petanque

 

Du kan lese hele programmet HER.

 

Kåre og flygelet

 

Vårt medlem, den allsidige Kåre Grøttum, har nå skrevet bok. En underfundig liten bok som heter Flygelet og som er på bare 70 sider. Boken koster 200 kroner (20€), og Kåre gir alle pengene han får for boken videre til Radiumhospitalets kreftforskning for barn. Boken er kanskje basert på noe av forfatterens egne opplevelser? Den handler om en ung, meget talentfull mann som mener flygelet har sjel og snakker til det mens han opplever litt av hvert. Du kan bestille boken ved å sende en mail  med din adresse til k@flygel.net.

 

Kåre Grøttum i aksjon, ikke ved flygelet denne gang, men ved pianoet.

 

Macron gir delvis etter - men kan ikke gi for mye etter

Aftenposten skriver i dag at Macron gir delvis etter kravene fra "de gule vestene". Han utsetter miljøavgiften på drivstoff og lover stabil pris på strøm og gass. 

- Men det kan fryktes at dette ikke lenger er nok til å stagge De gule vestene, sier Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

Han forklarer det blant annet med et rigid maktapparat som ikke tok hensyn til kravene som vokste i befolkningen utover våren og sommeren.  et rigid

Han viser også til at bevegelsen er i ferd med å radikaliseres. - Likevel er den folkelige støtten enorm, sier Orban i Aftenposten. 70 prosent av franskmennene er ifølge meningsmølinger støttes de av 70 pst av befolkningen. Les hele artikkelen HER.

Ytterligere en artikkel om situasjonen i Frankrike ligger også på Aftenpostens forside: HER.

 

Flere protester - og bensinstasjoner som mangler bensin

 

I går leste vi i avisene at politi ikke lenger ønsker å gå mot De gule vestene og demonstrerte ved å ta av seg hjelmene. Også ambulansepersonale skal ha demonstrert i solidaritet. I NIce skal elever fra videregående (lycè) igjen protestere førstekommende fredag, skriver Nice Matin.

Her kan vi også finne en liste over bensinstasjoner som begynner å gå tomme for bensin. Her finner du en liste over hvilke stasjoner det gjelder - se HER.

(BRAa)

 

Flere bensinstasjoner er i ferd med å gå tomme, skriver Nice Matin. Foto fra Nice Matin

 


Paris brenner, men det er småbyfolkets opprør, skriver Øystein K. Langberg i en kommentar i Aftenposten

 

Ny konsul i Nice

Det er kommet ny norsk honorær konsul i Nice.

Martine Videau Gilli tok over etter Inger Serradj den 21 august 2018. Martine Videau Gilli er fransk advokat i advokatforbundet i Nice, hun kan kommunisere litt på engelsk.

Anne Aschehoug ble samme dato utnevnt som visekonsul for det norske konsulatet for å hjelpe norske statsborgere/privatpersoner med diverse konsulære oppgaver. Se HER og under Nytt fra ambassaden i venstre sidemeny for å se hva disse oppgavene er.

Søknad om pass og nødpass for voksne må behandles i Paris med personlig fremmøte på ambassadenEn av grunnene til dette er at i Nice har de ikke utstyr for å ta digitalt foto til de biometriske pessene.

 

Her kan du lese om den nye konsulordningen i Nice.

Anne Aschehoug er visekonsul og kontaktperson for de norske her nede. Les HER.

Consulat Royal de Norvège 

26, rue Paul Déroulède 06000 NICE

 

Tel +33 (0) 6 21 84 71 94 
consulatdenorvege.nice@yahoo.com  
www.norvege.no

 

Godt og gratis piano

 

NCA har nå anskaffet et nytt og mer transportabelt el-piano. Vårt hederskronede Technics SX-PR53 egner seg ikke så godt til å bæres rundt. Ingrid Bjørnov og andre har skrytt av lyden på instrumentet, og på nettauksjonen Ebay selges tilsvarende instrumenter for 300 pund. Fagfolk har anslått at det trenger en reparasjon til 200 euro for å kunne brukes. Det kan nå bli ditt gratis i den stand det befinner seg på vårt lager i Cannes. Krakk og pedal følger med. Meld din interesse til tobaden@hotmail.com.

