Streiken fortsetter. Dette til tross for at det var forhandlinger mellom de tre største fagforeningene og TotalÉnergies ledelse torsdag kveld/natt til fredag. To av fagforeningene stemte for et forslag, fremsatt av ledelsen, om å øke lønningene med 7 prosent og dele ut en bonus på 3.000 – 6.000 euro i tillegg. Den tredje fagforeningen, venstreradikale CGT, nektet å gå med på avtalen. De vil ha en lønnsøkning på 10%. Dette betyr at streiken ved TotalÉnergies fortsetter. Ved Esso ExxonMobil ble man allerede for noen dager siden enige om en avtale, og da var alle de tre aktuelle fagforeningene med.
Også CGT har forstått at det er misnøye i befolkningen. Det vil bli kjørt ut bensin i helgen, såvidt vi kan forstå. På i alle fall to raffinerier vil streiken fortsette til tirsdag.Det vil nok ta to uker før situasjonen igjen er normal, sier en talsperson for regjeringen. Ca en tredjedel av Frankrikes bensinstasjoner er rammet av streiken.
Men CGT vil likevel ikke gi seg. De har foreslått at tirsdag 18. oktober blir en stor nasjonal streikedag, som skal gjelde alt fra transport til offentlig ansatte. Dette gjør de sammen med tre andre store fagforeninger og flere ungdomsorganisasjoner. Streiken vil særlig berøre transport med buss og jernbane, men også skoler, sykehjem m.m.
Hva dreier det seg om?
Det er fem store fagforeninger i Frankrike. De bruker alle «uforståelige» (for oss) navn bestående av bokstaver (forkortelser): Her er de i rekkefølge basert på størrelse: CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC.
CGT, som startet det hele, sier på sine nettsider at det først og fremst dreier seg om lønn.
De første streikene begynte 29. september da TotalÉnergies annonserte et rekordoverskudd på 5,7 milliarder dollar for andre kvartal. Dette er mer enn dobbelt så mye som i fjor på samme tid (2,2 milliarder); etter 9 milliarder dollar i første kvartal 2022.
Samtidig planlegger oljekonsernet å betale et eksepsjonelt midlertidig utbytte på 2,62 milliarder euro til sine aksjonærer.I 2021, hvor konsernet tjente 18,1 milliarder dollar, økte adm. Direktør Patrick Pouyanné lønnen sin med 52%, fra 3,9 til 5,9 millioner euro.
Dette er noen av argumentene de bruker og tanken er at man skal «dele rikdommen med arbeiderne som skaper den».
(Kilder: Nice Matin, Francetvinfo, Le Monde)
Bildet viser en Esso-stasjon, hvor det ikke er mer drivstoff. Dette til tross for at Esso-ExxonMobil sine to raffinerier ikke lenger er i streik. Det tar tid å fylle opp alle pumper. Bildet er fra i dag (BRAa)