NYHETER

Kjell Aamot og medierevolusjonen

Kjell Aamot, tidligere konsernsjef i Schibsted, fortalte engasjerende om sine år i konsernet på NCA’s medlemsmøte søndag 6. oktober. Kjell Aamot startet som økonomidirektør i VG i 1977, ble administrerende direktør og ble fra 1989 konsernsjef i Schibsted ASA.

Frem til han sluttet i 2009 bygget han opp et imponerende mediaselskap som i dag, ti år senere,  er en ledende faktor i den digitale verdenen med en totalt omsetning på 18 milliarder kroner, med 8300 ansatte i 23 land.

Kjell Aamot fremstod som en meget sjarmerende og ytterst ydmyk leder som påstod at årsaken til suksessen ikke var at han var så god, men at han omga seg med dyktige folk. – Jeg gikk inn for å finne folk som var flinkere enn meg, sa han med et smil. Veien frem til et digitalt mediebedrift var full av motforestillinger fra øvrig ledelse og fra de ansatte. I mange år bidro den digitale utviklingen til underskudd, og Aamot mistet nesten jobben. Fra 2000 og fremover gikk det imidlertid bare én vei, oppover.  Allerede den gang mente Aamot at papiravisenes dager er talte. Det mener han fortsatt, selv om de i dag fortsatt finnes. VG som en gang hadde 400.000 i opplag har i dag snaue 80.000, mens utgaven på nett VG+ har 115.000 abonnenter.

Finn.no var en annen suksess innenfor Schibsted-konsernet som ble møtt med motstand, avisene var livredde for å miste rubrikkannonsene som var en stor del av det økonomiske grunnlaget deres. Finn.no har nå en omsetning på rundt 1,7 milliarder kroner og et overskudd på rundt en halv milliard kroner. Schibsted har også kjøptden beslektede svenske tjenesten Blocket som i dag er utviklet i en rekke land, blant annet i Frankrike hvor den heter Leboncoin.fr og er den mest lønnsomme av alle. Da de skulle feire tjenestens 10 årsjubileum i Frankrike, ønsket daværende president François Hollande å være tilstede. Der holdt han en tale om denne fantastiske nett-tjenesten og roste det franske initiativet og oppfinnsomheten! Han visste ikke bedre! (BRAa 06.10.2019)

 

Kjell Aamot er mannen bak medierevolusjonen som har foregått i Schibsted  (foto: BRAa)

 

 

 

 

 Nina Øyen, styremedlem i NCA, har jobbet en årrekke i VG. Hun introduserte sin tidligere sjef, Kjell Aamot. (foto: Liv B)

 

 Fornøyde deltakere på lunsjmøtet (foto: Liv B)

 

 

 

 

 

 

Norge nummer tre i Nordisk petanquemesterskap

Nordisk mesterskap i petanque gikk av stabelen i går, lørdag 5. oktober i strålende vær. For en gangs skyld fant mesterskapet sted på ”vår” petanquebane i Valbonne. Svenskene arrangerte og ledet det hele med stø hånd fra begynnelse til slutt. Hvert av landene Finland, Danmark, Sverige og Norge stilte med 6 lag – totalt var det 48 personer som spilte.

Til vår store glede tapte vi ikke denne gang, men kom på 3. plass.

Resultatet ble slik :

Finnland 1. plass

Danmark 2. plass

Norge på en hederlig 3. plass

Sverige 4.plass 

Pokalene gikk til Finnland - for beste lag - og for det paret som fikk flest poeng.

Stemningen var god - og maten var en nydelig 4-retters med kake til slutt.

Det ble mange taler - og Tore Gunn Paulsen holdt en vakker tale om vennskap.

(HG)

 

Det norske laget som vant tredjplass i mesterskapet. Fra venstre bakerst: Hans Henrik Gaare, Sigurd Eek-Pedersen, Sveinung Hirth, Tore Gunn Paulsen, Paal Espeli, Birger Elverhøi, Herman Foss

Foran: Wenche Eeg-Pedersen, Lise Hirth, Kari Campbell, Anne B. Espeli, Sylvie Elverhøi.

 

Hans Henrik Gaare og Herman Foss i full konsesntrasjo.

Tore Gunn Paulsen holdt tale om vennskap

Vårprogram 2020

Her kommer styrets foreløpige planer for første del av neste år. Velkommen til planlegging av en innholdsrik vår!