 

 

Atletisk og grasiøst fra Brasil

Søndag kveld inntok 11 NCA-medlemmer storsalen i Festivalpalasset i Cannes. Gjestespillet med Grupo Corpo fra Brasil ble en forrykende opplevelse med imponerende kroppsutfoldelse, både atletisk og grasiøst. Første avdeling med klassisk-populær orkestermusikk og andre avdeling med ritualistiske afrikansk-inspirerte rytmer ble en stor opplevelse for et entusiastisk publikum. Før forestillingen var det felles middag, der Torkil Baden ga en innføring i forestillingens musikk og koreografi. (ToB)

 

 NCA-ere venter på at teppet skal gå opp for brasilianske rytmer i Cannes.

Vår teknologiske fremtid

Hvordan fungerer egentig Vipps? Hva med Google Pay og Apple Pay? Og hva er kryptovaluta? Hva er bitcoin?  Hvordan blir fremtidens betalingsløsninger? Dette var spørsmål som ble stilt og besvart på NCA's lunsjmøte fredag 16. november. IT-ansvarlig i Norsk Pensjon, Ola Narmo, vet det som er å vite om disse temaene og fortalte og forklarte. Vitebegjærlige medlemmer fikk svar på flere spørsmål, og mange ble en del klokere. Ikke alltid like lett å følge med i det tekniske, men vi følte oss litt klokere da vi gikk enn vi var da vi kom.

Vi fikk også en interessant informasjon om den nye etterlatte/dødsportalen som myndighetene er i ferd med å utvikle, sammen med private aktører. Prosjektet kalles DSOP - Digital Samhandling Offentlig og Privat - et samarbeid på tvers av alt og alle som involveres når noen går bort. Et pilotprosjekt er i gang og tanken er at det skal fungere fra 2019.

Vi fikk også vite at Anne Aschehoug, leder i Barneklubben, er utnevnt som visekonsul i Nice. Mer informasjon om dette følger. (BRAA 17.11.18)

 

IT-ansvarlig i Norsk Pensjon, Ola Narmo  

 

Fra lunsjen: Nina Bugge Øyen, NCA-leder Torkil Baden, nyutnevnt visekonsul i Nice, Anne Aschehoug og Dag Vidar og Wenche Bautz.

Vintur

Tirsdag inntok 35 tørste NCA-ere  vinslottet Font du Broc i Les Arcs. Det er et imponerende kompleks bygget først i 1980-årene, men i tradisjonell stil og med gamle materialer. Etter omvisning var det nydelig lunsj og innkjøp av flasker og vinrekvisita. 

Som en oppvarming til den utlyste konkurranse om julelimerick foredro formann Torkil Baden dette i bussen som en avslutning:

De dro fra Font du Broc 

en mett og sliten flokk.

De spiste og drakk.

Nå sier vi takk

for der fikk vi mer enn nok.

 

 Fotos Liv og Torkil Baden. Flere fotos på Facebooksiden til Norvege Cote d’Azur.

 Vinkjelleren er et unikt rom bygget som en kopi av middelalderklosteret i Thoronet.

 

 Reiseleder Marion Gamain oversetter for guiden Michelle mens Ewald Øien og Finn Bryde følger andektig med.

 

 

 

 

 

 

 

Høstturnering i regn

 

"Høstturnering i pétanque med trukket partner" fant sted i Valbonne tirsdag 16. oktober.

Værgudene var ikke helt på NCA's side. Det regnet hele tiden, men ingen sure miner av den grunn. 40 glade spillere trosset værgudene. Ros til medlemmene. Etter to omganger var de fleste gjennomvåte til tross for regnfrakker, caper, gummistøvler og sydvest. Da ga man seg.

