Etter en henvendelse til Skatteetaten i forbindelse med
informasjonsmøtet NCA hadde hadde 10. april 2015, har vi
fått nedenstående svar på spørsmål vi sendte dem.
Skatteetaten hadde ikke anledning til å være med på
informasjonsmøtet, men svarte oss i stedet via mail.
Av Skatteetaten Norge
En del av spørsmålene dere stiller er knyttet til hva som er gjeldende skatterett i Frankrike vi vil i disse tilfellene henvise til skattemyndighetene i Frankrike for avklaringer.
Vi har lagt spesielt vekt på reglene om kildeskatt på pensjon og uføretrygd.
Innledningsvis vil vi også presisere at det er ulike regler som gjelder for å flytte skattemessig i henhold til norsk skatterett, og flytting i følge folkeregisterloven. Se lenker under.
https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/utland/flyttet-til-eller-fra-Norge/
Når vi snakker om «bosetting» og «flytting» i våre kommentarer er dette i skattemessig forstand. Vi vil komme nærmere innpå hva dette vil innebære i teksten nedenfor.
Under finner du spørsmål og skatteetatens svar:
Personer som reiser frem og tilbake og som ikke ønsker å flytte ut, hvor mange dager/måneder kan man årlig oppholde seg i Frankrike?
En person som er skattemessig bosatt i henhold til norsk internrett (skatteloven § 2-1) vil forbli skattemessig bosatt i Norge inntil han/hun tar fast opphold i utlandet. Midlertidig opphold i Frankrike vil ikke oppheve det skattemessige bosted i Norge. For at skattemessig bosted i Norge skal opphøre ved utflytting må personen i tillegg godtgjøre: -at han/hun ikke har oppholdt seg i Norge i en eller flere perioder som overstiger 61 dager i inntektsåret -at han /hun eller nærstående (ektefelle, samboer, barn) ikke disponerer bolig i Norge.
Har personen bodd i tilsammen 10 år eller mer i Norge før det inntektsår han/hun tar fast opphold i Frankrike, kan det skattemessige bosted i Norge først opphøre etter utløpet av det tredje inntektsåret personen tok fast opphold i utlandet. Krav om emigrasjon må den enkelte person selv hevde overfor skattemyndighetene i Norge.
Mer informasjon om dette finnes her:https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/utland/flyttet-til-eller-fra-Norge/
Når det gjelder regler for når man ansees skattemessig bosatt i henhold til fransk intern rett vil skattemyndighetene i Frankrike kunne hjelpe med avklaringer.[B1]
Hvordan følges det opp hvor lenge man oppholder seg i utlandet?
Den enkelte person vil i forbindelse med innlevering av norsk selvangivelse oppgi antall dager i utlandet. Dersom skatteetaten ønsker ytterligere dokumentasjon kan personen bli bedt om å ettersende dette.
Etter den fransk/norske skatteavtalen skal en person som er hjemmehørende i det ene landet, og som har fast bolig i begge landene, regnes som skattepliktig i det land han har sine personlige og økonomiske forpliktelser (”sentrum for livsinteresser”). Vil det si at en norsk alderspensjonist som også er aktiv næringsdrivende i Norge ikke kan kreves for inntektskatt av franske myndigheter selv om han skulle oppholde seg mer enn 183 dager i Frankrike?
Dersom personen er bosatt etter både norsk og fransk internrett, vil det være skatteavtalen artikkel 4. som avgjør skattemessig bosted. Utgangspunktet er at han/hun er bosatt der personen disponerer fast bolig. Dersom personen har fast bolig i begge land skal han/hun anses bosatt i den stat hvor personen har de sterkeste personlige og økonomiske forbindelser. (sentrum for livsinteresser). I hvilket land personen har sentrum for livsinteresser er en helhetsvurdering hvor flere momenter inngår. Deriblant spørsmål om hvilket land resten av familien oppholder seg, hvor hovedvekt av eiendeler/forpliktelser befinner seg osv.
Vedrørende spørsmål om ev. inntektsskatt til Frankrike, må dette rettes til franske skattemyndigheter. Dersom det skulle oppstå en dobbeltbeskatning situasjon for inntekten, vil dette avhjelpes av bestemmelser som fremgår av skatteavtalen.
Hva menes med ”sentrum for livsinteresser”?