 

Lørdag 25. Januar kl. 10-14.

En smak av Nice. Byvandring i gamle Nice hvor vi smaker på Nicois-kjøkkenets mat og vin. Vi lærer også om den unike historien og kulturarven. 

Lørdag 22. februar kl. 11.30.

Lunsjmøte med noen av våre billedkunstnere. Mai Cheng, Vibeke Kjellingland og Anne Bævre Espeli presenterer utvalgte bilder og forteller om sin kunst i samtale med Torkil Baden. 

Lørdag 21. mars kl. 11.30

Lunsjmøte om eiendom, skatt og arv.

Franske regler om boligøkonomi og overdragelse er kompliserte. Vi får hjelp av notaren Jean-Dimitri Chalet og Lise Caspar og Harald Starke fra meglerhuset Riviera Keys/Bjurfors.

Lørdag 28.mars kl. 20.30 New York-dans med bl.a. frodig musikk av Ravel. Theatre Croisette, Marriott Hotel i Cannes.  Middag med innledning om forestillingen

Palmelørdag 4. april. Den store NCA-dagen med årsmøte, lunsj og sosialt samvær. Etter lunsj blir det konsert med en spennende gjest.

Tirsdag 28. april Klubbmesterskap i petanque i Valbonne.

Søndag 17. mai. Vi feirer nasjonaldagen med sanger, taler og lunsj.

22.februar får vi møte tre av kunstnerne vi har i NCA: kunstmalerne Anne Bævre Espeli, Vibeke Kjellingland og Mai Cheng. 

 

 

New York-dans med bl.a. frodig musikk av Ravel. Theatre Croisette, Mariott Hotel i Cannes

 

 

Annie og Lionel er i Cagnes

 «Les Pierres Rouges» var i mange år lunsjstedet etter den ukentlige petanquen i Valbonne. Mange ble gode venner med det sjenerøse vertskapet Annie og Lionel. I fjor ville de trappe ned og solgte restauranten, og mange har vært spente på deres videre planer.

 Nå har de etter ett års arbeid klart å trenge gjennom det kommunale byråkratiet i Cagnes sur mer og fått grønt lys for åpne en ny virksomhet. «La rotisserie des halles» er en hyggelig og enkel kafe med bord på fortauet.  Samtidig er det en delikatessebutikk med fristende retter å ta med hjem.

Beliggenheten er midt i byen, inntil hovedgaten Boulevard de Marechal Juin. Først har man den store parkeringsplassen på høyre side, som er praktisk å bruke. Litt videre på boulevarden kommer kirken på høyre side, og inn til venstre ligger markedshallene, rett over Annie og Lionel. De har kort vei til friske varer fra markedet, og de bruker bare kortreist mat derfra - det merkes på menyen.

Adresse: 12 avenue Jean Raymond Giacosa, Cagnes sur mer. Epost: rotisseriedeshalles@bbox.fr. Tel: 0981 273747.

De holder åpent til lunsj hver dag unntatt mandag og ønsker gamle venner velkommen! (TB)

 

Annie og Lionel i sin nye restaurant


Aktiviteter NCA annet halvår 2019

Tirsdag 15. oktober – Høstturnering i pétanque i Valbonne. Lagene settes sammen ved loddtrekning. Lunsj med premieutdeling.

 

Tirsdag 22. oktober – Vintur til tradisjonsrike Château de Berne, Lorgues. Omvisning i vinkjelleren,prøvesmaking og lunsj. Felles bussreise fra Antibes.

 

Lørdag 26. oktober Hotel Beachcomber kl. 11.30. Visesanger Lars Klevstrand: Tone, tekst og trubadur. Lunsj.

Tirsdag 5. november kl.18 Quiz i Valbonne – en uhøytidelig spørrelek.

 

 

Fredag 29. november Hotel Beachcomber. kl. 19.30 Julemiddag med Team Bachstad. Limerickpris. 

 

 

 

Søndag1. desember kl. 16 i Opio. Adventsgudstjeneste ved norsk prest og juletrefest med Barneklubben.

 

Tidligere president Chirac minnet 

Tidligere president Chirac døde torsdag 26. september. Han ble 86 år og hadde hatt dårlig helse i flere år. Jacques Chirac var president fra 1995 til 2007.

