NYHETER

Norsk musikalsk innflytelse i Frankrike

 

Fredag 21. april var medlemmer samlet til lunsjmøte med professor Harald Herresthal, som ved siden av å være organist, musikkforsker og komponist, har vært professor ved Norges musikkhøgskole og i mange år arbeidet med å gjøre musikkhistorie tilgjengelig  for et stort publikum, blant annet gjennom faglitterær forfattervirksomhet.

Herresthal holdt et fengslende foredrag om norske musikeres kontakt med det franske. Han startet med vikingene som herjet langs franskekysten og avsluttet ved inngangen til 1900-tallet. Han fortalte om komponister som Ole Bull (som han har skrevet et firebinds verk om), Johan Svendsen Thomas Tellefsen og naturligvis Edvard Grieg. Tema for foredraget var Rhapsodie Norvégienne - som er tittelen på en bok han tidligere har skrevet og som er utgitt på både fransk og norsk, og som handler om norske musikk i Frankrike på Griegs tid.
Edvard Grieg var veldig populær, inntil han engasjerte seg i Dreyfus-saken i år 1900. Det skapte stor ståhei.
Vi fikk en spennende gjennomgang av hele denne historien med vakre musikkeksempler. 

Bilder: Vår nye leder, Torkil Baden, ønsker Harald Herresthal velkommen. En lyttende forsamling og glade medlemmer samlet til lunsj. 

        

Fotografiske landskap hos Espen Artdenor i Cannes

Fotograf og kunstner Svein Bringsdal åpner utstilling i Galleri Espen Artdenor i Cannes 20. mai.

Det blir servering av fersk fingermat fra Sørlandet og det blir musikalske innslag fra Lista-området, hvor Bringsdal har hentet inspirasjon til utstillingen som nå går verden rundt og som har vært i New York og Roma.

Bringsdal har vært motefotograf og kunsten hans er inspirert av dette. Han bruker norsk natur som inspirasjon i bildene sine.

I serien “Norwegian Hallucinations” er fantasier fra det norske fjellandskapet trykket på store lerret, overflaten ermalt og skrapt for å gi en drømmeaktig følelse. Til slutt er de fotografert og trykket på et spesielt metallisk papir.

Utstillingen står til 8. juni. Se invitasjon HER.

Svein Bringsdals kunstnernavn er Manneraak, her arbeider han på arbeid for utstilling i New York, med utgangspunkt i norske landskap.

Tre norske i Cap d'Ail

Vårt medlem Mai Cheng vil i sommer stille ut bilder i Cap d’Ail sammen med Thomas Widerberg og Helene Knoop. Alle de tre kunstnerne har forbindelser til Rivieraen.

Vernissage med kunstnerne til stede finner sted i Hotel Normandy, 6 allée des Orangers, Cap dAil fra 16.00 til 20.00 fredag 5. mai.

Utstillingen varer til slutten av september 2017. Den er åpen daglig fra kl. 12.00 til 18.00 – eller etter avtale. Se invitasjon HER.

 

NCA har fått ny leder

 

NCA fikk i går ny leder: Torkil Baden ble valgt til å overta etter Berit Røhne Aass som hadde frasagt seg gjenvelg etter fire år som leder og syv år i styret.

Generalforsamlingen ble unnagjort på tre kvarter, og Berit ble behørig takket for sin innsats for klubben. Hun ble valgt inn som varamedlem i Valgkomitéen.

Styret består nå av Torkil Baden, leder; Jan H Guettler, nestleder; Elin Madsen, Marion Gamain og Per Langballe, styremedlemmer; Dag Vidar Bautz og Tina Wisur, varamedlemmer.

 

 

Foto: Elin Madsen

 

Det franske presidentvalget

Etter Generalforsamlingen fikk vi et foredrag av Franck Orban, førsteamanuensis fra Høgskolen i Østfold, ekspert på fransk politikk. Han gikk gjennom den politiske situasjonen i Frankrike nå bare 15 dager før første valgomgang av det franske presidentvalget. Situasjonen er mer uoversiktlig enn noen gang, velgernes vrede rammer Frankrike, som det allerede har rammet Storbritannia med Brexit og USA med valget av Trump. Han forklarte også sammenhengen mellom presidentembetet og Nasjonalforsamlingen. Uten flertall i Nasjonalforsamlingen er det lite en president kan få til. Derfor er valget til Nasjonalforsamlingen 18. juni like viktig for hva som vil skje i Frankrike fremover, som selve presidentvalget. 