Lykkelige vinnere ble Randi Vangdal og Nina Matheson. På delt andreplass kom Sissel Aaslestad med Tore G Paulsen og Monica Dahl som var på lag med Sveinung Hirth. Premiene var vin levert fra Nykredit. (EM 17.10.18)

 


Bildene viser øverst Randi Vangdal og Nina Matheson som vant, sammen med pétanque-president Albert Krosby. Nederst annenplassene: Sissel Aaslestad, Tore G Paulsen, Monica Dahl, Sveinung Hirth og president Albert
.

  

En mangfoldig Club Norvege


Høstprogrammet ble åpnet søndag på restaurant Lagon i Mandelieu. 60 små og store hygget seg med mat og drikke, samtaler og bading.

Leder av Barneklubben Anne Aschehoug er nylig utnevnt til ny visekonsul, og hun orienterte om kontaktpunkter. 

Eiendomsmeglerfirmaet Riviera Keys støttet arrangementet, og direktør Harald Starke kom med en hilsen.

Mange av deltakerne på familielunsjen er med i barne- og familiemiljøet Barneklubben. Styreleder Torkil Baden understreket at for å få all informasjon om Club Norvège og redusert pris på arrangementer, er det viktig å være fullt medlem og ganske enkelt betale 50 euro for husstanden i året.  Han understreket viktigheten av et flergenerasjonstreff og røpet at neste års program for Club Norvège vil innebære møtetid på lørdager slik at yrkesaktive også kan delta. (ToB 23.09.18)

 

 Anne Aschehoug, leder i Barneklubben, ønsker velkommen. NCA's leder Torkil Baden til venstre. Under: Sylvie Elverhøi og noen av barna. Nederst: Også den "voksne" generasjonen deltok med glede.  

Bli sprek, kom i form med fitness, tennis m.m.

 

Som mange vet har NCA – den norske klubben – byttet møtehotell, tilbake til det vi brukte før, og som da het Sophia Country Club, men som er blitt totalt oppusset og heter Beachcomber French Riviera Resort & Spa. Dette er faktisk mer enn et hotell, det er et lite feriested i seg selv: Svømmebasseng, spa, sportstilbud av forskjellig slag – her kan man både få tilbud om trening og avslapning. Hotellet huser også et tennisakademi – Mouratoglou Tennis Academy - med 34 tennisbaner.

Nå har vi fått et helt spesielt tilbud fra Beachcomber og Mouratoglou Country Club, bare for våre medlemmer.

Du kan få en hel dag med spa, massasje og to-retters lunsj til spesialpris  (LES HER) – eller du kan få en prøvedag med gratis adgang til tennisbaner, fitnessalen eller en oppdagelsestur i Mouratoglou–anlegget med 1 gratis prøvetime i fitness-salen.(LES MER).

 Vi får også spesialpris på helårsabonnement for 660 € med gratis innmelding, det blir 55 € i måneden. (LES MER OM ABONNEMENT HER)


Lunsjtilbud

De av våre medlemmer som enten benytter seg av PASS 1 prøvedag til 75 € eller tar et årsabonnement i Mouratoglou Country Club får et spesielt lunsjtilbud (gjelder kun ukedager): (se neste side)

 

 

Lunsj i restauranten Le Central til 21 € med dagens rett og en selvvalgt dessert. (Drikkevarer ikke inkludert). Lunsjen betales direkte i restauranten. Man har også adgang til svømmebassenget hvis det er ledig (bortsett fra i juli og august).

 

 Hvis du ikke allerede er medlem i NCA, kan du melde deg inn og får da automatisk tilgang til tilbudet fra Mouratoglou Contry Club. Meld deg inn HER.  Som medlem vil du i tillegg kunne benytte deg andre av NCAs mange andre fordeler, sosiale aktiviteter av mange slag, interessante foredrag, utflukter, rimelige forsikringsordninger, for å nevne noe. Lykke til!