Han minnes i dag, mandag 30. september, og det er erklært nasjonal sørgedag. I går møtte tusenvis av franskmenn frem ved Invalidedommen hvor hans kiste var plassert for en siste  hilsen til den gamle presidenten.

I dag blir det minnegudstjeneste i kirken Saint-Sulpice og deretter arrangerer president Macron mottakelse i Elysée-palasset for utenlandske statsoverhoder, blant dem Valdemar Putin. USA, som først søndag, tre dager etter dødsfallet sendte sine kondolanser, blir representert av den amerikanske ambassadøren, men Bill Clinton kommer. Det gjør derimot ikke Chiracs politiske motstander Marine Le Pen, som takket nei til å komme da familien Chirac gjorde det kjent at hun ikke var velkommen.

Chirac representerte partiet ”Le Rassemblement pour la République” – (RPR) som han bidro til å stifte i 1976. Det var et gaullistisk parti på høyresiden som fortsetter i dagens ”Les Républicains”.

Jacques Chirac var kjent for sin humoristiske sans, sine vittige formuleringer og var en varm forsvarer av det europeiske fellesskap. Chirac var også en omstridt president, han fikk en korrupsjonsanklage mot seg blant annet. Før Chirac ble president var han ordfører i Paris i en årrekke, fra 1977 til 1995.

(BAa 30.09.19)

 

Tidligere president Jacques Chirac døde torsdag, 86 år gammel.
Han var president fra 1995 til 2007.

Generasjonslunsj i sol og regn

Familielunsjen på Hotel Le Manoir de l'Etang i Mougins fant sted søndag, til tross for at værmeldingene ikke var nådige og regnet flommet ned på formiddagen. Som ved et lite mirakel kom solen frem mens de over 80 påmeldte ankom hotellet. Litt regn innimellom tok alle med godt humør og mange av barn spratt opp og ned i bassenget. Nestleder Marion Gamain ønsket velkommen og fortalte også litt om klubbens program videre i høst. 

Flere nye medlemmer var møtt frem og hel 23 barn var påmeldt. Barna fikk sin egen meny og var samlet i eget rom med leker og spill. For de voksne var det en flott buffet og rikelig med vin. Bjurfors og Riviera Keys Real Estate sponset apéritifen.

(BRAa 22.09.19 -  Fotos:Beathe-Jeanette Lunde)

 

   

Bilder: Marion Gamain, nestleder, ønsker velkommen.En flott buffet og fornøyde medlemmer...

  

To sekretærer: Vår forrige, Elin Madsen, og vår nye sekretær Beathe-Jeannette Lunde, som har tatt bildene i denne reportasjen.

 

Visekonsul og leder av Barneklubben, Anne Aschehoug med sønn og venn

  

Glade medlemmer i flere generasjoner!

 

Litt bading ble det også på de yngste (foto: BRAa)

11 offentlige fridager i året i Frankrike

I morgen, 15. august, er det fridag i Frankrike (un jour férié). Det er Jomfru Marias Himmelfart og det er en offentlig fridag, selv om noen forretninger velger å holde åpent.

En ”jour ferié” er en borgerlig eller religiøs feiring eller en minnedag. I Frankrike er det 11 slike offentlige fridager: 1. januar, annen påskedag, 1. mai og 8. mai (Frigjøringsdagen), Kristi Himmelfart, annen pinsedag, 14. juli (den franske nasjonaldagen), 15. august (Jomfru Marias Himmelfart), 1. november (Allehelgensdag), 11. november (Våpenhviledagen) og første juledag.

Tradisjonelt arbeider man ikke på disse dagene, men det kommer noe an på i hvilken sektor man arbeider.  Hvis man jobber, kan man få dobbelt betalt. I Frankrike er det bare 1. mai hvor det er obligatorisk å ikke jobbe, og hvis det arbeides denne dagen, må det betales dobbel lønn.

I Norge har vi 10 offentlige fridager. (BRAa 14.08.19)

Bilde: Jomfru Marias HImmelfart (Wikipedia)

Naturopplevelse

 

Vandretur med Vigdis og Albert Krosby hører med i programmet til Club Norvege hvert år. Fredag ledet de en lystig flokk i den storslåtte Valmasqueskogen. Etter 5 km vandring var det kjøring til felles lunsj i Mougins for 24 sultne og tørste nordmenn. (ToB)

 

Bilde:

Vigdis og Albert Krosby, ytterst til høyre, tok en flokk gjennom Valmasqueskogen.