Dere finner hele foredraget hans HER.

.

 

  

Øverst: Berit Røhne Aass overrekker klubben til Torkil Baden. (Foto: Liv Baden)
Franck Orban holdt et inspirerende foredrag om situasjonen i Frankrike 15 dager før presidentvalget.

 

  

Styrebordet: Fra venstre: Jan H Guettler, Berit Røhne Aass, ordstyrer Herman Foss, Elin Madsen, Marion Gamain og Torkil Baden. (Foto Liv Baden)

 

Ingrid Bjørnov kommer igjen!

 

Søndag 17. september 2017 kommer Ingrid Bjørnov.

Hun var her i 2014 – nå kommer hun igjen. Hun tar et par dagers opphold i sitt nye soloshow, for å komme tilbake til oss! Hennes nye show heter Steinway to Heaven, og det er store muligheter for at noe fra det nye showet også blir med henne nedover i kofferten.

Dere kan oppleve henne søndag 17. september på Hotel Mercure Sophia Antipolis. Det blir først lunsj, så Ingrid-show etterpå.  

Invitasjon legges ut senere, men merk dere dagen!

Her er plakaten for Ingrid Bjørnovs nye show Steinway to Heaven som hun skal turnere med i høst.

Innimellomtar hun seg et par dagers pause og kommer til oss med et spesielt show, hvor vi antagelig også får noen smakebiter på det nye showet.

Hirthene vant serien 2016/17

 

Ved onsdagens finale i petanqueserien 2016/2017 var det Lisen og Sveinung Hirth som stakk av med vinnerchampagnen. Det andre finalelaget var Elisabeth Schjerven og Ingar Andresen, og på banen i Valbonne var det sjeldent jevnt spill og stor spenning. I tillegg til premie til finalelagene ble det også trukket en deltakerpremie blant de 48  som har konkurrert gjennom hele  året, og denne siste flasken gikk til Odile Bjerkholt.(ToB)

 

 

Lise og Sveinung Hirth, til v. vant årets petanque, utfordret av Elisabeth Schjerven og Ingar Andresen.

       

 

Ingar Andresen (til v.)  i dyp konsentrasjon  i årets finale.

Odile Bjerkholt ble trukket ut som årets deltaker.

Hvordan finne nettsiden til NCA på en enkel måte?

 

Vi har mange medlemmer som ikke så ofte er inne på våre nettsider: www.club-norvege.eu

Nå har et av våre medlemmer minnet oss om en måte å finne nettsiden på en grei måte, hvis man har Ipad eller Iphone. Man kan lage seg en egen "app" - som man kan trykke på og vips! kommer siden vår opp.

Man gjør som følger:

På Iphone eller Ipad bruker man Safari og legger inn www.club-norvege.eu.

Da kommer siden vår opp. På Ipad ser du øverst til høyre et symbol som brukes for vidersending, trykking osv. Det er "et ark med pil". Trykk på det og du får flere valgmuligheter, blant annet "Legg til på hjemskjerm".

Trykk "legg til" og dermed kommer symbolet for siden vår opp på skjermen din.

På Iphone er symbolet for "Legg til på hjemskjerm" i en linje nederst.

Neste gang du skal inn på siden vår, kan du bare trykke på symbolet (se bilde).

 

   

 

Her ser du nettsiden vår lastet inn med Safari på Ipad.

Øverst til høyre har vi markert symbolet du skal bruke for å finne "Legg til på hjemskjerm".

Når du har trykket "Legg til", vil symbolet for siden vår dukke opp på skjermen din som vist.

Da kan du neste gang bare trykke på det, og vips er du inne!

