(Berit Røhne Aass 8. januar 2022)
I dagene 10. april og 24. april 2022 braker det løs. Da skal det velges president i Frankrike. Blir det Macron igjen?
Vi ser nærmere på det franske politiske landskapet og på den aller siste meningsmålingen, offentliggjort fredag 7. januar.
Mye har skjedd i Frankrike på de siste årene. Sosialistpartiet (PS) som har vært stort og mektig, er det ikke mye igjen av. Sosialistene ligger nede, spredd for mange vinder. Det finnes et grønt parti, og det finnes et par sosialistiske partier, men totalt sett består venstresiden i dag av en rekke mindre partier som ikke jobber sammen, ikke foreløpig i alle fall.
Sosialistene
Det tidligere så stolte partiet Parti Socialiste (PS – Sosialistpartiet) representeres nå av Anne Hidalgo, som har vært borgermester i Paris siden 2014. Hun har ønsket at partiene på venstresiden skulle samle seg om én felles kandidat, noe verken de grønnes Yannick
Jadot (EELV – Europe Ecologie – Les Verts), eller sosialisten Jean-Luc Mélenchon (LFI = La France Insoumise = opprørske Frankrike) har vært særlig positive til. I det siste er det kommet til ytterligere en mulig, uavhengig, kandidat, Christiane Taubira, en tid justisminister i François Hollandes regjering. For henne er det viktig at venstresiden samler seg om én kandidat og det arbeider hun for. Hun vil gi beskjed om hun stiller i januar. Bildene viser fra venstre: Jean-Luc Mélenchon, Anne Hidalgo og Yannick Jannick.
Høyresiden
I desember avholdt partiet primærvalg for å samle seg om én representant. Til de flestes overraskelse vant Valérie Précesse dette valget,eneste kvinne blant fem kandidater, Hun er tidligere statsråd for høyere utdanning i Chiracs regjering og leder for tiden Regionrådet i Íle de France (området omkring Paris).
Til høyre for LR er Marine Le Pen og hennes parti, Rassemblement national (RN – Nasjonal Samling), som før het Front National. De har nå fått en konkurrent enda lengre til høyre:
Éric Zemmour, kjent frilansskribent med spesielle meninger som har skaffet seg mange stemmer. Han er kjent som ranglefant og omstridt artikkelforfatter.
Bildene viser fra venstre: Valérie Pécresse, Marine Le Pen og Éric Zemmour.
Ny meningsmåling:
En av de aller siste meningsmålingen ble utført av BVA for RTL og Orange, fredag 7. januar.
Her får president Emmanuel Macron 25 pst. av stemmene, selv om han foreløpig ikke offisielt er kandidat. «Jeg har god lyst» sa han i et intervju med Le Parisien torsdag. For presidenten er dette ett prosentpoeng opp i forhold til forrige måling fra samme institutt.
Marine Le Pen får 17 pst. – ett prosentpoeng opp, og Valérie Pécresse får 16 pst. – ett prosentpoeng tilbake. Èric Zemmour går også ett prosentpoeng tilbake og får 12 pst.
På venstresiden er Jean-Luc Mélenchon den som samler flest stemmer. Han får ett poeng mer enn sist og havner på 10 pst., ett poeng foran Yannick Jadot som får 8 pst. Begge er langt foran Anne Hidalgo som får 3,5 pst – 1,5 prosentpoeng tilbake. Kommunistpartiets Fabien Roussel og Arnaud Montebourg får begge 1,5 pst. Christiane Taubira, som skal offentliggjøre sitt eventelle kandidatur i januar, er ikke med i denne meningsmålingen.
Hva med annen valgomgang?
Marine Le Pen kom til annen valgomgang i 2017, men tapte stort for Emmanuel Macron som vant med 65,9 % av stemmene.
Også i år ligger det foreløpig an til at Macron vinner til slutt.
Lenge regnet man det som sikkert at han vil møte Marine Le Pen i annen valgomgang og vinne. I desember kom imidlertid Valérie Pécresse på banen, på kort tid passerte hun Marine Le Pen på meningsmålingene. Nå ligger de to damene side ved side bak Macron.
Hvis valget fant sted søndag ville presidenten gå av med seieren i en duell med Valérie Pécresse (55% – 45%), og enda større grad mot Marine Le Pen (58% – 42%). Dette kommer frem i en annen av de siste meningsmålingene. Hypotesen om en duell mot Éric Zemour er ikke testet.
(Kilder: Wikipedia, Le Point, Le Parisien, L’Express, FranceInfo)