Selvtester fungerer dårlig. Dette leser vi i Le Point i dag, 1. april. Siste døgn ble 170.000 personer smittet med covid-19. Stilt overfor denne nye smittebølgen tester franskmennene seg i hopetall. Er selvtestene tilstrekkelig effektive overfor undervariantene av Omicron, BA.1 og fremfor alt BA.2, som er blitt dominerende i Frankrike? Også i Norge setter man spørsmålstegn ved bruk av selvtester.
Det rapporteres stadig om falske negative tester. «Jeg hadde symptomer, men jeg testet negativ på selvtesten. Da jeg tok en test på et laboratorium to dager senere, var jeg positiv», forteller både den ene og den andre. Er testene blitt mindre følsomme overfor dette nye viruset?
I Le Point leser vi at usikkerheten kan ha sammenheng med hvor i kroppen Omicron-varianten til enhver tid befinner seg, i hals eller i neseområdet. I begynnelsen av infeksjonen har pasientene mye virus bak i halsen, men ikke like mye i neseområdet, hevder en ekspert. Skal man ta selvtest, bør den derfor tas både i hals og nese.
Hvor i sykdomsforløpet man befinner seg, spiller naturligvis også inn.
Også i Norge er man opptatt av selvtestenes betydning. I Tidsskrift for Den norske legeforening leser vi at «Bruk av antigenhurtigtester for påvisning av SARS-CoV-2-virus kan gi falsk trygghet og økt smittespredning».
«Inntil godt planlagte og vel gjennomførte empiriske studier er utført, står antigenhurtigtestenes samfunnsmedisinske betydning ubesvart. Storstilt bruk av antigenhurtigtester på et så pass svakt kunnskapsgrunnlag kan vanskelig forsvares, særlig fordi det ikke kan utelukkes at dagens bruk kan føre til mer – ikke mindre – smitte i samfunnet», skriver Tidsskriftet.
(Kilder: Le Point, Tidsskrift for den norske legeforening)