Ved vurderingen av hvor personen har de sterkeste personlige og økonomiske forbindelser (sentrum for livsinteressene), skal det bl.a. tas hensyn til -hvor personen arbeider -utenlandsoppholdets varighet -hvor ev. arbeidsgiver hører hjemme -om personen driver selvstendig virksomhet i en av statene -hvorfra han/hun forvalter sin eiendom -hvor familien oppholder seg -hvor han/hun tilbringer sin fritid Selv om både økonomiske og personlige momenter skal hensyntas, skal det legges noe mer vekt på momenter av personlig art. For personer med nær familie, dvs. ektefelle/samboer og/eller mindreårige barn, vil det som regel være av avgjørende betydning hvor familien oppholder seg.
Hvis man selger eiendom i Frankrike, skal denne da gevinstbeskattes i begge land? Hvilket land får man penger tilbake fra (dobbeltbeskatningen)?
Salg av eiendom i Frankrike skal oppgis på norsk skattemelding. Dersom gevinsten også blir skattlagt i Frankrike vil man kunne kreve fradrag for dette ved innlevering av norsk skattemelding. Dokumentasjon på ilignet og innbetalt skatt i Frankrike må fremlegges.
Hvis en norsk pensjonist bor i Frankrike i 8 måneder og bare 4 måneder i Norge, skal han skatte til begge land. Hvem refunderer det han har betalt dobbelt Norge eller Frankrike? Og hvor raskt skjer tilbakebetalingen?
I Norge vil avregningen skje i forbindelse med skattefastsettingen, og et eventuelt tilgodehavende vil bli utbetalt når skatteoppgjøret er ferdigstilt. Mer om dette finnes her: https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattemelding/finn-post/1/5/6/
Verdt å merke seg er at en person som kan dokumentere at han/hun er bosatt i Frankrike etter skatteavtalen mellom Norge og Frankrike, har krav på skattefritak i Norge for visse pensjoner og uføreytelser.
Hvordan beskattes norske private pensjoner? – Hvordan beskattes andre inntekter fra Norge?
Hvordan norske private pensjoner og andre inntekter fra Norge beskattes i Frankrike vil følge av franske skatteregler. Her finnes informasjon om norsk kildeskatt, som vil gjelde for person som er skattemessig emigrert fra Norge:
Hva krever norske skattemyndigheter som bevis for at man a) bor i Frankrike og b) betaler skatt i Frankrike?
Personen må legge frem tilstrekkelig dokumentasjon som viser at han/hun er skattemessig bosatt i Frankrike. En bekreftelse utstedt av skattemyndighetene i Frankrike om at han/hun anses skattemessig bosatt der (Certificate of Residence), vil i de fleste tilfeller være tilstrekkelig for å sannsynliggjøre skattemessig bosted. Dokumentasjon av betalt skatt må vise at beløpet er endelig fastsatt og innbetalt til skattemyndighetene.
Hvor skal de forskjellige dokumentasjonene sendes?
Skriftlige henvendelser om kildeskatt på pensjon/uføreytelse og originaldokumenter skal sendes til:
Skatteetaten, Postboks 9200 Grønland, 0134 Oslo
Skattemelding (på papir) med vedlegg skal sendes til:
Skatteetaten SL, Postboks 430, Alnabru, 0614 Oslo
Løse vedlegg (vedlegg som er sendt inn uten skattemelding, f.eks. fordi skattemeldingen er levert elektronisk) skal sendes til:
Skatteetaten Løse Bilag, Postboks 428, Alnabru, 0614 Oslo
Hva skal til for å kunne flytte tilbake til Norge etter å ha vært utflyttet noen år?
En person som i en eller flere perioder oppholder seg i Norge i mer enn 183 dager i en tolvmånedersperiode, blir skattemessig bosatt i Norge. Det samme gjelder en person som i en eller flere perioder oppholder seg i Norge i mer enn 270 dager i løpet av en trettiseksmånedersperiode. Når antall dager er overskredet vil personen ansees bosatt etter norsk internrett. Dette følger av skatteloven § 2-1.
Det vil si: Personer som er bosatt i Norge, er pliktige medlemmer av folketrygden, og har dermed full rett til helsetjenester. Som bosatt i Norge regnes den som oppholder i Norge, når oppholdet er ment å vare minst 12 måneder. En person som flytter til Norge, regnes som bosatt fra innreisedato. Jf. folketrygdloven § 2.1
Dette innebærer at han har full rett til helsetjenester fra første dag (fastlege, sykehusbehandling etc.). Det er imidlertid viktig å melde fra til Skatteetaten/folkeregisteret umiddelbart, og få registrert innflytting.