NAV Côte d'Azur legger inn årene

NAV CÔTE D’AZUR, Norske Akevitters Venners eneste etablering utenfor Norge, besluttet i sitt siste styremøte å avvikle virksomheten. Dette melder lederen Ingar Ths. Andresen i en melding til NCA. Andresen sier det var en meget tung beslutning å ta, men flere forhold bidro til denne avgjørelsen.

– Det sittende styret har vært uendret siden etableringen i 2008, og med en gjennomsnittsalder nær 80 har det vært et uttalt behov for nyrekruttering. 

– Styret, som består av Grete Roede, Birger Elverhøi og undertegnede, takker våre trofaste medlemmer for en enestående oppslutning og interesse for våre arrangementer, og vi håper at interessen vedvarer slik at de nå vil melde overgang fra NAV-Côte d’Azur til nærmeste regionsforening i Norge, skriver Andresen. Du kan lese hele meldingen HER.

 

Fra et NAV-møte i 2010 hvor akevitthistorikeren Gotmar Rustad var gjest. Med styremedlemmene Grete Roede og Ingar Ths. Andresen

Tilbakebetaling av skatt ved gevinst av salg av feriebolig

Har du solgt sekundærbolig i Frankrike i perioden 2012-2015 kan du nå søke de franske skattemyndighetene om tilbakebetaling av 15,5% av det beløpet du måtte betale i gevinstbeskatning (plus-value) da du solgte boligen. Ta kontakt med en notaire eller en advokat. Vi har nå artikler, skrevet av to advokater, på nettsiden vår. Du kan lese mer om dette HER.

 

Bakgrunnen er som følger: For få år siden ble gevinstbeskatningen for utlendinger ved salg av sekundær eiendom i Frankrike forhøyet fra 19% til 34,5%. Dette fordi Frankrike krevde at man skulle betale ”folketrygd” – sosiale utgifter i Frankrike av gevinsten.

 

 

Saken har vært oppe i EF-domstolen som i slutten av februar i år erklærte at Frankrike ikke kan legge på de sosiale ytelsene på 15,5%  for borgere som ikke er  bosatt i Frankrike, fordi de ikke nyter godt av det franske sosiale systemet.

 

 

.

Viktig melding til norske utflyttede pensjonister

Tiden er kommet for å søke om skattekort fra Norge i f.m. utbetaling av norske pensjoner, være seg offentlige eller private, for inntektsåret 2014. Det som er nytt av året, er etatens nye datasystem som skal forenkle skattebetalernes kommunikasjonsform med etaten. Etter å ha prøvd det nye systemet, er undertegnedes oppfatning at enklere enn det gamle systemet, er det ikke! Skjemaet det dreier seg om, heter; Egenerklæring skattemessig bosted – 2014. LES VIDERE HER.

(JB 18.11.2013)

 

Kjøring med utenlandsregistrert bil i Norge

Ny hjemmeside fra Tollen

Vi vet at flere av medlemmene lurer på hvordan man skal forholde seg hvis man ønsker å ta med seg sin franskregistrerte bil til Norge noen uker. Hvor finner man riktig skjema og hva er egentlig reglene?

Tollen har nå laget en ny hjemmeside for det som er "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøy", SE HER: http://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/utenlandsregistrert-bil-i-norge/

Dette betyr altså at man kan man bruke utenlandsk registrert bil i Norge i inntil 25 dager i løpet av en 12 måneders periode, selv når man bor fast i Norge. Man kan ikke selv være eier av bilen, man må ha lånt den privat. Man kan ha lånt bilen av foreldre, ektefelle eller venner.

 

Ifølge eieren lånes ikke denne bilen bort og kan følgelig heller  ikke brukes i Norge som "privatlånt utenlandsregistrert kjøretøyl".

Hvor streiker man i dag?

I går (onsdag 28. januar 2015) ble det streiket i Norge. I Frankrike streikes det mer eller mindre hver dag. Så ofte og så mange steder at det finnes et eget nettsted som forteller deg hvor det er streik. C'est la gréve heter nettstedet og du finner det her: http://www.cestlagreve.fr

Her kan du ta en titt hvis du lurer på om det er streik i ditt område.

Hvem var Juan?

Hvem var Juan?