Nye regler for Contrôle Technique


Teknisk kontroll – eller Controle Technique – blir dyrere. En ny europeisk lov trådde i kraft 20. mai. Medlemmene av Europaparlamentet vedtok det nye direktivet i 2014. Målsettingen er å redusere forurensning og antall drepte i trafikken. Ved kritiske feil får man bare 24 timer på seg til å reparere bilen.

Den nye kontrollen vil omfatte 606 til sammen kontrollpunkter – 139 av disse er mindre feil, mens 340 er store feil og 127 kritiske feil, ifølge Nice Matin.

Blant kritiske feil er: Sterk korrosjon eller deformering av karosseriet, kraftig slitasje på bremseklosser og/eller bremseskiver, dårlig festet førersete, kraftig lekkasje av olje eller hydrauliske væsker, manglende speil, slitasje eller skade på frontrute som gir nedsatt sikt samt feil med lys.

SGS-gruppen har 32 pst av markedet for tekniske kontroller og de har allerede sagt at det kan forventes en prisøkning på 15-20 pst. Dessuten vil man måtte betale også for påfølgende kontroll- besøk, i motsetning til i dag,leser vi i Nice Matin. Du kan lese mer her, på engelsk :
https://www.french-property.com/news/money_france/vehicle_control_technique_2018/

(21.05.2018 BRAa)

Orientering om EUs nye personvernregler -
konsekvenser for NCAs opplysninger om medlemmene?

Nye regler for personvern i EU trådte i kraft 25. mai 2018. NCA har lagret en del opplysninger om våre medlemmer. Det dreier seg om navn, adresser, telefonnumre, e-postadresser. Dessuten har vi lagret betalingshistorikk i forbindelse med kontingent og deltakerhistorikk for arrangementer.

Du kan selv sjekke hvilke opplysninger klubben har registrert om deg ved å klikke på Mine Sider  i hovedmenyen til venstre på NCAs nettside. Deretter følge instruksjonene du får. Eventuelle feil, eller opplysninger du ønsker slettet, kan du melde til: post@club-norvege.eu

Funksjonen Medlemskap på venstre side i hovedmenyen gir alle medlemmer mulighet til å se informasjon om andre medlemmer (under Søk i medlemsregister) ved å søke på etternavn. Dersom du ikke ønsker at andre skal kunne ha tilgang til dine opplysninger, kan du reservere deg mot slik adgang. Merk deg at denne reservasjonen også vil innebære at opplysningene om deg ikke kommer med i den trykte utgaven av medlemsregistret. Ønske om reservasjon gjøres til: post@club-norvege.eu

Et nyhetsbrev om dette blir sendt til alle medlemmene.

 

Vinbonden Lars Storvestre på TV

 

Tidligere leder av NCA, Lars Storvestre, drev i ti år sin egen vingård i Lorgues sammen med sin kone Bjørg. De produserte vin i alle farger, og for noen år siden utga de boken «Vår vingård i Provence». I 1992 lagde NRK ved Lise Foss et fjernsynsprogram som følger Storvestrefamilien og deres vingård gjennom et helt år. Programmet gir et unikt innblikk i prosessen fra stell av druerankene frem til ferdig vin.  Programmet er nå lett tilgjengelig på internett https://tv.nrk.no/program/fald09000192/bonde-og-alkymist-en-vinens-jordfar  (ToB)

 

 

 

Selvbiografien til Bjørg og Lars Storvestre kom i 2015.

Interessert i å bli med i en maleklubb?

Driver du med kunstmaling alene? Det kunne være fruktbart å opprette en maleklubb for interesserte medlemmer i NCA. Vi kan treffes en gang i blant, enten hjemme hos hverandre, eller for å dra til et sted hvor vi setter opp staffeliene våre og maler etter eget ønske. 