 

 

 

 

 

Gull fra Grøttum

Det er overskriften på en omtale av NCAs Kåre Grøttums nyeste utgivelser. Den kreative 85-åringen står bak kortromanen «Flygelet» og et hefte med 34 av hans sanger, fra Grand Prix-vinneren «Småting» til nye julesanger, uroppført ved NCAs julebord. Omtalen er i nettavisen Kulturspeilet, www.kulturspeilet.no/gull-fra-grottum/ .(ToB)

Bilde: Sangheftet har tittel fra en ragtime som Ingrid Bjørnov fremførte ved sine konserter for NCA.

 

 

Erik Bergseter tok over

 

Petanquelunsjen gikk av stabelen onsdag med Erik Bergseter som ny organisator. 30 NCA-ere spiste og drakk i solen, og mange meldte seg til å ta et praktisk ansvar for noen onsdager i løpet av det kommende året.

 Styreleder Torkil Baden ønsket det nye regimet lykke til og ga oppdatert informasjon om et innholdsrikt vårprogram.  Herman Foss har nå overtatt presidentskapet for det som skjer på petanquebanen. (ToB)

 

Erik Bergseter holder styr på onsdagslunsjen i Valbonne.

Albert Krosby slutter som petanquepresident

 

Albert Krosby har i fem år både vært petanquepresident og hatt ansvar for onsdagspetanquen. Nå har han valgt å trekke seg tilbake fra disse vervene. På vegne av alle petanquespillende medlemmer i NCA vil vi i denne spalten gjerne få takke Albert for innsatsen. Han har vært et utrettelig og positivt medlem i en årrekke, og satt også i NCAs styre i fire år, fra 2012 – 2016. 


For et år siden ble han tildelt NCA hederspris og i den anledning sa leder Torkil Baden:
– Samtidig som du satt i styret, og fortsatt etter 4 års styrearbeid, har du hatt ansvar for drift av petanquen. Denne ukentlige innsatsen med organisering av lunsjen er svært arbeidskrevende, men løses med sjenerøsitet og humor, også når det røyner på med bytte av restaurant og andre uregelmessigheter med Vigdis som en inspirerende og aktiv medspiller

 

Vi takker Albert og Vigdis for innsatsen!

(Tekst og foto: Berit Røhne Aass)


Albert Krosby og hans Vigdis har jobbet utrettelig for alle petanuespillende NCA-medlemmer de siste årene. Nå trekker de seg tilbake. Vi takker for innsatsen!

Endret spisetid petanquen

Vi har fått følgende melding fra vår petanque-president:

Vi besluttet i dag å endre lunchtidspunktet til kl. 12.15 på A la Maison. Årsaken er det store presset på restauranten mellom kl. 12.30 og 12.45. Det er tidspunktet de aller fleste kommer til lunch, noe som av og til medfører lang ventetid. Dette kan vi unngå ved å være der 15 min. tidligere enn vi har praktisert hittil. I alle fall verdt et forsøk.
Albert Krosby

Kåre og flygelet

 

Vårt medlem, den allsidige Kåre Grøttum, har nå skrevet bok. En underfundig liten bok som heter Flygelet og som er på bare 70 sider. Boken koster 200 kroner (20€), og Kåre gir alle pengene han får for boken videre til Radiumhospitalets kreftforskning for barn. Boken er kanskje basert på noe av forfatterens egne opplevelser? Den handler om en ung, meget talentfull mann som mener flygelet har sjel og snakker til det mens han opplever litt av hvert. Du kan bestille boken ved å sende en mail  med din adresse til k@flygel.net.

 

Kåre Grøttum i aksjon, ikke ved flygelet denne gang, men ved pianoet.

 

Ny konsul i Nice

Det er kommet ny norsk honorær konsul i Nice.

Martine Videau Gilli tok over etter Inger Serradj den 21 august 2018. Martine Videau Gilli er fransk advokat i advokatforbundet i Nice, hun kan kommunisere litt på engelsk.

Anne Aschehoug ble samme dato utnevnt som visekonsul for det norske konsulatet for å hjelpe norske statsborgere/privatpersoner med diverse konsulære oppgaver. Se HER og under Nytt fra ambassaden i venstre sidemeny for å se hva disse oppgavene er.

