Hvis man ikke har mulighet for fiber, bør man velge ADSL
Av Jan H. Guettler – Internett – 14. mars 2019
De fleste ønsker å ha tilgang til Internet via et WIFI-opplegg. Forbindelsen mellom WIFI-router og Intenet kan løses på flere forskjellige måter.
Optiske fibre
Den beste løsningen vil være med optiske fibre. På den nåværende tidspunkt (2019) er det relativt få steder der denne løsningen er tilgjengelig, men både Orange og SFR er i ferd med å installere fiber på Côte d’Azur. Etter hvert vil flere få tilbud.
Fiber vil gi en driftssikker løsning med store hastigheter, opptil 1000 Gbit/s. Den kan typisk være ca 100 ganger raskere enn de andre løsningene som er nevnt nedenfor. Som regel vil løsningen inkludere ubegrenset datamengde. Kostnadsnivået vil være noe (men ikke mye) høyere enn med ADSL.
ADSL
Den vanligste løsningen i dag er basert på ADSL. Denne bruker vanlige kopperbaserte telefonledninger til å formidle både telefon og Internet-signaler. Hastigheten som kan oppnås avhenger av kvalitet på kopperledningene, avstand til telefonsentral, og valget av ADSL-teknologi. I mange tilfeller vil hastigheten være mellom 5 og 20 Mbit/s. Hvis hastigeten er høyere enn 30 Mbit/s omtales den som THD (Très Haut Débit).
I Frankrike tilbys det pakkeløsninger, f eks fra Orange og SFR, som inkluderer telefon og TV i tillegg til Internet med en pris som typisk ligger rundt €40 per måned for ubegrenset datamengde og beste oppnåeliige hastighet. (I Norge er det vanlig med ubegrenset datamengde, men prisen varier med den hastigheten man abonnerer på.)
Mobildata
I dag overføres Internet trafikk over mobiltelefonnettet ved hjelp av 4G teknologi. Et vanlig norsk telefonabonnement inkluderer typisk mellom 2 og 10 GB i måneden for datatrafikk. Dette er ofte for lite, spesielt hvis man bruke strømmetjenester for å se filmer og bildetelefon som fort bruker 2 GB per time. Det finnes imidlertid egne abonnement for mobildata. Disse løsningene kan ikke brukes til samtaler, men er mye rimeligere for mobildata enn et mobiltelefonabonnement.
Hastigheten for mobildata kan normalt ligge mellom 5Mbit/s til 50Mbit/s. Hastigheten avhenger først og fremst av antall brukere i området, men også avstand og siktforhold til nærmeste basestasjon og atmosfæriske forhold. Løsningen kan derfor virke ustabil. Under VM i fotball i 2018 var det så mange som brukte strømmetjenester at Internet var utilgjengelig i lange perioder.
En fordel med et separat abonnement for mobildata er at man kan ha to SIM-kort og dermed bruke samme abonnement samtidig både i Norge og Frankrike. Hvis man bruker norsk abonnement for mobildata i Frankrike, vil signalene først bli sendt til norsk operatør og deretter ut på Internet. Dette gjør at i forhold til norsk TV og NRK blir det oppfattet at man er i Norge og får tilgang til NRKs TV for direkte sendinger.
Løsningen krever en egen WiFi router for mobildata, og eventuelt to routere for å ha en i hvert land. Alternativt kan man ta med seg routeren når man reiser. Det en svært liten enhet som er grei å ta med seg.
På sikt vil vi få ny teknologi med 5G. Denne teknologien vil gi betydelig høyere hastigheter og forhåpentlig bedre stabilitet. Men selv om de aller første installasjonene av 5G var kommet på plass i 2018, vil da ta enda noen år før infrastruktur og brukerutstyr vil være generelt tilgjengelige.
Konklusjon
Den praktiske løsningen i dag er å installere ADSL inntil fiber er tilgjengelig. Men mobildata kan være et alternativ hvis man ikke har for høye krav til tilgjengelighet og hastighet.
Og hvis man virkelig ønsker å spare penger, kan f eks en iPhone eller en Android telefon fungere som WIFI router ved hjelp av funksjonen for «Delt internett. Men man må da være klar over at antall GB til rådighet er begrenset, og at prisen per GB med et telefonabonnement er svært høyere enn med et eget mobildataabonnment.