Vi tror at det kan være en ekstra fin opplevelse i hverdagen for oss male-interesserte å dra til et avtalt sted hvor vi kan oppleve noen magiske øyeblikk med pensel, palett og mange fine farger. Motivene er jo der. Provence og Côte d’Azur byr på mange flotte naturmotiver for maling, både langs kysten og innover i landet. Turer med kunstmaling som mål, vil kunne by på mange hyggelige opplevelser.

Mulighetene er mange om vi bare har lyst. Dessuten ville det også vært hyggelig å treffe andre medlemmer i klubben, som man ellers ikke hadde blitt kjent med. Håper at noen i denne fantastiske flotte norske klubben kunne være interessert i å delta i en hyggelig maleklubb.
 Er du interessert, er det fint om du sender meg en epost til kaare.sivertsen@lifi.no

Vel møtt! Hilsen Kåre Sivertsen, Lier/Nice

 

 

 

Kåre Sivertsen inviterer til å bli med i en maleklubb i NCA

Når streiker tog (SNCF) og fly (Air France)?

 

 

Fagforeningene i det franske jernbaneselskapet SNCF har annonsert at de vil streike to dager hver femte dag, inntil juni, det vil si 36 dager totalt.

I Air France har de tidligere sagt at de vil streike fire dager i april, men har nå bestemt at de vil ha ytterligere fire streikdager.

kalenderen her ser dere jernbanens streikedager med rødt og Air France med blått. (BRAa)

(Fra Le Monde)

 

Forbudt å kjøre 20 år gamle biler i Paris

 

Fra og med 1. juli kan du få bot om du kjører en 96-modell i Paris' gater, leser vi i Aftenposten.

Målet med forbudet mot gamle biler er at det skal kutte ned på luftforurensingen i byen.

Paris er en av mange storbyer som sliter med luftforurensing.

Tall fra franske helsemyndigheter viser at nesten 50.000 mennesker dør av luftforurensing i Frankrike årlig. I Europa er tallet cirka 400.000 og nesten 4 millioner på verdensbasis.

Biler som er førstegangsregistrert før oktober 1997 og motorsykler som er registrert før juni 1999, skal ikke lenger få kjøre på gatene i Paris. Du kan lese mer her:  https://www.aftenposten.no/verden/i/3pqwq/I-Paris-er-det-na-forbudt-a-kjore-20-ar-gamle-biler

 

 

Heldigvis er veteranbiler unntatt fra bestemmelsen om at ingen biler over 20 år får kjøre i Paris etter 1. juli 2018.

Så da kan eieren av denne bilen likevel ta seg en biltur i den franske hovedstaden uten å få bot.

Strandanlegg må vike for loven

 

Her fortsetter historien om kystens strandanlegg. Kommune etter kommune må nå tilpasse strendene sine til forordningen Décret Plage, som følger av Strandloven (Loi Littoral) I Juan les Pins er foreløpig 10 strandanlegg revet, det er gitt fem nye konsesjoner og anleggene skal settes opp før sesongen 2018 starter.

 I Golfe Juan skal nå seksten tidligere strandkonsesjoner bli til seks, hvorav én skal være et sjøsportsenter.  Mens de gamle stod hele året, skal de nye anleggene være ”demontable” – det vil si at de skal demonteres og fjernes innen 15. oktober hvert år, for så å settes opp igjen våren etter. Dette blant annet fordi kommunen Vallauris-Golfe Juan ikke er karakterisert som ”station touristique”, noe Juan les Pins er. Der blir to av de fem anleggene permanente. BRAa (Nice Matin 16.02.2018)

 

 

Demontering av strandanlegg i Golfe Juan (Foto: Nice Matin)

Nytt: Max 80 km/timen på tofelts veier

Fra 1. juli trer nye trafikkbestemmelser i kraft i Frankrike. Det skal arbeides for økt sikkerhet på veiene. Man skal redusere farten, kjempe mot alkohol og andre rusmidler, se på bruken av mobiltelefoner og styrke fotgjengernes sikkerhet.