Søknad om pass og nødpass for voksne må behandles i Paris med personlig fremmøte på ambassadenEn av grunnene til dette er at i Nice har de ikke utstyr for å ta digitalt foto til de biometriske pessene.

 

Her kan du lese om den nye konsulordningen i Nice.

Anne Aschehoug er visekonsul og kontaktperson for de norske her nede. Les HER.

Consulat Royal de Norvège 

26, rue Paul Déroulède 06000 NICE

 

Tel +33 (0) 6 21 84 71 94 
consulatdenorvege.nice@yahoo.com  
www.norvege.no

 

En mangfoldig Club Norvege


Høstprogrammet ble åpnet søndag på restaurant Lagon i Mandelieu. 60 små og store hygget seg med mat og drikke, samtaler og bading.

Leder av Barneklubben Anne Aschehoug er nylig utnevnt til ny visekonsul, og hun orienterte om kontaktpunkter. 

Eiendomsmeglerfirmaet Riviera Keys støttet arrangementet, og direktør Harald Starke kom med en hilsen.

Mange av deltakerne på familielunsjen er med i barne- og familiemiljøet Barneklubben. Styreleder Torkil Baden understreket at for å få all informasjon om Club Norvège og redusert pris på arrangementer, er det viktig å være fullt medlem og ganske enkelt betale 50 euro for husstanden i året.  Han understreket viktigheten av et flergenerasjonstreff og røpet at neste års program for Club Norvège vil innebære møtetid på lørdager slik at yrkesaktive også kan delta. (ToB 23.09.18)

 

 Anne Aschehoug, leder i Barneklubben, ønsker velkommen. NCA's leder Torkil Baden til venstre. Under: Sylvie Elverhøi og noen av barna. Nederst: Også den "voksne" generasjonen deltok med glede.  

Bli sprek, kom i form med fitness, tennis m.m.

 

Som mange vet har NCA – den norske klubben – byttet møtehotell, tilbake til det vi brukte før, og som da het Sophia Country Club, men som er blitt totalt oppusset og heter Beachcomber French Riviera Resort & Spa. Dette er faktisk mer enn et hotell, det er et lite feriested i seg selv: Svømmebasseng, spa, sportstilbud av forskjellig slag – her kan man både få tilbud om trening og avslapning. Hotellet huser også et tennisakademi – Mouratoglou Tennis Academy - med 34 tennisbaner.

Nå har vi fått et helt spesielt tilbud fra Beachcomber og Mouratoglou Country Club, bare for våre medlemmer.

Du kan få en hel dag med spa, massasje og to-retters lunsj til spesialpris  (LES HER) – eller du kan få en prøvedag med gratis adgang til tennisbaner, fitnessalen eller en oppdagelsestur i Mouratoglou–anlegget med 1 gratis prøvetime i fitness-salen.(LES MER).

 Vi får også spesialpris på helårsabonnement for 660 € med gratis innmelding, det blir 55 € i måneden. (LES MER OM ABONNEMENT HER)


Lunsjtilbud

De av våre medlemmer som enten benytter seg av PASS 1 prøvedag til 75 € eller tar et årsabonnement i Mouratoglou Country Club får et spesielt lunsjtilbud (gjelder kun ukedager): (se neste side)

 

 

Lunsj i restauranten Le Central til 21 € med dagens rett og en selvvalgt dessert. (Drikkevarer ikke inkludert). Lunsjen betales direkte i restauranten. Man har også adgang til svømmebassenget hvis det er ledig (bortsett fra i juli og august).

 

 Hvis du ikke allerede er medlem i NCA, kan du melde deg inn og får da automatisk tilgang til tilbudet fra Mouratoglou Contry Club. Meld deg inn HER.  Som medlem vil du i tillegg kunne benytte deg andre av NCAs mange andre fordeler, sosiale aktiviteter av mange slag, interessante foredrag, utflukter, rimelige forsikringsordninger, for å nevne noe. Lykke til!

Nye regler for Contrôle Technique


Teknisk kontroll – eller Controle Technique – blir dyrere. En ny europeisk lov trådde i kraft 20. mai. Medlemmene av Europaparlamentet vedtok det nye direktivet i 2014. Målsettingen er å redusere forurensning og antall drepte i trafikken. Ved kritiske feil får man bare 24 timer på seg til å reparere bilen.