Hvilke skattemessige spørsmål dukker opp hvis man ønsker å flytte tilbake til Norge?
Dette vil i stor grad bero på den enkelte person, og personens formue-, inntekt-, gjeldsforhold osv. Det er vanskelig å si noe generelt om dette. Når antall dager, som beskrevet ovenfor er overskredet vil personen ansees som skattemessig bosatt i Norge igjen. Personen vil da være fullt ut skattepliktig til Norge for all formue og inntekt fra Norge og utlandet, såkalt globalskattepliktig til Norge. Det kan oppstå dobbeltbeskatning, som skatteavtalen med Frankrike vil regulere. Det er derfor viktig at personen sammen med skattemeldingen opplyser om ev. utenlandsforhold som underbygges med dokumentasjon fra franske skattemyndigheter.
Hva som skal til for at personen ansees emigrert fra Frankrike, vil fremgå av franske lovregler.
Hvis man er utflyttet og bor i Frankrike, men så kjøper seg/eier eiendom i Norge, er da slik eiendom formueskattepliktig i Frankrike, og i så fall hvordan unngår man dobbeltbeskatning?
Dette følger av franske skatteregler. Regler om unngåelse av dobbeltbeskatning er regulert i skatteavtalen mellom Norge og Frankrike.
Hvis man har flyttet til Frankrike som yrkesaktiv, og som pensjonist hovedsakelig lever av fransk pensjon, kan man da kjøpe seg (ferie)leilighet i Norge uten å bli skattepliktig til Norge?
Dersom en person har emigrert fra Norge og etter en tid kjøper seg en ferieleilighet i Norge, vil denne personen måtte overskride antall oppholdsdager som er oppstilt i skatteloven § 2-1, altså 183 dager i en 12 måneders periode eller 270 dager i en 36 måneders periode for å ansees som skattemessig bosatt i Norge igjen. Personen vil imidlertid være skattepliktig i henhold til skatteloven § 2-3 for ev. formue i og inntekt av fast eiendom som han/hun har i Norge, selv om personen er emigrert.
Hva med beskatning i Norge og Frankrike etter at man har fysisk flyttet, men før utflyttingen er definitivt godkjent i Norge? Betales skatt i begge land?
For personer som har bodd i Norge i over 10 år, vil det i en periode være plikt til å levere norsk skattemelding etter utflytting. Inntil personen har krevd emigrasjon, og fått tilbakemelding om opphør av skatteplikten, vil personen måtte oppgi all inntekt og formue fra Norge og utlandet i den norske skattemeldingen. Dersom personen også er skattemessig bosatt i Frankrike etter fransk intern rett, og hevder å være skattemessig bosatt i Frankrike etter skatteavtalen artikkel 4 må dette opplyses om til norske skattemyndigheter. Herunder må personen fremvise dokumentasjon fra franske skattemyndigheter som underbygger dette (Certificate de Recidence). Dokumentasjon på fastsatt og innbetalt skatt til Frankrike, på inntekter/formue som også skattlegges i Norge, må fremvises til norske skattemyndigheter for å kreve kredit i norsk skatt/skattenedsettelse.
Kan man vente med å flytte til utflyttingen er godkjent og man er ute av de norske skatterullene?
Nei. Et av vilkårene er at man ikke oppholder seg i Norge i mer enn 61 dager i året, og et annet vilkår at man ikke disponerer bolig i Norge. Se mer her: https://www.advokatenhjelperdeg.no/jus-artikler/skatteplikt-utreise-medforer-ikke-opphor-av-skatteplikt/
Kan man eie en leilighet i Norge (ut over hytte/feriebolig) og likevel flytte ut hvis man godtgjør at leiligheten er bortleid og ikke til disposisjon for eier, ektefelle og/eller mindreårige barn?
Et vilkår for å kunne emigrere er at personen eller hans/hennes nærstående ikke har disponert bolig i Norge i utflyttingsperioden. Som utgangspunkt vil personen ansees å disponere bolig i Norge selv om den leies ut. Reglene tillater likevel at man på gitte vilkår kan beholde fast eiendom i Norge, så som fritidseiendom, utleieenheter og annen fast eiendom brukt som investeringsobjekt, uten at dette påvirker emigrasjonen. Vær oppmerksom på at fast eiendom som investeringsobjekt må være ervervet fem år før det tas opphold i utlandet og ikke ha vært anvendt som egen bolig av personen eller hans/hennes nærstående.
(Redigert av Brit Sivertsen og Berit Røhne Aass 2019)