Mest omstridt er bestemmelsen om å redusere hastigheten fra 90 km/t til 80 km/t for kjøring på tofelts "sekundære" veier, altså veier som har to felt, men er ikke er motorveier. Man regner med å spare mellom 300 og 400 liv per år med denne bestemmelsen, sier myndighetene. Andre viser til at man i Danmark nylig økte fartsgrensen fra 80 km/t til 90 km/t samtidig som antall ulykker ble redusert med 13 pst.

Det gjenstår å se hva som vil skje, men det er best å forberede seg på å kjøre saktere fra sommeren 2018! (BRAa 11.01.18)

 

 

 

 

Fra sommeren 2018 må du redusere farten til 80 m/t på "sekundære" veier med to felt, altså veier som ikke er motorveier

Endringer i fransk formuebeskatning

 

Fra 2018 er reglene for formueskatt i Frankrike endret. Et av Macrons valgkampløfter var å fjerne gjeldende formueskatt (ISF =  L’impôt de solidarité sur la fortune) og innføre en ny type skatt, som bare omfatter bolig og eiendom (IFI = L’Impôt sur la fortune Immobiliére). Dette vil si at det ikke lenger er skatt på formue som penger, aksjer og andre aktiva, men bare på eiendom.

Franskmenn vil måtte betale denne skatten på alle eiendommer eller eiendomsrettigheter de har i Frankrike eller i utlandet. For utlendinger som ikke bor her fast vil denne skatten gjelde deres faste eiendomsrettigheter i Frankrike. Skatten beregnes av eiendommens salgsverdi. Det vil fortsatt være 30 prosent fradrag ved beskatning av hovedbolig.

Eiendom som brukes i skattebetalerens hovedforretningsbeskjeftigelse unntas fra denne skatten.

Denne skatteendringen tar sikte på å få emigrerte rike franskmenn hjem for å investere. Partiene til venstre klager over at yachter og private jetfly ikke blir omfattet av den nye skatten, slik det ble av den gamle. (BRAa 2.1.2018)

 

 

 

Fra France Transactions.com

Miljømerke for biler i Frankrike

 

I fjor sommer innførte Frankrike obligatorisk miljømerking av biler, og fra april 2017 må også utlendinger som drar på bilferie til Frankrike kjøpe et såkalt CritAir-merke.

Miljømerket  finnes i seks farger og kategorier. Hvilket merke du får er avhengig av bilens motor, utslipp og registreringsår.

Man har innført egne miljøsoner, kalt ZCR (Zones á circulation restreinte). Ved inngangen til ZCR-sonene vil det være skilting med opplysninger om eventuelle restriksjoner. Hvis man ikke har Crit'Air-merke på bilen i ZCR-sonene kan man få bot.

I dag er det tre byer som har tatt i bruk miljømerket. Det er Paris, Grenoble og Lyon. Strasbourg er i prosess med å innføre miljøkravene knyttet til merket, og ytterligere 21 byer skal innføre miljømerket senest i 2021. Blant disse er Cannes.

Man bør bestille et Crit’Air merke så snart som mulig hvis man skal ut å kjøre gjennom Frankrike.

 

 

Du kan bestille miljømerket på denne siden:

http://sca.france.fr/no/information/bilferie-i-frankrike-husk-det-nye-miljomerket

Les mer om dette på følgende sider:

 www.bilnorge.no:81/artikkel.php?aid=48128

 http://bobilverden.no/sommersesongen-ma-miljomerke/

(BRAa 7.7.2017)

 

De franske miljømerkene vil komme i seks kategorier

Hvor streiker man i dag?

I Frankrike streikes det så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf 

Golfgruppen spiller golf hver mandag på Le Provencal.

Påmelding senest torsdagen før til mandagsgolf@hotmail.com
(Les mer HER.)

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer 

(*) + (*kjøring møtehotell)

 Planer for 2019:

 

26.mai FAUST i Opéra de Nice
31.mai Vandretur i Valmasqueskogen
4. juni Quizaften i Valbonne

 

 

  

 

 

 


NCA kjøp og  salg