Den nye kontrollen vil omfatte 606 til sammen kontrollpunkter – 139 av disse er mindre feil, mens 340 er store feil og 127 kritiske feil, ifølge Nice Matin.

Blant kritiske feil er: Sterk korrosjon eller deformering av karosseriet, kraftig slitasje på bremseklosser og/eller bremseskiver, dårlig festet førersete, kraftig lekkasje av olje eller hydrauliske væsker, manglende speil, slitasje eller skade på frontrute som gir nedsatt sikt samt feil med lys.

SGS-gruppen har 32 pst av markedet for tekniske kontroller og de har allerede sagt at det kan forventes en prisøkning på 15-20 pst. Dessuten vil man måtte betale også for påfølgende kontroll- besøk, i motsetning til i dag,leser vi i Nice Matin. Du kan lese mer her, på engelsk :
https://www.french-property.com/news/money_france/vehicle_control_technique_2018/

(21.05.2018 BRAa)

Vinbonden Lars Storvestre på TV

 

Tidligere leder av NCA, Lars Storvestre, drev i ti år sin egen vingård i Lorgues sammen med sin kone Bjørg. De produserte vin i alle farger, og for noen år siden utga de boken «Vår vingård i Provence». I 1992 lagde NRK ved Lise Foss et fjernsynsprogram som følger Storvestrefamilien og deres vingård gjennom et helt år. Programmet gir et unikt innblikk i prosessen fra stell av druerankene frem til ferdig vin.  Programmet er nå lett tilgjengelig på internett https://tv.nrk.no/program/fald09000192/bonde-og-alkymist-en-vinens-jordfar  (ToB)

 

 

 

Selvbiografien til Bjørg og Lars Storvestre kom i 2015.

Interessert i å bli med i en maleklubb?

Driver du med kunstmaling alene? Det kunne være fruktbart å opprette en maleklubb for interesserte medlemmer i NCA. Vi kan treffes en gang i blant, enten hjemme hos hverandre, eller for å dra til et sted hvor vi setter opp staffeliene våre og maler etter eget ønske. 

Vi tror at det kan være en ekstra fin opplevelse i hverdagen for oss male-interesserte å dra til et avtalt sted hvor vi kan oppleve noen magiske øyeblikk med pensel, palett og mange fine farger. Motivene er jo der. Provence og Côte d’Azur byr på mange flotte naturmotiver for maling, både langs kysten og innover i landet. Turer med kunstmaling som mål, vil kunne by på mange hyggelige opplevelser.

Mulighetene er mange om vi bare har lyst. Dessuten ville det også vært hyggelig å treffe andre medlemmer i klubben, som man ellers ikke hadde blitt kjent med. Håper at noen i denne fantastiske flotte norske klubben kunne være interessert i å delta i en hyggelig maleklubb.
 Er du interessert, er det fint om du sender meg en epost til kaare.sivertsen@lifi.no

Vel møtt! Hilsen Kåre Sivertsen, Lier/Nice

 

 

 

Kåre Sivertsen inviterer til å bli med i en maleklubb i NCA

Forbudt å kjøre 20 år gamle biler i Paris

 

Fra og med 1. juli kan du få bot om du kjører en 96-modell i Paris' gater, leser vi i Aftenposten.

Målet med forbudet mot gamle biler er at det skal kutte ned på luftforurensingen i byen.

Paris er en av mange storbyer som sliter med luftforurensing.

Tall fra franske helsemyndigheter viser at nesten 50.000 mennesker dør av luftforurensing i Frankrike årlig. I Europa er tallet cirka 400.000 og nesten 4 millioner på verdensbasis.

Biler som er førstegangsregistrert før oktober 1997 og motorsykler som er registrert før juni 1999, skal ikke lenger få kjøre på gatene i Paris. Du kan lese mer her:  https://www.aftenposten.no/verden/i/3pqwq/I-Paris-er-det-na-forbudt-a-kjore-20-ar-gamle-biler

 

 

Heldigvis er veteranbiler unntatt fra bestemmelsen om at ingen biler over 20 år får kjøre i Paris etter 1. juli 2018.

Så da kan eieren av denne bilen likevel ta seg en biltur i den franske hovedstaden uten å få bot.

