Innføringen av vaksinepass til fordel for helsepass skulle skje fra lørdag 15. januar. På grunn av opphetet debatt i Nasjonalforsamling og Senat, ble loven først klar i går, søndag 16. januar. Regjeringen vil nå trenge noen dager før den trer endelig i kraft. Vaksinepasset blir gyldig for personer over 16 år. Det blir krav om tre vaksinedoser, kortere tid mellom siste dose og oppfriskningsdosen samt strengere straffer for misbruk.
Hva er det som skjer?
«Pass sanitaire», helsepass, erstattes i hovedsak av et «pass vaccinal», et vaksinepass. Hovedforskjellen er at et helsepass var gyldig også hvis man hadde negativ test, mens vaksinepass krever at man er fullvaksinert eller at man kan vise til at man har tre doser vaksine eller to doser og vært smittet av covid 19 for mindre enn 6 måneder siden. Hverken PCR-tester eller antigen-tester er tilstrekkelig lenger.
Fra 15. februar blir det krav om at oppfriskningsdosen må tas fire måneder (ikke syv) etter annen dose. (Å ha hatt sykdommen for opp til seks måneder siden gjelder som én dose).
Vaksinepasset er obligatorisk på samme måte som helsepasset var: på restauranter, kino, kjøpesentre over 20.000 kvm, men også for å ta tog, innenlands fly, buss.
For å reise innenlands må uvaksinerte ha et vesentlig familie- eller helseanliggende samt en negativ test.
L’Assurance Maladie har en tjeneste på nett for å beregne innen når man bør ta oppfriskningsdosen (på fransk) – se HER..
Helsepasset forsvinner ikke helt
Vaksinepasset erstatter ikke helsepasset hundre prosent. Unntak er at helsepasset er tilstrekkelig for adgang til sykehus, helsesentre og sykehjem. Vaksinepasset gjelder bare personer på 16 år og mer. De unge, fra 12 til 15 år, kan, eller bør, fortsette å vise fram et helsepass for å komme inn på steder med begrenset adgang.
Gradvis gjennomføring for noen
Vaksinepasset blir gjennomført gradvis. Det vil midlertidig være en spesialløsning for uvaksinerte som holder på med et vaksineprogram samt for personer som ennå ikke har mottatt oppfriskningsdosen syv måneder etter siste dose. Inntil de er klare, vil disse greie seg med å vise frem et negativt testresultat i stedet for vaksinepass.
Identitetskontroll tillatt på stedet
Ansvarlige på steder hvor vaksinepass eller helsepass gjelder kan nå kreve et gyldig dokument med fotografi for å kontrollere samsvar mellom person og pass. Tidligere var dette lov bare for politi o.l. Kontrollen er bare tillatt hvis «det er alvorlig grunn til å anta at de fremviste dokument ikke hører til personen som viser det fram».
Den som snyter risikerer strenge straffer
Det å bruke et pass som tilhører en annen, eller å «låne» et pass til en annen for at vedkommende skal bruke det, blir straffet fra første gang med en bot på 1.000 euro – mot 135 euro i dag.
Besittelse av ett eller flere falske pass blir straffet med fem års fengsel og opp til 75.000 euro i bot.
Hvis den ansvarlige ikke kontrollerer sine gjesters pass, blir han straffet med en bot på 1000 euro fra første gang – mot tredje gang tidligere.
Bøter til firmaer som ikke følger opp reglene om hjemmekontor
Loven inneholder bestemmelser om bøter for å håndheve regjeringens anmodning om å innføre hjemmekonrot «minst tre dager i uken, fire hvis det er mulig» og det «i alle bedrifter og for alle ansatte, der det er mulig. Bedrifter som ikke er med på regelen om fjernarbeid, risikerer en administrativ bot på opp til 500 euro per ansatt og opp til maksimalt 50.000 euro per bot.