Det er naturlig å tro at Golfe- Juan og Juan-les-Pins har med Jean å gjøre, altså Johannes. Men spekulasjoner om at vi som innbyggere er etterfølgere til døperen Johannes, St. Hans, er nok ikke riktige.

Juan-les-Pins- navnet ble skapt så sent som i 1882.  I begynnelsen brukte man også skrivemåten Jouan les Pins. Dette er altså et ganske nytt navn, og det står i avhengighetsforhold til den mye eldre byen Golfe-Juan lenger vest. Byen Golfe-Juan i Vallauris kommune har sitt navn etter bukten, og navnet har med havdypet å gjøre.

Historikeren Henri Isaia er selv fra Golfe-Juan og har på Internettsiden Fenêtres sur le monde en artikkel om dette (2012). Det eldste kartet han har funnet er fra 1634, og her kalles bukten Le Gourian. I de følgende to hundre år finner han Gourjan og Gourjean, og dette er blitt til Golf Jean og Golfe Jouan.

Napoleons proklamasjon ved landgangen 1. mars 1815 kaller stedet Golfe-Juan, altså den moderne skrivemåten. Snart er det 200 årsjubileum for hans legendariske landgang, begynnelsen på hans siste 100 dager. Da kan det være greit å vite hva stranden heter….

 

Liégeard

Hva betyr gourjan? Forfatteren  Stéphen Liégeard var den som i 1887 preget uttrykket Côte d’Azur i en bok med denne tittelen. I samme bok skriver han at juan henger sammen med gourjan. Det er et provencalsk ord for store vannbevegelser på havdypet eller dypvanns strømninger.

 

 

Betegnelsen gourjan forteller at det er dypt utenfor Lerin-øyene.  Det er fire hundre meters dybde, og tauet strakk ikke til da man målte havdybden for fem hundre eller tusen år siden.Navnet går tilbake til slik fiskerne snakket om de dype strømmene. Forholdene rundt øyene var avgjørende for livsgrunnlaget deres.

Havet har gitt bukten og senere byen sitt navn. Bebyggelsen er relativt ny, og i 1891 bodde det bare 340 mennesker langs stranden. 

Golfe-Juan er en del av kommunen Vallauris, og dette navnet går tilbake til Vallis Aurea, Den gyldne dal, i den romerske provins, Provincia Romana. Den gyldne dalen var produktiv med sin leire og keramikk, og den var fruktbar. Vallis Aurea var beskyttet mot sterke vinder fra havet, det dype havet med sine strømmer og som senere slekter feilaktig satte i forbindelse med Johannes.

At vi ikke stammer fra Døperen er kanskje like bra. Som kjent bidro en vakker kvinne, Salome, til at han mistet hodet… (Torkil Baden)

 

 

Kart over Gourjan fra 1695

 Når så navnet Côte dAzur dagens lys - og hvorfor?

 

Alle kjenner navnet Côte dAzur og vet hvor denne ufattelig vakre kyststrekningen ligger. Det er imidlertid langt færre som kjenner opprinnelsen til navnet og hva som fikk ”døperen” til å ”oppfinne” akkurat det! Fødselen skjedde i det herrens år 1887 i byen Hyères og mannen bak det treffende navnet, var Stephen Liégeard. Det er lett å forstå hva han sa til seg selv der han stod på stranda en strålende solskinnsdag for 125 år siden; ”Denne lange stranda badende i solens stråler fortjener å bli døpt den asurblå kysten med sine helbredende egenskaper i kamp mot sykdom og fortvilelse”.  JB (27.5.)

 

 Den azurblå kysten. Her sett fra Nice. Navnet fikk kyststripen imidlertid i Hyères

Møteplan  

Golf hver mandag.

Golfen starter 16. januar 2017.

Påmelding HER.

  

Petanque hver onsdag 

Ingen påmelding - les mer

  

Medlemsarrangementer (*les)

21. april: Lunsj/HaraldHerresthal

25. april: Klubbmesterskap petanque

28. april: Minikonsert
17. mai-feiring
25. mai: Galleries Lafayette
7
. juli: Jazz i Golfe-Juan


NCA kjøp og  salg
Vevstol stoler -  Toyota RAV4 vinterdekk