Nytt: Max 80 km/timen på tofelts veier

Fra 1. juli trer nye trafikkbestemmelser i kraft i Frankrike. Det skal arbeides for økt sikkerhet på veiene. Man skal redusere farten, kjempe mot alkohol og andre rusmidler, se på bruken av mobiltelefoner og styrke fotgjengernes sikkerhet.

Mest omstridt er bestemmelsen om å redusere hastigheten fra 90 km/t til 80 km/t for kjøring på tofelts "sekundære" veier, altså veier som har to felt, men er ikke er motorveier. Man regner med å spare mellom 300 og 400 liv per år med denne bestemmelsen, sier myndighetene. Andre viser til at man i Danmark nylig økte fartsgrensen fra 80 km/t til 90 km/t samtidig som antall ulykker ble redusert med 13 pst.

Det gjenstår å se hva som vil skje, men det er best å forberede seg på å kjøre saktere fra sommeren 2018! (BRAa 11.01.18)

 

 

 

 

Fra sommeren 2018 må du redusere farten til 80 m/t på "sekundære" veier med to felt, altså veier som ikke er motorveier

Hvor streiker man i dag?

I Frankrike streikes det så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Endringer i fransk formuebeskatning

 

Fra 2018 er reglene for formueskatt i Frankrike endret. Et av Macrons valgkampløfter var å fjerne gjeldende formueskatt (ISF =  L’impôt de solidarité sur la fortune) og innføre en ny type skatt, som bare omfatter bolig og eiendom (IFI = L’Impôt sur la fortune Immobiliére). Dette vil si at det ikke lenger er skatt på formue som penger, aksjer og andre aktiva, men bare på eiendom.

Franskmenn vil måtte betale denne skatten på alle eiendommer eller eiendomsrettigheter de har i Frankrike eller i utlandet. For utlendinger som ikke bor her fast vil denne skatten gjelde deres faste eiendomsrettigheter i Frankrike. Skatten beregnes av eiendommens salgsverdi. Det vil fortsatt være 30 prosent fradrag ved beskatning av hovedbolig.

Eiendom som brukes i skattebetalerens hovedforretningsbeskjeftigelse unntas fra denne skatten.

Denne skatteendringen tar sikte på å få emigrerte rike franskmenn hjem for å investere. Partiene til venstre klager over at yachter og private jetfly ikke blir omfattet av den nye skatten, slik det ble av den gamle. (BRAa 2.1.2018)

 

 

 

Fra France Transactions.com

Miljømerke for biler i Frankrike

 

I fjor sommer innførte Frankrike obligatorisk miljømerking av biler, og fra april 2017 må også utlendinger som drar på bilferie til Frankrike kjøpe et såkalt CritAir-merke.

Miljømerket  finnes i seks farger og kategorier. Hvilket merke du får er avhengig av bilens motor, utslipp og registreringsår.

Man har innført egne miljøsoner, kalt ZCR (Zones á circulation restreinte). Ved inngangen til ZCR-sonene vil det være skilting med opplysninger om eventuelle restriksjoner. Hvis man ikke har Crit'Air-merke på bilen i ZCR-sonene kan man få bot.

I dag er det tre byer som har tatt i bruk miljømerket. Det er Paris, Grenoble og Lyon. Strasbourg er i prosess med å innføre miljøkravene knyttet til merket, og ytterligere 21 byer skal innføre miljømerket senest i 2021. Blant disse er Cannes.

Man bør bestille et Crit’Air merke så snart som mulig hvis man skal ut å kjøre gjennom Frankrike.

 

 

Du kan bestille miljømerket på denne siden:

http://sca.france.fr/no/information/bilferie-i-frankrike-husk-det-nye-miljomerket

Les mer om dette på følgende sider:

 www.bilnorge.no:81/artikkel.php?aid=48128

 http://bobilverden.no/sommersesongen-ma-miljomerke/

(BRAa 7.7.2017)

 

De franske miljømerkene vil komme i seks kategorier

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf 

Golfgruppen spiller golf hver mandag på Le Provencal.

Påmelding senest torsdagen før til mandagsgolf@hotmail.com
(Les mer HER.)

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer 

(*) + (*kjøring møtehotell)

Planer for 2019:

22. oktober Vintur til Château de Berne, Lorgues

26. oktober Lunsjmøte med visesanger Lars Klevstrand

29. oktober Høstturnering pétanque med trukket partner

05. november Quizzaften i Valbonne

 

 

 


NCA kjøp og  salg