Presidentvalget i Frankrike er over, men nå starter et annet like viktig valg: Valget til nasjonalforsamlingen. Dette finner sted 12. og 19. juni og avgjør hvor stor frihet presidenten får, hvilke muligheter han har til å få gjennomført det han har lovet. I siste periode hadde hans bevegelse «La République en Marche – LREM» flertall. De fikk 308 representanter, og dermed alminnelig flertall alene. Det er ikke opplagt at Macron får flertall igjen. Partiet hans – eller bevegelsen – er ikke like tallrik som den var.
Får han ikke flertall, må han velge statsminister fra den største blokken, og hvis vedkommende er fra et annet parti, oppstår såkalt «cohabitation» – samboerskap.
Flere tidligere presidenter har styrt med en statsminister fra et annet parti, men det er ikke alltid lett. Det skjedde både i 1986-88 (Mitterand – Chirac) 1993-1995 (Mitterand – Balladur) og 1997 – 2002 (Chirac -Jospin).
Nasjonalforsamlingen (Assemblé Nationale) har 577 medlemmer. Disse velges i alminnelige valg fra enkeltpersondistrikter, og slik at det holdes omvalg hvis ingen kandidat får minst halvparten av stemmene i første valgomgang.
I 2017 var valgdeltakelsen den andre valgdagen meget lav, kun 42,6 prosent av de stemmeberettigede stemte. Det er vanlig med lavere stemmetall ved valg til nasjonalforsamlingen enn til presidentvalget, hvor det i år var 71,99 prosent.
Frankrikes nasjonalforsamling er underhuset i det franske parlamentet og danner sammen med senatet et tokammersystem
Av de to kamrene er nasjonalforsamlingen langt det viktigste. Det er også den regjeringen er ansvarlig overfor. Lovsaker behandles først i nasjonalforsamlingen, og i tilfelle uenighet mellom kamrene er det regler som kan gi nasjonalforsamlingen det endelige ord.
Senatet består av 348 medlemmer, senatorer. Disse velges for seks år av et valgmannskorps på rundt 150 000 personer, bestående av nasjonalforsamlingens medlemmer og delegater fra departements- og kommunerådene. Halve senatet fornyes hvert tredje år.
Vi kommer tilbake med mer om hvordan det går med valget til nasjonalforsamlingen.
(Kilder: Store Norske Leksikon, Wikipedia)
Bildet viser Palais Bourbon hvor nasjonalforsamlingen holder til)